Staţiunea Mamaia a împlinit 115 ani de existenţă. Trecut şi prezent la malul Mării Negre

400
Staţiunea Mamaia a împlinit 115 ani de există. Un secol şi mai bine de transformări în bine şi mai puţin bine, care în fiecare vară îşi întâmpină turiştii ca o mamaie iubitoare. Mamaia, anul acesta s-a îmbogăţit cu 53 de hectare de plajă nou-nouţă şi în continuare ţine capul de afiş printre staţiunile la modă de pe litoralul românesc.





Au trecut 115 veri, de când cea mai frumoasă staţiune de pe litoral şi-a început existenţa la malul Mării Negre. Iniţial a fost un sat tipic dobrogean cu pescari greci şi lipoveni, dar şi oieri români şi crescători de cai tătari. Denumirea staţiunii provine de la un tătar pe nume Mamai. În 1906 era doar o plajă sălbatică unde nu existau decât ciulini şi întinderi nesfârşite de nisip fin. Staţiunea a fost înzestrată cu una dintre cele mai mari plaje din Europa. Se întinde pe aproape 10 kilometri, între oraşele Constanţa şi Năvodari, iar lăţimea sa ajunge azi, în unele locuri, după ce plajele au fost extinse şi la 300 de metri. De aici şi renumele de „perla litoralului românesc”, renume care i-a fost atribuit din secolul trecut când Regina Maria se îndrăgosteşte de acest loc pe care îl descrie astfel: „Mamaia! Imense întinderi de nisip, o plajă atât de largă încât sfârșitul i se pierde în depărtare, cu scoici trandafirii ca niște petale de flori aruncate de zâne, băi de mare și acel râs ce izbucnește anume când năvălește asupra ta apa rece, foșnetul șoptit al valurilor ce se sparg rând pe rând domol de mal, lăsând fiecare o fâșie de spumă albă ca zăpada; jocuri prin nisip, câini nebunatici luptându-se cu câte o bucată groasă de lemn azvârlită de valuri pe mal sau înnebuniți de bucurie și alergând ca niște ogari cenușii într-o fugă zănatecă de-a lungul plajei, lătrat îmbătat de fericre; bone cu uneltele necesare pentru baie: cu umbrele de soare și cuvinte de dojană, apoi iarăși râsete, râsete. Bărci încete lunecând alene pe întinderea lacurilor, soare revărsat fără milă asupra capetelor noastre, prefăcând apa într-o pânză de lumină care arde ochii”.





Primarul Ion Bănescu a jucat un rol important în modernizarea staţiunii

Data de naştere a staţiunii nu se cunoaşte cu exactitate, dar sunt vehiculate două date diferite, 22 şi 28 august când au început primele amenajări ale locului după planurile arhitectului peisagist Emil Redont. Cel care a inaugurat Mamaia ca staţiune turistică construind primul pavilion de băi şi care a introdus primele reguli turistice a fost primarul Ion Bănescu. După ce s-a extins portul către plajele existente din sudul Constanței, băile de mare s-au mutat spre nord unde este astăzi staţiunea Mamaia. Pentru ca turiştii să poată ajunge mai uşor, pentru că în acele vremuri nu circulau decât căruţe, între gara Constanța și stațiune se montează o linie de cale ferată pe traseul unde astăzi se află bulevardul Mamaia. Această cale ferată a funcţionat până în 1960. Imediat după încheierea Primului Război Mondial staţiunea cunoaşte o dezvoltare fulminantă. Se construieşte Castelul Regal, Cazinoul, primul hotel în 1936 „Rex”. Din perioada comunistă şi apoi imediat în anii imediat după Revoluţie, în Mamaia s-a contruit haotic, fără un plan de urbanism, fără viziune. Astăzi, staţiunea arată ca un cartier de blocuri al oraşului Constanţa şi şi-a pierdut din parfumul boem a la belle epoque.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.7047 secunde