O nouă construcţie controversată. Bloc cu cinci etaje, la doi metri de un turn

1876
Cartierul Faleză Nord, situat în imediata apropiere a plajei, este, de ani buni, în atenţia investitorilor şi dezvoltatorilor imobiliari. Au vânat fiecare petic de teren liber şi au ridicat blocuri peste tot pe unde au putut. Aşa se face că zona s-a aglomerat foarte mult, iar locuitorii, în loc să se bucure de avantajele de a sta lângă mare, au ajuns să lupte pentru un pic de soare, pentru un loc de parcare şi pentru mai multă linişte. Şi lupta încă nu s-a terminat. Pe strada Maior Şofran va fi ridicat un bloc nou, iar vecinii se opun, convinşi că va avea de suferit însăşi calitatea vieţii lor.

Comisia Tehnică de Urbanism din cadrul Primăriei Constanţa urmează să analizeze solicitarea de modificare a Planului Urbanistic Zonal pentru teritoriul delimitat de strada Pescarilor, Caşin, Unirii, Locotenent Ghe. Economu şi strada Maior Şofran, în scopul ridicării unui bloc cu cinci etaje pe un teren viran de 506 metri pătraţi. Iniţiatori sunt Daniela Ciutacu şi Marius Ştefan şi, conform proiectului, imobilul va avea subsol, parter şi cinci etaje, asigurându-se 21 de locuri de parcare la nivelul subsolului şi parterului.



Deşi dezbaterea publică privind modificarea PUZ-ului nu a putut fi organizată din cauza restricţiilor anti-COVID-19, cetăţenii interesaţi au fost invitaţi să consulte documentaţia de urbanism de pe site-ul Primăriei Constanţa. Aşa se face că locuitorii zonei au trimis mai multe adrese prin care îşi exprimă opoziţia faţă de reglementările urbanistice nou propuse şi se opun ridicării unui astfel de bloc în perimetrul respectiv.

Asociaţia de proprietari FZ11 a înaintat o scrisoare prin care susţine faptul că „documentaţia PUZ nu respectă realitatea din teren, fiind evidenţiate spaţii verzi care nu există şi care nici nu pot fi realizate”. „Nu sunt respectate distanţele minime faţă de clădirile existente şi dimensiunile căilor de acces pentru autospecialele de stingere a incendiilor, nu se asigură însorirea în condiţiile învecinării cu un bloc de nouă etaje; lipsa locurilor de parcare în zonă mai ales în sezonul estival când afluxul turiştilor blochează transportul în comun şi accesul locuitorilor din zonă; spaţiile destinate colectării deşeurilor aferente blocului FZ11 au fost desfiinţate şi ocupate de maşini”, sunt doar câteva nemulţumiri exprimate de reprezentanţii Asociaţiei de Proprietari.

„Se va produce supraaglomerarea zonei!”

Acestea sunt reluate şi în adresa semnată de Asociaţia de Proprietari Bloc C1 – Faleză Nord, prin care îşi transmit dezacordul faţă de proiectul PUZ, motivând supraaglomerarea zonei, traficul intens în zonă, lipsa totală a parcărilor, lipsa spaţiului verde, amplasarea viitorului bloc lângă o cazemată militară de interes strategic şi nerespectarea distanţei dintre imobile.



Alte şapte sesizări au fost trimise de locatari ai blocurilor învecinate susţinând că ferestrele apartamentelor situate pe faţada blocului existent nu vor mai primi lumină naturală. „Distanţa dintre blocul locuit şi cel ce se va construi va fi de doar doi metri. Solicităm respectarea unei distanţe de 50% din înălţimea imobilului, faţă de blocul învecinat, noua construcţie să se realizeze pe 30% din suprafaţa terenului şi nu pe 50%, aşa cum propune proiectul. În plus, edificarea noului bloc va duce la afectarea structurii de rezistenţă a blocului existent”, subliniază locatarii zonei. Un alt constănţean atrage atenţia că în planuri apare un bloc de şapte etaje şi că noua construcţie va produce supraaglomerarea zonei rutiere şi chiar pietonale, în condiţiile lipsei trotuarelor ocupate cu maşini parcate.



În replică, elaboratorul noului PUZ susţine că „viitoarea clădire propusă va popula zona fără să o aglomereze, întrucât se vor respecta indicii urbanistici conform reglementările tehnice în vigoare, retragerile minime obligatorii şi normele sanitare în vigoare”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3642 secunde