Statuia de la Lupoaică, refăcută. Mai multe monumente din Constanța vor fi restaurate

235
Statuia "Lupoaica cu Romulus și Remus" de pe strada Traian a fost reîntregită. Angajații Serviciului Amenajări Urbane din cadrul Primăriei Constanța, împreună cu un specialist, au repus pe poziție o parte a monumentului, reprezentând unul dintre copiii hrăniți de lupoaică. Lucrarea a fost necesară după ce, la începutul lunii martie, unul dintre copiii din cadrul grupului statuar Lupa Capitolina a fost ridicat de pe locație și depozitat la loc sigur.

"De-a lungul timpului, au existat mai multe tentative de vandalizare a statuii Lupoaicei din Constanța. Pentru că a fost forțată, tija care îl ținea legat pe unul dintre copii de soclu a cedat. Acum, grupul statuar a fost reîntregit.

În privința celorlalte statui și monumente din Constanța, precizăm că, până la implementarea proiectului privind serviciul de restaurare, reamplasare și punere în valoare, o parte din ele se află în depozitul Primăriei Municipiului Constanța", explică purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Diana Sobaru.

Potrivit acesteia, de-a lungul timpului, s-au efectuat mai multe vizite în teren pentru a identifica locațiile de reamplasare a acestora, la recomandările Direcției Județene pentru Cultură Constanța, însă în anul 2017, zonele identificate și propuse pentru reamplasare nu figurau în totalitate în patrimoniul municipiului.

Demersuri pentru reabilitare

"În anul 2018, s-a reluat documentația pentru demararea achiziției privind serviciul de restaurare, reamplasare și punere în valoare statui și monumente istorice în care s-a stabilit numărul de obiective, operațiunile și lucrările necesare fiecărui obiectiv în parte. De asemenea, în luna iulie 2019, Ministerul Culturii și Identității Naționale a emis avizul favorabil pentru concepția artistică urmând ca, pentru execuția efectivă a operațiunilor privind serviciul de restaurare, reamplasare și punere în valoare statui și monumente istorice, să se întocmească dosar separat pentru fiecare obiectiv în parte. Dosarul trebuie întocmit de un specialist atestat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Primăria Municipiului Constanța, în colaborare cu reprezentanți ai Ministerului Culturii, a întocmit documentația necesară achiziționării unor contracte privind restaurarea si reabilitarea acestora", a mai subliniat reprezentantul Primăriei Constanța. Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3903 secunde