Tensiuni la Școala nr. 37. Părinții cer primăriei construirea unei săli de sport!

1533
Tensiuni la Școala nr. 37. Părinții cer primăriei construirea unei săli de sport! - fotofondsaladesport4-1580764117.jpg

Articole de la același autor

Mii de elevi din municipiul Constanța fac orele de educație fizică și sport în clasă, în bancă, fără ca măcar să se schimbe în echipament. În lipsa sălilor de sport, atunci când este frig tare sau plouă afară, profesorii se văd nevoiți să inventeze tot felul de jocuri statice pentru a folosi în mod util și practic ora. Din păcate, lipsa activității fizice are repercusiuni grave asupra organismului copiilor, mulți cu tendințe de îngrășare.


Părinții elevilor de la Școala nr. 37 din Constanța au transmis o scrisoare deschisă către autoritățile locale în care cer construirea unei săli de sport pentru această unitate de învățământ, în care sunt peste 1.000 de copii. Aceștia au redactat o petiție și acuză Primăria Constanța de neimplicare în rezolvarea acestei situații, existente de ani de zile. "În data de 19 martie 2019, Asociația de Părinți a Școlii Generale nr. 37 din Constanța a depus la registratura Primăriei Constanța, cu număr de intrare 56734, Petiția «Școala nr. 37 din Constanța are nevoie de o sală de sport», petiție semnată de 1.580 de părinți. Din păcate, nici până în ziua de astăzi, nu am primit vreun răspuns, motiv pentru care am luat decizia de a vă transmite încă o dată acest demers atât de important pentru noi și pentru copiii noștri. De la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a, 1.050 de elevi urmează zilnic cursurile acestei școli, o școală de prestigiu și cu rezultate deosebit de bune. Din păcate, toți acești copii nu își pot desfășura orele de educație fizică din cauza lipsei unei săli de sport", explică reprezentanții Asociației de Părinți "Pro 37".
Potrivit acestora, până în anul 2018 în școală exista o sală de clasă amenajată pentru orele de educație fizică, dar, în anul școlar 2018 - 2019, aceasta a fost transformată la loc în clasă de cursuri. În urma relocării Colegiului Tehnic de Marină în clădirea fostei Școli nr. 15, acolo unde învățau clasele a VIII-a ale Școlii nr. 37, toate spațiile, laboratoarele și sala de sport au fost amenajate în săli de cursuri pentru a putea reprimi elevii din ultimul an de gimnaziu.


"Este un drept legal al copiilor noștri!"
"În aceste condiții, vă întrebăm cu cel mai profund respect și seriozitate, cum își vor desfășura copiii noștri orele de educație fizică? Printre băncile de cursuri și dulapuri, în jurul catedrei? Este inadmisibil ca într-o societate care, cel puțin declarativ, pune preț din ce în ce mai mare pe nevoia de mișcare și sport a copiilor, peste 1.000 de elevi ai unei școli din municipiul Constanța să nu aibă nicio alternativă. Este grav ca în anul 2020, într-un oraș precum Constanța, mii de elevi să nu aibă efectiv posibilitatea de a-și desfășura orele de educație fizică prevăzute în programa școlară, cu planificările și normările aferente. Nu vorbim despre pretenții nejustificate ale părinților, ci despre un drept legal al copiilor noștri, care în momentul de față este încălcat!", se mai arată în scrisoarea semnată de 1.580 de părinți, rude și profesori.  


"Și totuși, teren avem!"
Conducerea Școlii nr. 37 susține că au fost făcute demersuri către autoritățile locale pentru a fi ridicată o sală de sport. "Cartierul este foarte mare și, cu toate că mai sunt școli în zonă, noi avem cea mai mare populație școlară. În prezent folosim la capacitate maximă toate spațiile pe care le avem, și laboratorul de biologie și cel de chimie sunt folosite ca săli de clasă. Deci nu mai există nicio sală disponibilă, nici măcar un spațiu mai mic ca să putem să facem sportul acolo. Și totuși, teren avem!", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul unității de învățământ, prof. Iuliana Marcoșanu.


Balon cu teren sintetic, de 80.000 de euro
De cealaltă parte, reprezentanții Primăriei Constanța susțin că unitatea de învățământ are deja un contract încheiat cu o firmă care va ridica un balon unde se vor putea desfășura orele de educație fizică și sport.


"În ce privește Școala nr. 37, din anul 2017, la compartimentul Școli din cadrul Direcției Tehnice Administrative, și până în prezent, nu a fost depusă niciodată vreo cerere pentru sală de sport. Nu e depusă nicio notă de fundamentare. În aprilie 2019, conducerea școlii s-a adresat Comisiei speciale de analiză și verificare a modului de exercitare a dreptului de administrare asupra imobilelor de către unitățile de învățământ preuniversitar din municipiul Constanța cu o cerere în care spune că deține un teren liber, cu o suprafață de 924 de metri pătrați, pe care doresc să îl închirieze pentru ridicarea unui balon de sport. Comisia a dat aviz favorabil, primăria i-a trimis evaluator, a fost făcută licitație și a fost desemnat un câștigător. Așadar, în prezent, unitatea de învățământ are încheiat contractul nr. 130, din 8 aprilie 2019, cu SC Ferrero Star Srl. Chiriașul, adică firma respectivă, va realiza toată investiția, respectiv teren sintetic acoperit cu balon presostatic sau tensiostatic, în valoare de 80.000 de euro", a precizat, pentru "Cuget Liber", Cristina Boroiu Dragomir, directorul adjunct al compartimentului Școli din cadrul Direcției Tehnice Administrative a Primăriei Constanța.


Potrivit acesteia, firma a obținut deja autorizația de construcție și a solicitat racordarea la rețeaua de gaze naturale. "Deci, în momentul acesta, ei au toate condițiile îndeplinite pentru balon – sală de sport, construcție structură ușoară. Adică este o chestiune de timp până când firma cu care ei înșiși au încheiat contract, nu primăria, vine să le pună balonul", a subliniat reprezentantul Primăriei Constanța.


În ce privește construcția unei săli de sport, aceasta se poate face numai după ce conducerea unității de învățământ va elabora un studiu de piață, un studiu de fezabilitate și o notă de fundamentare prin care solicită autorităților locale finanțarea necesară unei asemenea investiții. Astfel de proceduri au fost demarate încă din anul 2018 de către conducerea Liceului "Traian", acolo unde urmează să fie ridicată o sală de sport. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
Stire din Actual : Opt tineri uciși într-o sală de sport
Pagina a fost generata in 0.6439 secunde