Un nou cartier rezidenţial. Zeci de blocuri turn vor fi ridicate în jurul a trei monumente istorice

4118

Articole de la același autor

Cererea de apartamente noi continuă să fie ridicată, în municipiul Constanţa. Sau cel puţin aşa reiese din intenţiile dezvoltatorilor imobiliari, care creionează în continuare proiecte importante de creştere a spaţiului locativ, cu blocuri înalte, atât la periferie, cât şi în interiorul oraşului. Aşa se face că, în apropierea Podului de la Butelii, între strada Cumpenei, strada Spiru Haret şi liniile de cale ferată, o firmă din Constanţa se pregăteşte să ridice peste 50 de turnuri.

Pe site-ul Primăriei Constanţa este supus dezbaterii publice un anunţ de consultare asupra propunerilor preliminare de elaborare a Planului Urbanistic Zonal în vederea modificării reglementărilor urbanistice în vigoare pentru terenul delimitat de calea ferată, strada Spiru Haret şi proprietăţi cu acces din strada Cumpenei. Conform planurilor, sunt prevăzute zone cu locuinţe colective, cu blocuri aliniate în set de câte trei, în interiorul perimetrului fiind cuprins şi monumentul istoric „Valul mare de pământ”, unde vor fi amenajate spaţii verzi. Iniţiatorul PUZ-ului este Polaris M. Holding, firma care deţine şi serviciul de salubrizare al municipiului Constanţa. Conform anunţului, publicul este invitat să trimită observaţii pe adresa primăriei, până la data de 15 ianuarie 2021.





Aşadar, PUZ-ul este necesar pentru a modifica reglementările urbanistice în vigoare. Iniţiatorii au deja un aviz de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa care certifică faptul că pe amplasamentul viitoarelor investiţii se află o zonă de interes arheologic şi care stabileşte că orice investiţie ce urmează să se realizeze în perimetru trebuie reavizată, impunându-se şi cercetarea arheologică. În lista monumentelor istorice din anul 2015, sunt clasate trei monumente istorice în zona de studiu a PUZ-ului. Este vorba despre „Valul mic de pământ”, cu datare din secolul VI, din Epoca romano-bizantină, „Valul mare de pământ”, cu datare din secolul IX, din Epoca medievală timpurie, şi „Valul de piatră”, cu datare din secolul X, Epoca medievală timpurie. „Pe lângă cele trei monumente istorice clasate, constituie zone de interes arheologic şi drumul antic şi castrul numărul 2 al valului mare de pământ, care se suprapun peste zona de studiu PUZ”, se arată în documentaţia depusă la Primăria Constanţa.




Turnuri cu 30 de etaje


În rest, noul PUZ propune mai multe zone de locuinţe colective, cu blocuri cu demisol, parter şi şapte etaje, o zonă mixtă, cu blocuri cu demisol, parter şi opt etaje, cu servicii la primele niveluri, cu blocuri cu demisol, parter şi 30 de etaje, şi cu blocuri cu patru etaje, o zonă de educaţie şi o zonă verde şi spaţii publice. Vor fi atât apartamente, cât şi clădiri de birouri, hoteluri, show-room-uri, precum şi parcări multi-etajate. De asemenea, în interiorul perimetrului vor fi amenajate mai multe străzi, cu locuri de parcare la sol, dar şi alveole pentru transportul în comun.


Conform planurilor, cele două blocuri cu 30 de etaje sunt prevăzute în nordul terenului, la limita cu calea ferată, unul dintre turnuri fiind proiectat chiar deasupra „Valului mic de pământ”. În interiorul perimetrului sunt desenate alte peste 40 de blocuri cu cinci, şase, şapte sau opt etaje. Iar, la strada Spiru Haret, mai apar în proiect alte aproape 20 de clădiri cu diferite înălţimi. În plus, pe strada Spiru Haret sunt prevăzute două sensuri giratorii care să permită accesul în şi dinspre noul cartier.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.412 secunde