Sufletele din cloacă

361
Sufletele din cloacă - 3860f92a1e5b02e171ee1a1af5bff7b6.jpg
Locatarii unui bloc din cartierul CET trăiesc într-un veritabil focar de infecție. Clădirea a fost debranșată de la apă rece de mai bine de un an, iar de la apă caldă, de câteva săptămâni. În plus, din cauza conductelor sparte, subsolul a devenit o imensă hazna, plină cu excremente și alte gunoaie. Oamenii sunt conștienți că sunt înconjurați de o mizerie de nedescris, dar ridică din umeri când vine vorba de găsirea unei soluții.

În blocul situat pe strada Albatros, numărul 15, trăiesc oameni sărmani. Sunt cei care și-au permis să cumpere sau să închirieze una dintre garsonierele minuscule, de nici 10 metri pătrați. Sunt familii cu câte unul sau doi copii, cu venituri mici, sunt șomeri sau bătrâni bolnavi. Cu toții susțin însă că plătesc foarte mult pentru condițiile în care trăiesc.
Un miros pestilențial te întâmpină de cum pășești în bloc. Motivul: conductele de scurgere sunt sparte, astfel că subsolul imobilului s-a tot umplut, în ultimii ani, de excremente și alte mizerii. În plus, de parcă nu era de ajuns, blocul nu mai este branșat la rețeaua de apă rece din primăvara lui 2010. Iar de aproape două săptămâni, și RADET Constanța a sistat furnizarea apei calde.
Locatarii se scuză aruncând vina unii pe alții că nu au plătit datoriile la întreținere, motiv pentru care
s-a ajuns în această situație. "Este mizerie, dar este lipsă de interes. Multe camere sunt închiriate, iar cei care le au sunt rău platnici. Noi, care am cumpărat câte o cameră, încercăm să facem ce putem, dar…", ne-a spus nea Petre, unul dintre locatari.

Își fac mâncare cu apa de la biserică
De anul trecut, de când s-a oprit apa rece, oamenii s-au obișnuit să folosească, pentru orice, apa caldă furnizată de RADET.
"Puneam apa în sticle, la frigider, o foloseam pentru mâncare, pentru spălat, pentru orice. Dar, de când au tăiat-o și pe aceasta, trebuie să cărăm apă de la biserica din apropiere, de la spălătorie sau din parc", s-a plâns o altă locatară. Mai greu este pentru bătrânii bolnavi sau pentru familiile cu copii. Gheorghe Bălan are trei băieței, cel mai mic de 5 anișori, iar cel mai mare de 9 ani. Merg la școală sau la grădiniță, dar nu are cum să le spele lucrușoarele. În plus, riscă oricând să se îmbolnăvească din cauza mizeriei din toalete.
"Noi plătim peste 200 de lei numai pentru apă și avem un singur robinet în cameră. În plus, mai plătim și vreo 350 de lei chiria. Dormim toți cinci într-o cămăruță și oricât s-ar face curățenie, tot este tavanul negru de fum și de muce-gai. Copilul cel mic are astm și riscăm să se îmbolnăvească, mai rău. Măcar apă dacă ne dădea, ne descurcam", ne-a spus bărbatul, care a adăugat că s-a împrumutat pentru a nu avea datorie la întreținere.
O altă vecină, Florica Deciu, la fel de revoltată de condițiile în care s-a ajuns să se trăiască în acest bloc, spune, de asemenea, că este la zi cu datoriile la întreținere. "Am plătit apa lună de lună, dar tragem pentru alții, care nu achită", susține femeia. Oamenii, supărați, spun că vor să sesizeze inclusiv Sanepidul și Protecția Copilului cu privire la mizeria din bloc.

"Până și firmele de vidanjare fug!"
Administratorul Asociației D1 îi contrazice însă pe locatari: din cele 115 camere, abia dacă sunt vreo 20 de familii care plătesc întreținerea. Ceilalți fie mai trec pe la asociație când își aduc aminte, fie au acumulat datorii de mii de lei. "Ne judecăm cu unii dintre ei, patru dintre locatari sunt deja în executare, au datorii de peste 10.000 de lei, iar alți 11 au fost chemați în garanție", ne-a declarat Elena Cârneală, administratorul blocului. În lipsa banilor necesari, nu se poate face nicio reparație. Iar oamenii sunt reticenți în a mai contribui, căci, spun ei, fostul administrator a fugit cu banii.
În plus, firmele de vidanjare contactate pentru a face curățenie în subsol se sperie când ajung la fața locului. "Au tot contactat firme, dar au fugit, efectiv. Acum așteptăm o altă firmă. O soluție ar fi să vină și locatarii să dea o mână de ajutor la curățe-nie. Așa au spus, miercuri (n.r. - 25 mai), dar să vedem. Data trecută, când am făcut curățenie, au venit doar doi locatari", a continuat femeia.

Datorii de zeci de mii de lei
Reprezentanții RAJA și RADET Constanța, contactați de "Cuget Liber", au susținut că furnizarea apei potabile și a apei calde va fi reluată dacă locatarii își vor plăti din datorii: RAJA are de recuperat peste 65.000 de lei, iar RADET-ul în jur de 12.000 de lei. "Înainte de toate, trebuie reparate țevile, căci altfel se vor înregistra în continuare pierderi uriașe, căci în subsol este fântână arteziană. Dar trebuie
să-și dea și locatarii interesul", a încheiat administratorul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 26 Mai 2011
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Pagina a fost generata in 1.4813 secunde