Terapia de cuplu în perioada pandemiei şi moduri de supravieţuire

143
Terapia de cuplu în perioada pandemiei şi moduri de supravieţuire - terapiadecuplu-1613567256.jpg

Articole recomandate

Există anumite părţi în relaţia ta care îţi strică toată bună dispoziţie? Modul în care partenerul se comportă sau anumite trăsături de personalitate te supără? Când se întâmpla acest lucru ar trebui să determini dacă vei o parte din tine în partenerul tău. Este vorba de o parte a propriei personalităţi pe care nu o vezi sau la care nu îţi place să te gândeşti. În termeni psihologici, această parte se numeşte proiecţie.

Proiecţia este un mecanism de apărare care implică regenerarea unei părţi proprii de care îţi este ruşine, sau pe care vrei să o elimini complet. Vei vedea această parte ca fiind în afara ta, de cele mai multe ori la propriul partener, fără să te gândeşti că de fapt se află în interiorul tău. Spre exemplu, s-ar putea să te gândeşti că partenerul tău este mereu ursuz. Este posibil să fie sau este posibil ca tu să te concentrezi pe această stare a lui ca o modalitate de a evita să recunoşti cum te simţi.

La fel ca toate lucrurile legate de emoţii şi de cupluri, acest subiect este complex şi ar trebui să analizat din mai multe puncte de vedere. Nu ar trebui să te gândeşti nici că de fiecare dată este nemulţumit proiectezi trăirile proprii, însă în mare parte  a timpului exact aşa se întâmplă. În perioadele de stres ridicat, aşa cum se întâmplă în timpul pandemiei, aceste stări se amplifică şi de aceea este nevoie de multe ori de terapie de cuplu cu psiholog cu experienţă, care să identifice corect nevoile cuplului.

Faceţi-vă mici favoruri şi surprize mai des

COVID şi-a arătat efectul asupra multor cupluri şi chiar dacă restricţiile încep să se ridice, multe cupluri sunt încă în mod de supravieţuire. Este foarte important însă să continui să lucrezi la relaţia ta şi să nu vezi acest lucru ca fiind epuizant şi nerealist. Conform specialiştilor, nu este vorba de gesturi foarte romantice sau de a înţelege cele mai complicate teorii ale unei relaţii, pentru că nu acestea te vor face să treci cu bine perioadele de stres. Lucrurile mici pe care le facem se adaugă la o relaţie satisfăcătoare şi stabilă. Sunt mai multe mici modalităţi prin care îi poţi arăta partenerului că îl iubeşti.

Comunicarea joacă un rol esenţial în obţinerea celor mai bune rezultate

Conform Doc.ro, dacă eşti blocat şi nu ai nicio idee atunci când vine vorba despre moduri simple în care să îi arăţi partenerului său partenerei că o iubeşti, gândeşte-te să comunici în limba sa. Limbajul este modul în care poţi arăta dragoste. Conform cercetătorilor, sunt mai multe moduri de a te exprima cu dragoste:

- Cuvinte de afirmare – exprimând cuvinte de susţinere şi amabilitate, vei reuşi să îţi ţii partenerul aproape;

- Timp de calitate – ceea ce faci nu este atât de important ca modul în care petreceţi timpul împreună. Petrece timpul într-un mod cu care eşti cu adevărat confortabil şi în care şi partenerul se simte bine.

- Nu uita de cadouri – cadourile creative sau foarte atent gândite, care arată partenerului timpul petrecut gândindu-te la el şi la ceea ce îl face fericit;

- Mici servicii – micile servicii cum ar fi pregătirea prânzului sau a micului dejun, punerea rufelor în maşina de spălat sau o ceaşcă de ceai, sunt cele care vă vor aduce mai aproape;

- Atingeri fizice – toate formele de atingere fizică sunt bune pentru a arăta cât de atent eşti.

Ţine cont de tot ceea ce face partenerul tău şi de ceea ce poţi să îi oferi astfel încât să simtă că îi eşti aproape. De asemenea, ia în calcul şi faptul că prea multă atenţie poate fi obositoare. Apelează la ajutor specializat ori de câte ori consideri că ajungeţi în momente de cumpănă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 17 Februarie 2021
Stire din Social : Atârnăm cu toții pe marginea balconului
Pagina a fost generata in 0.6269 secunde