Unde va face CHEVRON prospecțiuni seismice! Există un PERICOL PENTRU POPULAȚIE ȘI MEDIU?

1423
6
Unde va face CHEVRON prospecțiuni seismice! Există un PERICOL PENTRU POPULAȚIE ȘI MEDIU? - chevron1-1368115292.jpg
Chevron va începe cât de curând să caute gaze de șist pe litoralul românesc. Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Constanța i-a dat aviz de mediu pentru demararea pros-pecțiunilor. Este un prim pas către exploatarea gazelor de șist și autoritățile spun că nu prezintă niciun fel de pericol pentru mediu sau pentru populație.

Deocamdată, vor fi demarate lucrări de prospecțiuni în zonele limitrofe ale stațiunilor Costinești și Vama Veche. Se vor genera unde seismice care ar trebui să aducă la suprafață semnale privind prezența gazelor. Abia după ce se va încheia această etapă, vor fi elaborate proiectele privind explorarea și exploatarea zăcămintelor.

Directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Constanța, Lavinia Monica Zaharia, a confirmat, pentru "Cuget Liber", că a acordat avizele pentru prospecțiuni.

"APM a emis deciziile etapei de încadrare pentru SC Chevron Romania Exploration and Production SRL, pentru perimetrele Costinești și Vama Veche. Lucrările de prospecțiune seismică 2D în perimetrul Costinești se vor realiza în zona de sud a județului Constanța, pe 20 de linii seismice, paralele între ele, având o lungime totală de 300 de km, în afara ariilor naturale protejate. Lucrările de prospecțiune seismică 2D în perimetrul Vama Veche se vor realiza în 25 de linii seismice, paralele între ele, având o lungime totală de 500 de km, înafara ariilor naturale protejate", a declarat directorul APM.

Patru localități pe harta gazelor de șist

Potrivit acesteia, undele seismice vor fi generate prin vibrare controlată, folosind echipament specific, cu vibratoare, prin metoda Vibroseis, care se va utiliza pentru 90 la sută din totalul de puncte de generare din perimetru. Celelalte zece procente din teritoriu vor fi prospectate prin detonare controlată folosind material exploziv.

Conform proiectului, prospecțiunile în zona Vama Veche se vor face între localitățile Tufani (comuna Independența) - Vânători (comuna Pecineaga) - Vama Veche (comuna Limanu), până la Furnica (comuna Dumbrăveni), de către SC Prospecțiuni SA. În zona a doua, se va fora între Adamclisi - Pietreni (Deleni) - Potârnichea (Topraisar) - Vânători (Peci-neaga) - Tufani (Independența) - Șipote (Deleni). Pentru vibrarea controlată, se poziționează utilaje specializate (vibratoare) pe locațiile stabilite de grupul tehnologic și la impulsul electric al stației se pornește, cu ajutorul unui sistem hidraulic, vibrarea controlată a plăcii metalice timp de 12 secunde. Pe fiecare locație se poziționează unul sau două utilaje, iar staționarea lor durează atât cât durează vibrarea plăcii metalice (12 secunde), după care se deplasează mai departe pe profil către următoarea locație.

"Nu este pericol pentru mediu și populație!"

În ce privește detonarea controlată, brigada foraj execută în lungul profilului găuri de împușcare cu un diametru de 6 - 9 cm și cu o adâncime de până la 10 - 15 cm folosind o instalație montată pe un tractor. Se încarcă gaura de împușcare cu maximum 1,5 - 2 kg de material exploziv tip Rioseis, se leagă capsa electrică detonatoare, se etanșeizează cu pământ (buraj) găurile încărcate, evitând astfel pierderea energiei spre suprafață.

În urma generării semnalului seismic, unda seismică parcurge formațiunile geologice din adâncime, se reflectă și se întoarce la suprafața, unde este înregistrată de geofoni. Semnalul este transmis de geofoni la stația seismică, unde este eșantionat și înregistrat digital în vederea prelucrării ulterioare la centrul de calcul care nu se află pe amplasament.

"Procedurile de lucru nu reprezintă pericol nici pentru mediu, nici pentru populație. Vom vedea în perioada următoare dacă se va folosi sau nu fracturarea hidraulică la faza de explorare. Deocamdată, nu au fost făcute studii la noi în țară, în acest sens", a mai adăugat Lavinia Monica Zaharia.

Chevron nu forează în orașe și aproape de plaje

Compania Chevron anunță că va între-prinde doar activități de explorare, care presupun utilizarea exclusivă a tehnologiilor convenționale și că programele de prospectare vor ocoli ariile protejate și vor asigura distanța de cel puțin un kilometru de la țărmul Mării Negre.

"Faza de explorare a zăcămintelor de gaze naturale se desfășoară pe parcursul mai multor ani. Doar în funcție de rezultatele obținute în această etapă se va putea determina, în cooperare și cu acordul ulterior al Guvernului României, demararea unei operațiuni de exploatare. Fiecare etapă necesită permise și autorizații separate, eliberate de autoritățile române de reglementare, cu responsabilități în domeniu. Chevron nu are nicio intenție să foreze în orașe sau zone locuite, în apropiere de obiective turistice sau culturale, arii protejate prin legislația în vigoare. Chevron operează în deplină conformitate cu legislația română și europeană, și la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului, aplicate in industria de petrol și gaze", a explicat Adelina Toncean, reprezentantul Chevron. 

Comentează știrea

Carmen
10 mai 2013
Niciun pericol??????

Nici un pericol? Cine crede este chiar tampit. Mi-ar placea sa aflu cam catia bani a primit d-na.Zaharia ca sa-si dea acordul. Banuiesc ca si cretinoidul de Mazare si-a primit partea cu varf si indesat. Politicienii romani/ constanteni sunt ca regele soare- Constanta are nu numai autostrada soarelui ci si primarul soare- Motto: "Dupa mine, potopul.........."

Geo
10 mai 2013
Romania muta

Varza este un cuvant mostenit de la daci.Tot varza este si populatia tarii care priveste apatica precum oaia-n miriste atunci cand unii continua sa scoata foloase pe spatele ei,pe viata ei.Romania e muta de atata chin si umilinta,obosita si fara viata,e ,,stabila'' cum le place unora sa zica.Mai rasar cateva voci izolate dar sunt rapid sufocate de ghiorlani,de obicei chiar liderii fara o constiinta umana macar simulata.Naspa!

inconstientilor !!!
10 mai 2013
Vrem REFERENDUM

Asta e dementa de-a dreptul. Populatia care i-a votat e autista. Efectiv au fost dresati de o sleahta de jigodii. Acesti pensionari care vor pomeni sufera in mare masura de Alzhaimer, adica sunt dementi. Ar trebui ca legislatia sa prevada obligatoriu periodic la toti cei care au atins varsta de 60 ani un control psihiatric anual. Ati ramane uimiti ce ati descoperi

VOTEAZA
10 mai 2013
PETITIE AVAAZ.ORG

http://www.avaaz.org/ro/spune_nu_fracturaerii_hidraulice_an_romania/ Peste 11000 au spus NU cu cat suntem mai multi ce luam atitudine poate putem sa schimbam ceva.Transmiteti mesajul mai departe.

Geologul
14 mai 2013
"Procedurile de lucru nu reprezintă pericol"

Ce ramane in urma prospectiunilor seismice se poate vedea aici: http://jurnalul.ro/special-jurnalul/ipoteza-soc-prospectiunile-au-scufundat-un-sat-614648.html

E. Dănănău
14 mai 2013
Ce este prospecțiunea seismică?

Pentru punerea în evidență a zăcămintelor minerale utile există mai multe metode de prospectare geofizică. Acestea se bazează pe studierea proprietăților fizice ale rocilor, fără prelevarea de eșantioane din acestea, deci necesită cheltuieli mai reduse, se pot executa pe mari suprafețe și oferă informații mai mult sau mai puțin precise în funcție de metoda folosită. În funcție de modul în care se eliberează sau nu energie în mediu, metodele de prospectare geofizică se pot înpărți în 2 mari categorii: A.Metode pasive – acestea nu eliberează nici un fel de energie artificială în mediu, folosind numai energia recepționată din mediul studiat. Principalele metode pasive de prospectare sunt: 1.Gravimetria – determină variațiile locale ale intensității câmpului gravitațional terestru și se realizează o hartă cu valorile acestor anomalii gravitaționale (harta Bouguer), pe care se poate pune în evidență cu o anumită aproximare conturul zăcământului. 2.Magnetismul (prospecțiunea geomagnetică) – constă în determinarea anomaliilor câmpului magnetic terestru (care în zona României are o valoare medie de 47nT), iar pe baza acestora se realizează de asemeni o harta pe care se poate pune în evidență conturul și, într-o anumită măsură, concentrația de substanțe minerale utile din zăcământ, în special pentru zăcămintele feroase. 3.Măsurarea curenților magnetotelurici – servește în special la determinarea straturilor subterane de apă. B.Metode active – care folosesc pentru măsurători o energie artificială ce se injectează în mediul supus prospectării, sub forma de electricitate, câmp electromagnetic sau oscilații mecanice de joasă sau de înaltă frecvență. Dintre acestea mai importante sunt: 1. Electrometria – pune în evidență zăcămintele minerale aflate în apropierea suprafeței Pământului (la adâncimi de max. 150 – 200 m) prin studierea variațiilor rezistivității electrice a rocilor cu ajutorul unor perechi de electrozi înfipți în sol prin care se injectează un curent electric și al altora pe care se măsoară diferențele de potențial (tensiuni electrice) în anumite puncte de la suprafața solului. 2. Prospecțiunea seismică – este principala metodă folosită în prospectarea zăcămintelor minerale și constă în măsurarea timpului de propagare a unei unde elastice, similară aceleia produsă în timpul cutremurelor de pământ, de unde și numele de undă seismică, de la punctul de generare situat la suprafața Pământului sau la o adâncime de câțiva metri, cunoscută cu precizie, până la punctele de recepție, determinate și acestea foarte precis, toate situate pe aliniamente topografice. Întrucât undele seismice suferă cea mai mică atenuare prin fenomene de absorbție in mediul prin care se propagă (stratele geologice), această metodă este singura care ne oferă informații asupra formei și adâncimii celor mai adânci strate din scoarța terestră. Propagarea undelor elastice se supune legilor reflexiei și refracției (cunoscute și în cadrul opticii geometrice), deci prin studierea formei undelor receptionate se poate determina foarte precis momentul când aceste unde au suferit fenomene de reflexie pe stratele situate la mare adâncime. Prin corelarea timpilor de reflexie cu vitezele de propagare prin diversele strate geologice, determinate prin lucrări speciale, se determină adâncimea fiecărui strat geologic, punct cu punct, pe intreaga lungime a aliniamentului topografic pe care s-a realizat generarea și recepția acelor unde. În final se obține o imagine reprezentând secțiunea scoarței terestre după acel aliniament văzută din profil, pe care se disting stratele geologice, adâncimile și formele acestora. Această imagine se numește profil seismic. Din forma stratelor și vechimea lor (a erei geologice căreia îi aparțin) se determină zonele în care pot apare acumulări de hidrocarburi, acestea fiind numite ,,capcane de hidrocarburi". 3. Metoda GEORADAR – cunoscută și sub prescurtarea GPR, de la Ground Penetrating RADAR – folosește aceleași fenomene care stau la baza prospecțiunii seismice, numai că în locul undelor elastice de joasa frecvență folosește unde electromagnetice de înaltă frecvență (unde radio sau chiar microunde) generate și recepționate de același aparat prin intermediul unui bloc de antene care face corp comun cu aparatul. Această metodă asigură o precizie de adâncime mai bună decât prospecțiunea seismică, dar poate fi folosită numai pentru măsurători de mică adâncime (max. 30 - 50 m) si doar în sol uscat, solul umed absoarbe puternic undele electromagnetice, de aceea nu se folosește în prospectarea zăcămintelor ci numai la determinări de obiecte îngropate cum ar fi conductele si cablurile subterane (rețelele de utilități), la determinarea golurilor subterane de la mica adâncime sau in arheologie.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3771 secunde