Uniunea Europeană vrea să reducă emisiile de CO2

230
Uniunea Europeană vrea să reducă emisiile de CO2 - maxresdefault-1626243811.jpg
Sfârşitul automobilelor pe benzină, o taxă pe kerosen în transportul aerian şi reforma sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), Bruxelles-ul urmează să prezinte miercuri un vast pachet legislativ care va permite atingerea obiectivelor climatice ale UE, transmite AFP, citată de Agerpres.

Executivul comunitar va prezenta la prânz un set de 12 propuneri care au drept obiectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pe continent cu 55% la orizontul anului 2030, comparativ cu anul 1990. Printre propunerile Bruxelles-ului, care vor face obiectul negocierilor între eurodeputaţi şi statele membre, ar urma să se numere în special oprirea comercializării automobilelor care funcţionează pe benzină începând din 2035. De asemenea, potrivit unei propuneri legislative consultate de AFP, planul prevede şi o taxă inedită pe kerosen pentru zborurile în interiorul UE, ceea ce ar putea alarma companiile aeriene, care se tem de o posibilă distorsionare a concurenţei în raport cu restul lumii.

Pilonul principal al planului este, însă, cea mai mare extindere a sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), care obligă poluatorii să cumpere certificate care să acopere emisiile lor de CO2, de la lansarea acestui sistem în 2005. Actualul sistem de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) obligă centralele electrice, fabricile şi companiile aeriene cu zboruri în Europa să achiziţioneze certificate de acest fel tot mai costisitoare, creând astfel un stimulent financiar ca să polueze mai puţin. Potrivit surselor, oferta de certificate de poluare în sistemul ETS va suferi o diminuare. De asemenea, numărul de certificate care vor intra pe piaţa carbonului din UE în fiecare an va scădea şi el într-un ritm mai rapid.

"Este un pachet climatic istoric. Preţul emisiilor de CO2 va creşte la un nivel care va avea un impact major asupra modelelor economice ale industriilor", care vor avea interesul de a adopta tehnologii curate, apreciază preşedintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European, Pascal Canfin.

În plus, Bruxelles-ul ar dori să extindă sistemul de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) şi la transportul maritim, precum şi la transportul rutier şi la încălzirea clădirilor, care ar urma să formeze o a doua piaţă a certificatelor de poluare. Practic, aceasta ar însemna ca furnizorii de carburant sau de combustibil pentru încălzire să achiziţioneze certificate de emisii pe ETS, ceea ce se va repercuta asupra facturilor plătite de gospodării.

Proiectul, care a provocat disensiuni în interiorul Comisiei, a fost confirmat marţi de preşedintele Executivului european, Ursula von der Leyen, într-un interviu acordat mai multor publicaţii. "Transportul rutier este singurul sector unde emisiile au crescut 'în ultimii ani", a argumentat Ursula von der Leyen.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3658 secunde