Un secol de viață

1821
13
Un secol de viață - maritadinu100anitechirghiol1-1318004265.jpg

Articole de la același autor

Marița Dinu locuiește în Techirghiol, are trei copii, șase nepoți și șapte strănepoți, iar pe 16 octombrie va împlini 100 de ani. Nu prea mai este în putere, are chiar momente când își pierde luciditatea, dar, în rest, stă bine cu sănătatea. Mai iese din când în când în curte și admiră florile din grădină. Stă cuminte la locușorul ei, discretă și nu vrea să deranjeze pe nimeni.
Am vizitat-o pe bunica Marița aproape de orele prânzului. Ne aștepta cuminte, în casă, cu trei trandafiri în mână. Își pusese la piept și insigna de văduvă de veteran de război, în semn de recunoștință pentru soțul ei, pe care l-a pierdut în urmă cu 65 de ani.
Nu este prea vorbăreață, privește mai mult în gol și ascultă discuția noastră cu fiica și cu nepoata sa. Din când în când își mai dă o palmă peste cap ca și cum își amintește ceva important sau se ceartă pe sine pentru că a uitat ceva.
Își petrece zilele în liniște, în fața televizorului, pe programul Trinitas, sau uitându-se pe cărțile de rugăciuni. Nopțile sunt cele mai grele. O dor oasele, dar nu se vaită. Mai spune din când în când că ar vrea să se termine odată viața asta. "Îl pomenește mereu pe tata. Acum câteva nopți a spus: «Să mă ia odată Iordache. Nu i-o fi și lui dor de mine?»", ne povestește Ștefana Nanu, fiica bătrânei.
Care este secretul longevității bunicii Marița? Nu este unul în mod deosebit, dar nu a fumat niciodată, nu a băut alcool și de mai bine de 40 de ani nu a mai mâncat carne.

Văduvă de 65 de ani
În timp ce vorbim, tanti Marița exclamă, cu o voce stinsă: "Viața mea s-a dus!". Își dorește moartea ca o eliberare, deși își aduce aminte cu drag cum se ducea la baluri și la nunți cu soțul ei și "juca" cu foc. În timp ce duce trandafirii la nas, să-i miroasă, zărim o lacrimă în colțul ochiului.
A dus o viață grea, a lucrat în gospodăria de la țară, a cusut, a țesut la război, iar dovadă îi stau mâinile muncite. A trecut prin două războaie, chiar dacă la primul era doar un copil. La finele celui de-al doilea război mondial și-a pierdut bărbatul și a rămas văduvă, cu trei copii, când avea numai 35 de ani. Nu și-a mai refăcut nicio-dată viața și și-a crescut singură copiii, așa cum a știut mai bine.
Acum toți îi sunt recunoscători pentru ce a făcut pentru ei. Sunt împrăștiați prin țară, dar vin deseori să o vadă. Băiatul cel mare are 80 de ani, mai are unul de 75 de ani, iar fata are 70 de ani. "Mama a fost o sfântă!", spune fiica sa, ștergându-și discret lacrimile.

Tort pentru aniversarea unui secol de viață
Familia este pregătită și împăcată pentru ce va urma. "Am cumpărat tot ce trebuie, inclusiv coșciug. O să o ducem să o îngropăm lângă tata, la Vâlcele, în județul Buzău. Dar până atunci vrem să se bucure cât mai mult de viața care i-a mai rămas. Sâmbăta viitoare îi vom face un tort și o vom sărbători. Știe că împlinește o sută de ani!", ne spune Carmen Petrișor, nepoata femeii.



Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
carmen
8 octombrie 2011
Un secol de viata!

Multumim pentru buchetul de flori adus bunicii mele si pentru promptitudinea de care ati dat dovada,raspunzand imediat unei invitatii.Ziarul ,,Cuget liber" va ajunge in toate colturile tarii si cateva exemplare in strainatate acolo unde locuiesc cativa nepoti si stanepoti ai bunicii si pe care nu i-a mai vazut de peste 15 ani.Multumesc,Andreei si colegului ei!

Mine
8 octombrie 2011
Marita Dinu

Batranete usoara Doamna Marita Dinu.Frumoasa poveste , o familie unita , bravo. Luati aminte realizatori cu " vedete " si stiri despre nunti si divorturi la emisiunile TV.FELICITARI intregii familii.

rex
8 octombrie 2011
scapati de o pensie nesimtita

A-ti gasito pe batranica, are pensie, faceti voi ce stiti mai bine si veti scapa de plata unei pensii nesimtite!!!!! Toata lumea stie ca "dobrogea noua" si gruparea mafiota pd traiesc in simbioza si de aici concluzia de sus.

y
9 octombrie 2011
Stop !

Fara politica ! Va rog frumos , aveti putin bun simt...LA MULTI ANI MAMAIE !

andreea perhaita
9 octombrie 2011
pt rex

Pt. rex: Doamna Marita Dinu are o pensie de 300 de lei pe luna, la care se mai adauga 90 de lei pensie de vaduva veteran de razboi! In total, primeste de la stat 390 de lei!

Carmen Petrisor
9 octombrie 2011
Multumesc Andreea pentru completare!

Multumesc celor care au apreciat articolul despre bunica mea draga si chiar doream sa fac o completare referitor la ,,pensia nesimtita" a bunicii care este de 312 roni, cea de agricultor si de 90 roni cea de vaduva de veteran.Daca toti bunicii ar fi ingrijiti si mai ales iubiti cum a fost si este bunica mea nu ar mai exista batrani cersind pe strada si prin aziluri.Invitatia de a scrie un articol a fost a mea, nu ,,a gasit-o"nimeni pe batranica si nu are niciun substrat politic acest frumos gest de a arata ca mai exista si batrani iubiti si ingrijiti de familie.Multumesc ,,Cuget liber"!

MARIA..
9 octombrie 2011
CU MULT DOR...

....LA MULTI ANI....SCUMPA NOASTRA BUNICA....CU DRAG ...MARIA...

Petrut
10 octombrie 2011
La Multi Ani !

La Multi Ani bunica Marita Multa sanatate in continuare , esti un exemplu pentru noi toti.

Alexandru
10 octombrie 2011
L a multi ani!

Multa sanatate iti doresc bunica si sa ne bucuram de prezenta dumitale pentru cat va vrea D=zeu de acum incolo.

Geta
11 octombrie 2011
LA MULTI ANI BUNICA!!

LA MULTI ANI BUNICA!Aceasta bunicuta de 100 de ani nu este bunicuta noastra,dar este bunicuta nasei fetitei noatre Alexandra,ii dorim sanatate si tot binele.Sarutam mana bunicuta.

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7436 secunde