Tații nu prea vor să stea la scutece!

276
1
Tații nu prea vor să stea la scutece! - tataindemnizatie-1366908740.jpg
Creșterea unui copil rămâne, în continuare, în țara noastră, o treabă de femeie. Tații fug de scutece și, deși conform legii au și ei dreptul la concediul paternal și chiar sunt obligați să își ia măcar o lună, foarte puțin sunt cei care o și fac. Fie din considerente de tradiție, cum că bărbatul merge la serviciu și femeia stă acasă cu copiii, fie din motive financiare, renunțarea la slujbă timp de o lună aducând o gaură serioasă în buget, tăticii n-au nici un gând să profite de acea lună liberă pentru a sta cu bebelușul. Însă, dacă nu profită de ea, pierd și indemnizația de creștere a copilului pentru intervalul respectiv.

Legea românească spune că ambii părinți trebuie să participe la creșterea și îngrijirea copilului pentru cel puțin o lună de zile - "dreptul la concediul pentru creș-terea copilului se acordă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, în situația în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condițiile de acordare a acestuia".

Astfel, cel puțin o lună din perioada totală a concediului de creștere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept, adică tatălui dacă mama a solicitat concediul la început și mamei dacă tatăl este cel care a optat pentru concediul de paternitate. În cazul în care nu solicită dreptul la concediul care îi revine în luna respectivă, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acestuia. Cuantumul indemnizației în respectiva lună de concediu se va calcula în funcție de venitul tatălui, dacă el ar trebui să stea ultima lună acasă cu bebelușul, fiind în valoare de 75% din media veniturilor realizate de tată în ultimele 12 luni.

În luna martie, în județul Constanța, doar patru tătici au cerut acea lună de concediu de creștere a copilului, aceasta fiind și prima lună în care se simt efectele introducerii în legislație a acestei prevederi.

"La 1 martie 2013, s-a împlinit termenul și nu am avut decât patru cazuri de tați care au cerut indemnizația. De-acum încolo sigur vor fi mai mulți", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al Agen-ției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Constanța, Mariana Fătu. Asta în condițiile în care în întreg județul Constanța sunt aproximativ 6.000 de beneficiari ai indemnizației de creștere a copilului.

"Nu pot să lipsesc o lună de la serviciu!"

"Nu îmi permit să îmi iau concediu o lună de zile. Lucrez la o multinațională de doar câteva luni. Am multe de învățat, este o com-petiție continuă cu colegii mei, îmi doresc o promovare și nu pot să lip-sesc o perioadă atât de îndelungată. Oricum, programul de la job îmi oferă posibilitatea să petrec mult timp și cu băiețelul meu. Este păcat că statul ne taie acea indemnizație și încă nu știm ce o să facem atunci când se vor termina cele 11 luni, pentru că oricum este prea mic pentru a-l duce la creșă. Nici bunicii nu sunt încă pensionari pentru a ne baza pe ei. Probabil că va trebui să angajăm pe cineva.

Nici soția nu își permite să-și piar-dă jobul. Avem nevoie de bani pentru că avem rată la apartament", ne-a declarat Dan S., din Constanța.

"În cazul în care renunță la concediu, tații au obligația de a ne anunța cu 60 de zile înainte de împlinirea concediului de un an sau doi ani, în funcție de opțiunea mămicii pentru indemnizație. Noi va trebui să suspendăm plata indemnizație. Dacă nu ne anunță și primesc banii tot va trebui să-i returneze pentru că se fac verificări, se suprapun bazele de date și li se va face debit", a mai explicat reprezentantul AJPIS Constanța.

500 de lei dacă mergi mai devreme la muncă

Legislația mai oferă însă varianta ca mămica, dacă revine la serviciu mai devreme de un an, atât cât a solicitat concediu de îngrijire copil, să primească de la stat un stimulent de inserție de 500 de lei lunar. Dacă a solicitat doi ani de concediu și se întoarce la lucru mai înainte să expire cei doi ani, părintele primește stimulentul de 500 de lei până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului.

Comentează știrea

aadmirator
26 aprilie 2013
povestea asta

cu concediu paternal e optionala, nu obligatorie; cum se descurca fiecare familie nu e treaba dvs.! (Vedeti ca am gasit pe Yuo-Tube un filmulet de exceptie:"Pam Stenzel - Sexul in afara casatoriei are un pret (www.resursecrestine.ro)" Poate il vizionati si incepeti o campanie pe tema... merita! Fie si pentru a va diferentia ideologic de "Telegraf" si ziarele de stinga, care preaslavesc libertatea sexuala totala. E bine sa stiti, si dvs. si tinerele domnisoare "puse in valoare" de PZD si primarul nazist, care sunt riscurile la care se supun persoanele -in special fetele/femeile- daca fac sex aiurea. Si care sunt rezultatele practice in SUA, dupa 40 de ani de promovare agresiva a libertatii sexuale, pornind de la varste fragede. )

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5602 secunde