Țepe cu vacanțe! Ministerul Turismului modifică legile pentru a-i apăra pe turiști

313
1
Țepe cu vacanțe! Ministerul Turismului modifică legile pentru a-i apăra pe turiști - fotofondtepecuvacante1-1508341139.jpg

Articole de la același autor

Românii au prins gustul vacanțelor în străinătate, în locuri exotice și la prețuri de chilipir. Sunt însă victimele perfecte pentru țepe cu sejururi de vis ce ajung să se transforme în coșmar. Așa au pățit și miile de clienți ai agenției "Omnia Turism" care au plătit vacanțe și s-au trezit abandonați la mii de kilometri de casă.

Ministerul Turismului, împreună cu Asociația Națională de Agențiilor de Turism, a găsit soluții pentru a-i aduce în țară pe turiștii blocați în străinătate, iar ministrul Mircea Dobre i-a sfătuit pe toți cei care au pachete cumpărate prin "Omnia Turism" să nu mai plece în acele călătorii, deoarece conturile agenției au fost blocate de bănci, fapt pentru care nu pot fi efectuate plăți. Din păcate, în ciuda tuturor avertismentelor autorităților, genul acesta de cazuri sigur vor mai apărea, pentru că sunt încă multe agenții care practică păcălirea clienților sau care sunt la un pas de faliment.

"În urma falimentelor mai multor agenții de turism, înregistrate în ultimii doi ani, Ministerul Turismului a promovat, în luna august 2017, un proiect de Ordonanță de Guvern, adoptată în data de 30 august, prin care s-a creat cadrul legal necesar stabilirii mecanismelor financiare de garantare a pachetelor turistice, în sensul obligării agențiilor care comercializează pachete turistice de a asigura întreg volumul de vânzări", precizează ministrul Mircea Dobre.

Ordin ministerial pentru garantarea pachetelor turistice

Potrivit acestuia, în prezent, Ministerul Turismului, împreună cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), lucrează la ordinul comun care va stabili modalitatea efectivă și concretă de combinare a instrumentelor de garantare, astfel încât fiecare pachet turistic vândut să poată fi garantat până la furnizarea efectivă a serviciilor turistice achiziționate de consumatori.

În acest moment, ordonanța se află în dezbatere în Parlamentul României și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. În plus, ministrul Turismului a anunțat, ca urmare a cazului "Omnia Turism", că va fi emis un amendament la această ordonanță conform căruia agențiile de turism vor putea vinde pachete turistice pe o perioadă de maximum 12 luni.

De asemenea, pentru a preveni situațiile de acest gen, Ministerul Turismului a emis un Ordin pentru aprobarea modelului, conținutului și procedurii de transmitere a formularului "Declarație privind activitatea desfășurată de către agențiile de turism". Potrivit acestui ordin, agențiile de turism vor declara o serie de informații specifice referitoare la activitățile desfășurate o dată la trei luni. 

Comentează știrea

MIHAI
19 octombrie 2017
TURISMUL SI CORUPTIA

Ministerul Turismului impreuna cu ASF vin si de data asta cu solutii din categoria " frectie la un picior de lemn " . Nu gresim daca afirmam ca ambele institutii sunt complice la astfel de situatii . In timp ce micii afaceristi , comercianti , producatori sunt vanati permanent si terorizati cu tot felul de controale menite sa-i duca la faliment , ne putem punem intrebarea fireasca , de ce pana acum , desi exista precedente , nimeni n -a avut interes sa previna asemenea situatii gen OMNIA . Era asa de greu ca sa sa se supravegheze modul in care sunt folositi banii celor care care s-au inscris la excursii ?. Sa se verifice pe categorii de excursii si destinatii daca firma de turism a achitat toate obligatiile privind cazarea , transportul , si celelalte servicii prevazute in program ? Ce sistem financiar , bancar sau de alta natura are Romania daca oricine poate sa foloseasca milioane de euro in scopuri personale ( in cazul nostru jocul la Bursa ) pana cand dispar toti banii dati de turisti . Va merge cineva pe urmele banilor " pierduti " la Bursa " , ca sa vada daca nu cumva s-a creat un sistem eficient ca banii sa dispara si sa ajunga in buzunarele unor banditi lipsiti de scrupule ? Pot autoritatile de resort sa ne spuna cate controlale s-au facut la Omnia si la celelalte unitati de profil, pentru a nu avea loc astfel mde situatii ? Ca si in alte domenii , jaful continua sub diferite forme . Crede cineva ca daca se va limita pachetul turistic la un an de zile , se va rezolva situatia ? Sau este suficient ca firmele de turism sa execute " Ordinul " preconizat de minister pentru ca neregulile sa dispara " Daca firma de turism incaseaza banii clientilor , este asa de greu ca prin lege , sa raporteze la termenele prevazute ce contracte a incheiat cu hotelurile , cu firmele de transport si abia dupa aceste faze demonstrate cu acte sa poata continua celelalte operatiuni si Banca sa elibereze fondurile ? Daca pana acum nu s-a facut nimic , nu se va face nici de acum inainte deoarece sunt prea multi interesati sa se capatuiasca cu banii turistilor , asa cum toti se imbogatesc cu banii cetatenilor . Institutiile statului au devenit complicele escrocilor . In situatia de față ar fi cazul sa se faca o ancheta severa si dl ministru al Turismului impreuna cu cei care aveau obligatia sa previna asemenea fapte , sa raspunda penal , sa plateasca pagubele si sa fie dati afara ca necorespunzatori . Mai mult , se va gasi cineva sa preia ideile din acest comentariu si sa le dea forma cuvenita publicandu-le ? Nici asta n-o credem . Vorbim ca sa ne aflam in treaba .

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0656 secunde