Tratamente spectaculoase pentru bolnavii de Parkinson, la Constanţa

2207
Tratamente spectaculoase pentru bolnavii de Parkinson, la Constanţa - fondbolnavi-1645731360.jpg

Articole de la același autor

Tot mai multe persoane sunt diagnosticate anual cu Parkinson, o boală invalidantă, degenerativă, care, din păcate, nu afectează doar bătrânii, ci și persoanele mai tinere. Dacă acești oameni s-ar prezenta din timp la medic, șansele lor de recuperare ar fi altele, dar, din păcate, majoritatea se prezintă la un specialist destul de târziu, când se deplasează tot mai greu, iar organismul le-a fost deja afectat.

Din nefericire, boala Parkinson poate afecta considerabil capacitatea unei persoane de a-şi controla mişcările corpului, ori în astfel de situații le este tot mai greu să facă față sarcinilor cotidiene. Ce se întâmplă? Anumite celule nervoase de la nivelul creierului produc, în mod normal, o substanţă chimică numită dopamină. Aceasta, la rândul ei, este un fel de un neurotransmiţător, prin intermediul căruia celulele nervoase controlează mişcările corpului. În boala Parkinson, aceste celule nervoase, ce produc dopamina, se distrug ducând la nivele scăzute ale acesteia. Când se întâmplă acest lucru pot apărea probleme în mişcările corpului. În linii mari, așa debutează boala. În prezent, persoanele suferinde se pot bucura de o terapie nouă, un gel care a început să fie deja administrat pe secția de Neurologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

„Substanța conținută ajută pacienții care se află în stadii avansate. În plus, ei au acum la dispoziţie şi tratamentul cu apomorfină, care nu a existat până acum în România. De curând, acesta a intrat pe lista de gratuități și a demonstrat că ameliorează semnificativ simptomele bolii, inocularea substanţei făcându-se exact ca insulina, zilnic, subcutanat. Noi inițiem terapia pe secție, îi învățăm cum trebuie să procedeze acasă, li se dă gratuit și apoi și-o injectează singuri. Toți pacienții din Europa, din America beneficiau de acest tratament și acum beneficiem și noi. Clinica noastră pune în aplicare acest tratament extraordinar”, a declarat medicul şef al secţiei, dr. Any Docu Axelerad, pentru „Cuget liber”. Potrivit specialiștilor, apomorfina este un tratament care aduce un beneficiu terapeutic important ca terapie pentru fluctuaţiile motorii la pacienţii cu boala Parkinson, insuficient controlată prin administrarea altor medicamente.

De precizat că acest tratament se adresează tuturor categoriilor de vârstă. Cu toate acestea, sfatul medicilor este ca populaţia să fie atentă încă de la primele semne de boală, tocmai pentru a nu se ajunge în astfel de situaţii. Dacă, totuşi, ghinionul i-a urmărit şi au primit nefericitul diagnostic, trebuie să ştie că evoluția bolii este diferită de la o persoană la alta. De obicei, debutează cu tremor, oamenii încep să fie mai lenți, li se modifică mimica feței, mai inexpresivi. Deseori, a subliniat medicul, ajung la psihiatru pentru depresie. „Dacă oamenii se uită mai fix, sunt diagnosticaţi cu depresie. Noi numim aceste stări simptome non-motorii. Drept urmare, uneori, așa zisa depresie, care nu este depresie, primeşte acest diagnostic din cauza inexpresivității. Partea proastă este că ajung la medic atunci când se deplasează deja greu, se împiedică, sunt rigizi, ori asta înseamnă că sunt ani de evoluție ai bolii deja. În judeţul nostru există mulți pacienți cu forme grave, care nu mai răspund la terapia orală, dar în cazul acestei apomorfine s-a observat că este de-a dreptul spectaculoasă”, a adăugat dr. Docu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.498 secunde