Un fragment dintr-o rachetă uriașă ar putea cădea pe Pământ

346
Un fragment dintr-o rachetă uriașă ar putea cădea pe Pământ - longmarch5btianheliftoff29april2-1620033692.jpg

Articole recomandate

Un fragment dintr-o rachetă enormă, lansată de China, ar putea cădea pe Pământ în următoarele câteva zile. Obiectul de aproximativ 21 de tone reprezintă partea centrală a rachetei Long March 5b, relatează ObservaorNews. China a lansat, miercuri, primul modul al unei noi stații spațiale pe care țara o construiește. În loc să cadă într-un loc prestabilit, în ocean, obiectul spațial a început să înconjoare planeta, în mod necontrolat, scrie Business Insider. Corpul rachetei va cădea probabil pe Pământ în următoarele zile, a scris un jurnalistul Andrew Jones, care urmărește programul spațial al Chinei.


"La standardele actuale, ste inacceptabil să-l lăsați să cadă necontrolat. Din 1990, nimic de peste 10 tone nu a fost lăsat deliberat pe orbită pentru a ca apoi să revină pe Pământ în mod necontrolat", a declarat un astronom american.


Fragmentul măsoară aproximativ 100 de metri lungime și 16 metri lățime. Odată ajuns în orbită, obiectul s-ar putea dezintegra, dar resturi din el ar putea supraviețui căderii. Cel mai probabil, aceste fragmente de rachetă vor ateriza în ocean. Dar ar putea lovi și zone locuite.


„Este întotdeauna dificil să se evalueze cantitatea de masă care poate supraviețui și numărul de fragmente fără a cunoaște date tehnice legate de rachetă”, a declarat Holger Krag, șeful Biroului Programului de Siguranță Spațială pentru Agenția Spațială Europeană.


China a lansat miercuri un prim element al staţiei sale spaţiale. Asamblarea staţiei spaţiale chineze urmează să dureze mai mult de un an, timp în care se vor desfăşura circa 10 misiuni succesive (dintre care patru cu echipaj uman). Avanpostul spaţial urmează să devină deplin operaţional în 2022, potrivit Agerpres.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0528 secunde