Totul despre recensământ

Statul vrea să știe cine-i șef la tine-acasă și unde-ți faci nevoile

2104
4
De ieri, recenzorii au început să ne bată la ușă. Deschideți-le numai dacă vă prezintă legitimația, buletinul de identitate și dacă sunt dotați cu o mapă și o geantă specială, de culoare albastră. Înarmați-vă cu multă răbdare căci sunt multe întrebări pe care va trebui să le parcurgeți. Interviul va dura cel puțin 40 de minute, timp în care vom răspunde la 100 de întrebări.

Recensământul 2011 a debutat ieri cu stângul la Constanța. Din cei 1.480 de recenzori repartizați pentru municipiu, s-au prezentat numai 1.359, astfel încât recenzarea a început în numai 14 din cele 16 circumscripții din oraș. Înscrierile au continuat și în cursul zilei de ieri. "Am primit înscrieri până la ora 20,00, astfel încât să acoperim necesarul de 130 de recenzori și să avem un număr cât mai mare de rezerve, pentru că retrageri mai pot apărea și în timpul recensământului. Vor fi astfel acoperite și cele două circumscripții din municipiu. În restul județului s-a început recenzarea joi, conform planificării", a declarat, pentru "Cuget Liber", Enache Bușu, directorul executiv al Direcției Județene de Statistică din Constanța.

Nu e nevoie de documente

Recenzorii vor avea la ei legitimația și buletinul de identitate, precum și o mapă și geantă specială, de culoare albastră. Conform legii, primirea recenzorului și dialogul cu acesta este o obligație pentru toate persoanele aflate pe teritoriul României în perioada desfășurării recensământului, iar răspunsurile țin exclusiv de libera declarație a respondentului, nefiind cerută prezentarea niciunui document justificativ, cu excepția actului de identitate necesar înscrierii corecte a codului numeric personal. Legea prevede că pot fi folosite și surse indirecte, astfel încât persoanele absente temporar de la domiciliu pot fi înregistrate pe baza informațiilor de la celelalte persoane din locuință, a in-formațiilor de la vecini sau de la primărie.

Întrebări discrete și indiscrete

Întrebările sunt directe și se referă la numărul complet al persoanelor din locuință, inclusiv persoanele prezente, persoanele temporar absente, precum și persoanele plecate pentru o perioadă îndelungată și motivul absenței lor. Apoi, pe rând, va trebui să răspundem despre gradele de rudenie, starea civilă și numărul copiilor, locul de muncă și domeniul de activitate, studiile efectuate și, dacă suntem șomeri, de cât timp ne căutăm un loc de muncă. Singurele patru întrebări la care nu suntem obligați să răspundem sunt cele referitoare la religia și etnia de care aparținem.

Cine este "capul gospodăriei"

În fața recenzorului va trebui să hotărâm și cine este "capul gospodăriei". Potrivit Institutului Național de Statistică, aceasta este o persoană declarată și recunoscută ca atare de către toți membrii gospodăriei. De asemenea, dacă nu suntem căsătoriți oficial, dar locuim cu cineva, putem bifa la căsuța despre concubinaj, numit mult mai elegant "uniune con-sensuală", precizând și de când trăim astfel.

Recenzorul ne va întreba și dacă avem vreo dificultate în desfășurarea zilnică a activității noastre, cum ar fi dificultăți de vedere, de memorare sau de concentrare, de auz, de îngrijire proprie, de a merge, de a urca scările sau dificultăți de comunicare.

Cine trimite bani în țară

Pentru persoanele plecate în străinătate va fi trecut în formulare, pe lângă datele personale precum nume, prenume sau cod numeric personal și țara în care respectivul este plecat și de cât timp se află acolo. De asemenea, se va preciza și locul de muncă al acestora și dacă trimit bani în țară.

Aveți WC în curte?

Întrebările despre clădire, dincolo de forma de proprietate, fac referire și la reabilitarea locuinței, tipul tâmplăriei, dacă are baie cu WC și cadă ori duș, dacă are bucătărie și alte încăperi cu instalații de gătit.

Recenzorul bate de trei ori la ușă

Recenzorul ne poate bate la ușă de la 8 dimineața până cel mai târziu la ora 8,30 seara. Dacă nu sunteți acasă sau refuzați să deschideți, el va reveni de trei ori. Ultima dată va lăsa o înștiințare cu numărul de telefon la care poate fi contactat pentru a stabili ziua și data la care vă puteți întâlni pentru a răspunde la întrebări. Dacă refuzați și această întâlnire, deși vă aflați în țară, recenzorul va face referat cu propunerea de sancționare. Apoi îl va înainta către Secretariatul Tehnic al Comisiei de Recensământ. Atunci sunteți pasibili de amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Informații confidențiale

Recenzorul nu are voie să solicite alte informații decât cele care fac obiectul recensământului și este obligat să păstreze confidențialitatea datelor declarate de persoane și înscrise în formularele de recensământ. De altfel, recenzorul va trebui să șteargă ulterior numele din formulare astfel încât persoana care a răspuns să devină anonimă. 

Comentează știrea

amm
21 octombrie 2011
Recensamant fiscal

Hai sa fim seriosi ! Unde este confidentialitatea? Vecinii pot sa-ti fac rau si de ce sunt intrebati?Daca nu e nevoie de nume atunci de ce trebuie sa ne dam codul numeric personal?ESTE RECENSAMANT FISCAL SA AVEM IMPOZITE MAI MARI ! Daca eu muncesc sa am un confort ,nu trebuie sa intereseze pe nimeni ce fac sau ce am in locuinta mea.Cred ca se intra prea mult in intimitatea noastra !

micutzul
21 octombrie 2011
daca se pot lua informatii

de la primarie si vecini, de ce mai vin pe teren, sau ne obliga sa raspundem? E bine de stiut ca nu trebuiesc acte. Dar pentru ajutorul de caldura de ce trebuie copia de pe CI si copia contractului de cumparare a locuintei?

Hmmm...
21 octombrie 2011
Recensamant

unde mai pui ca fluturasii informativi au fost distribuiti cate 10-15 intr-o singura cutie postala si necompletati cu numele delegaturlui arondat strazii.. la fel, utiati-va pe strazi cate mii de astfel de flyere sunt aruncate pe jos... 45 de milioane de euro... hmmm...

leana
21 octombrie 2011
bataie de joc

ati vazut la tv ce fete au recenzorii astia? unii zici ca-s boschetari. eu nu am de gand sa le dau drumul in casa si nici sa raspund la 100 intrebari. daca vroiau sa faca ceva practic si util faceau 10 intrebari maxim si gata

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 21 Octombrie 2011
Stire din Social : Constănțeni fără apă caldă
Pagina a fost generata in 1.3976 secunde