Un pas înainte! Serviciile sociale și medicale la domiciliu ar putea fi îmbunătățite
Articole de la același autor
Alertă pe litoralul românesc! Peliculă suspectă observată în Marea Neagră! Iată ce spun specialiștii
19 Iunie 2024
Tensiuni între bone și părinți! Pe mâna cui lăsăm copilul? „M-a făcut cu ou și cu oțet!”
20 Iunie 2024
Ministerul Sănătății a pus, recent, în dezbatere publică, prin intermediul unui proiect de ordin, un plan național pentru dezvoltarea îngrijirilor la domiciliu, care vizează creșterea numărului de beneficiari ce reușesc să trăiască independent.
Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care vizează implementarea unui plan național de dezvoltare graduală a îngrijirilor la domiciliu pentru perioada 2024-2030. Acest plan își propune să crească numărul de beneficiari care reușesc să trăiască independent, prin îmbunătățirea accesului la servicii sociale și medicale asigurate la domiciliu.
Proiectul urmărește crearea unui mecanism unitar și eficient de planificare, dezvoltare, evaluare și monitorizare a unui sistem național de îngrijiri paliative și de îngrijiri medico-sociale la domiciliu. Acesta se adresează persoanelor suferinde de boli cronice progresive sau incurabile și celor cu grad ridicat de dependență, asigurându-le asistență medicală și servicii de îngrijire personală.
Ce tipuri de servicii sunt oferite?
Proiectul urmărește crearea unui mecanism unitar și eficient de planificare, dezvoltare, evaluare și monitorizare a unui sistem național de îngrijiri paliative și de îngrijiri medico-sociale la domiciliu. Acesta se adresează persoanelor suferinde de boli cronice progresive sau incurabile și celor cu grad ridicat de dependență, asigurându-le asistență medicală și servicii de îngrijire personală.
Ce tipuri de servicii sunt oferite?
Conform planului, serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu reprezintă activitățile de îngrijire medicală prestate de personal specializat, la domiciliul pacientului, care contribuie la îmbunătățirea stării de bine a acestuia din punct de vedere fizic și psihic și care se acordă pentru o perioadă de cel mult 60 zile calendaristice pacientului cu afecțiuni acute și/sau cronice, care prezintă un anumit nivel de dependență și o capacitate limitată de a se deplasa la o unitate sanitară în vederea asigurării serviciilor medicale în regim ambulatoriu.
Planul face parte dintr-un proiect mai amplu intitulat „Creșterea capacității instituționale pentru dezvoltarea națională coordonată a îngrijirilor la domiciliu” derulat din martie 2019 până în decembrie 2023.
Tipurile de servicii oferite la domiciliu sunt: serviciile medicale de îngrijiri, serviciile sociale, serviciile paliative și serviciile de îngrijire de lungă durată.
Implementarea planului urmărește elaborarea unui cadru legislativ care să sprijine infrastructura centrală și locală pentru servicii socio-medicale de lungă durată la domiciliu. Se vizează și revizuirea cadrului legislativ privind condițiile de finanțare a asistenței medicale și sociale la domiciliu, dar și realizarea periodică a unor acțiuni de sensibilizare a comunității privind promovarea prevenirii instituționalizării persoanelor în nevoie de îngrijiri la domiciliu.
Criterii de evaluare a dependenței
Criterii de evaluare a dependenței
Important de menționat este că acest plan include și criterii clare de evaluare a dependenței, în baza cărora pacienții vor fi clasificați în trei grade: (1) nu necesită supraveghere sau ajutor, (2) necesită supraveghere temporară și/sau ajutor parțial, (3) necesită supraveghere permanentă și/sau ajutor integral.
Constănțenii salută inițiativa de a fi dezvoltat un sistem de îngrijiri la domiciliu și consideră că este un pas important pentru cetățenii vulnerabili.
„Este o veste bună pentru cei care au nevoie de ajutor. Să poți primi tratament și asistență acasă te ajută enorm atât psihic, cât și fizic”, a declarat Marcel I., senior din Constanța.
„Pentru părinții mei care sunt în vârstă și bolnavi ar fi esențial acest proiect. Sper să asigure mai multe resurse și servicii de calitate, astfel încât să putem evita spitalizările frecvente și stresante”, a spus Emilia O., constănțeancă.
Pe lângă părerile pozitive, există și părerile oamenilor sceptici. „Deși planul pare promițător, am îndoieli cu privire la modul în care va fi pus în practică. Sper să nu fie doar o altă promisiune care nu se va concretiza în mod real”, a spus un alt senior din Constanța.
Pentru a putea fi aplicat, proiectul de ordin trebui semnat de ministrul Sănătății și publicat în Monitorul Oficial. Observațiile și propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: [email protected].
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Luni, 15 Iulie 2024
Marţi, 18 Iunie 2024
Vineri, 14 Iunie 2024
Miercuri, 22 Mai 2024
Joi, 09 Mai 2024
Duminică, 21 Iulie 2024
Vineri, 19 Iulie 2024
Luni, 03 Iunie 2024