Stare alarmantă. Diabetul face ravagii la Constanța. "Unii știu că sunt bolnavi dar nu se tratează"

988
Stare alarmantă. Diabetul face ravagii la Constanța.

Articole de la același autor

Diabetul face ravagii în întreaga țară. An de an, mii de persoane sunt diagnosticate cu această boală. În județul Constanța avem, la acest moment, 40.000 de persoane bolnave cu diabet, o cifră de-a dreptul alarmantă.

Conform ultimelor studii efectuate, în Romania prevalența diabetului este de 11,6%, iar în județul Constanța de 10,3%, ceea ce ne situează la loc fruntaș în ceea ce privește prevalența bolii.

Potrivit prof. univ. dr. Doina Catrinoiu, medicul șef al al secției de Medicină Internă I, în momentul de față, în evidențele Centrului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) figurează aproximativ 40.000 de bolnavi. Mai grav este că mulți dintre ei știu că au diabet și nu fac nimic sau nu sunt interesați de starea lor de sănătate. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care accesul la medicul diabetolog este facil în ziua de azi, există terapii moderne de care pot beneficia, deci nu au niciun motiv să nu se prezinte la centrul de diabet.

"Noi facem campanii de informare și încercăm să atragem atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă diabetul. La fel de important este să atragem atenția asupra descoperirii precoce a acestei afecțiuni, prin efectuarea unor investigații simple, ceea ce poate reduce considerabil riscul de complicații cronice. Acest mesaj vine din analize care au demonstrat că la un pacient aflat în evidență cu diabet zaharat tip 2, există cel puțin un alt pacient care nu este depistat. Se desprind astfel câteva mesaje cheie, atât pentru pacienți, cât și pentru publicul larg: accesul la îngrijire și educație trebuie să fie egal pentru toți pacienții. Apoi, publicul trebuie să fie informat asupra depistării precoce a diabetului zaharat, asupra măsurilor ce trebuie luate pentru prevenirea bolii și care sunt complicațiile și consecințele lor", a declarat medicul.

Dr. Catrinoiu a precizat că educația în diabet este o componentă esențială a terapiei, iar pacientul și familia sunt parte integrantă a acestui program. Totodată, se impun modificarea stilului de viață al bolnavului și promovarea politicilor de responsabilizare socială prin toate mijloacele ce pot ajuta la promovarea stilului de viață sănătos și la prevenirea complicațiilor și chiar la prevenirea apariției diabetului zaharat de tip 2. La ora actuală, a completat medicul, diabetul zaharat tip 2 este o problemă de sănătate publică ce implică costuri mari, materiale și morale.

"De aceea, este nevoie de programe ale guvernului și de implicare socială pentru promovarea unui stil de viață sănătos, care să nu rămână, însă, numai la nivel declarativ. Foarte important este să fie promovat efortul fizic cu implicarea autorităților locale în acest sens, prin crearea mediului prielnic de desfășurare a acestuia, efortul fizic având rol crucial în prevenirea obezității și a diabetului", a explicat dr. Catrinoiu.

Peste 100 de copii suferă de această boală

Totodată, trebuie avut în vedere faptul că diabetul crește riscul de boli cardiovasculare, așa cum sunt infarctul sau accidentul vascular, determină complicații severe, amputații ale piciorului sau pierderea vederii, afecțiuni ce pot fi prevenite dacă boala este descoperită la timp.

"Îi invit pe constănțeni să privească la cei din jur și să se gândească că unul din cei dragi aflați alături poate avea diabet și nu este conștient de acest lucru. Și ar fi foarte bine dacă ar afla la timp", susține dr. Doina Catrinoiu.

La rândul său, medicul șef al secției de Pediatrie, conf. univ. dr. Cristina Mihai, a declarat că, inițial, diagnosticul este acceptat diferit de către pacient și familie.

"Unii pacienți se adaptează relativ repede la noul stil de viață, alții trec printr-o perioadă de negare mai lungă sau mai scurtă", a adăugat medicul.

Numai în cadrul acestei secții sunt monitorizați 101 pacienți, copii cu diabet zaharat (trei diagnosticați cu diabet tip 2, 98 diabet tip 1). Spre exemplu, numai anul acesta au fost înregistrate 19 cazuri noi de diabet zaharat, la pacienți cu vârste cuprinse între patru și 15 ani.

Acesta este și motivul pentru care familia, împreună cu pacientul, necesită cunoașterea modului de acțiune și diferențele dintre tipurile de insulină, beneficiile administrării tratamentului și riscurile neadministrării acestuia, modul de ajustare a dozelor și continuitatea administrării.

"La copiii mici și școlari care nu au capacitatea de a-și controla singuri glicemia, este necesară implicarea unui adult. Și adolescenții au nevoie de sprijinul familiei, aceștia trebuie responsabilizați, dar nu abandonați în fața diabetului", recomandă medicul Cristina Mihai.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8463 secunde