Unul hăis, altul cea! Cine preia cluburile sportive studențești din Constanța

1278
Unul hăis, altul cea! Cine preia cluburile sportive studențești din Constanța - cluburi-1569345549.jpg

Articole de la același autor

De ani de zile, cluburile sportive studențești din Constanța, CSU Neptun și CSU Știința, suferă de lipsa banilor. Ministerul Educației le-a ținut la limita subzistenței, dar ele s-au încăpățânat să reziste și, mai mult decât atât, să facă performanță. Anul acesta, în încercarea de a scăpa de ele, le-a pasat universităților, că poate ele au mai mulți bani să dea pentru sportivi.

Cluburile sportive studențești cu personalitate juridică, înființate prin ordin al Ministerului Educației Naționale, funcționează, începând din acest an universitar, în subordinea instituțiilor de învățământ superior de stat. Reglementarea oferă astfel universităților posibilitatea de a prelua cluburile sportive universitare. Însă nu sunt obligate! Anterior acestei modificări, cluburile sportive studențești funcționau în subordinea Ministerului Educației Naționale.

La Constanța funcționează, în prezent, Clubul Sportiv Universitar Neptun și Clubul Sportiv Universitar Știința. Însă numai Știința a fost preluat de o instituție de învățământ superior, Universitatea "Ovidius", Neptun rămânând în continuare în subordinea Ministerului Educației Naționale și cu mâna întinsă la autoritățile locale.

Rectorul Universității Maritime Constanța, prof. univ. dr. ing. Cornel Panait, admite că, deși inițial a dorit să ia în grijă CSU Neptun, a fost nevoit să renunțe la idee tocmai din cauza banilor.

"Ministerul Educației a spus așa: universitățile care doresc să preia cluburile sportive le pot prelua. Inițial, Universitatea Maritimă a generat această idee, pentru că în perioada aceea, trebuie să recunosc sincer, aveam o altă capacitate financiară să susținem o asemenea construcție. În prezent, din păcate, numărul mai mic de studenți și o serie întreagă de proiecte academice au făcut ca apetitul nostru să mai scadă. Și, deci, noi am hotărât să nu preluăm Clubul Sportiv Neptun. Acesta rămâne un club independent, finanțat într-o oarecare măsură de Ministerul Educației și într-o altă măsură, pe bază de proiecte, de Consiliul Local", a declarat rectorul UMC, pentru "Cuget Liber".

"UMC are multe alte proiecte academice"

Acesta mai spune că s-a temut și ca, odată cu preluarea, să nu mai primească finanțări suficiente de la Ministerul Educației pentru alte diferite proiecte.

"Eu aș fi vrut să ne legăm la cap. Însă, am învățat că un asemenea sport de echipă costă mulți bani. Și nu te poți juca cu oamenii, care nu își primesc salariile astăzi, nu își primesc salariile mâine. Ministerul Educației este ferm cât dă și spune: «La fiecare 20 ale lunii, vă dau banii ăștia!». Consiliul Local, la fel, dă și el bani pe proiecte și atunci, într-adevăr, e mai bine așa, decât să te legi la cap. Pentru că, dacă noi am fi preluat clubul, s-ar putea ca accesul la banii de finanțare pe proiecte, de la Ministerul Educației, să nu mai fie", precizează prof. univ. dr. Cornel Panait.

Baza sportivă Hidrotehnica, demolată

Sunt însă planuri mari la UMC pentru baza sportivă Hidrotehnica. Aceasta va fi demolată și pe terenul de peste 1,5 hec-tare va fi ridicată una nou-nouță.

"Baza sportivă trebuia reabilitată. Conducerea Companiei Naționale de Investiții ne-a declarat că ne susține pentru realizarea uneia noi. În discuțiile pe care le-am purtat acum vreo două luni cu unul dintre directorii companiei, acesta ne-a sugerat să o dărâmăm și apoi să ridicăm una nouă. Așa că noi am demarat procedurile, dar avem nevoie nu doar de vorbe de la Compania Națională de Investiții, ci de un material scris. Le-am solicitat, iar dacă răspunsul lor va fi afirmativ și în scris, atunci noi ne adresăm Consiliului Local să trecem baza din domeniul public în domeniul privat și să o dărâmăm. Reabilitarea ar fi costat aproximativ 2,5 milioane de euro", a completat rectorul UMC.

"Sper să găsim înțelegere

și pe viitor"

Din păcate, CSU Neptun rămâne, deocamdată, cu puținii bani de la Ministerul Educației și cu ce mai primește, sporadic, de la Primăria Constanța.

"Bugetul de la Ministerul Educației este foarte, foarte mic, dacă nu am avea sprijinul primăriei, aproape că nu am putea desfășura activitatea sportivă. Banii pe care îi primim de la minister, adică bugetul, acoperă doar cheltuielile salariale cu angajații și aproape deloc pentru activitatea sportivă. Deci, pentru cheltuielile curente am avea bani și atât. Primăria Constanța ne-a sprijinit și fără ea, efectiv, nu se putea desfășura activitatea. Sper să găsim înțelegere și să colaborăm și pe viitor și cam asta este ce putem face momentan", ne-a declarat Silviu Băiceanu, directorul CSU Neptun.

CSU "Simona Halep", la Universitatea "Ovidius"

În ce privește Clubul Sportiv Universitar Știința, preluat de Universitatea "Ovidius", acesta o duce ceva mai bine.

"Noi am făcut deja demersurile și, din ce știu, conform ordinului de ministru, clubul se cheamă «Simona Halep». Așteptăm metodologia. Această preluare ne întărește, pentru că noi oricum lucram împreună. Avem proiect pentru sală de sport și sperăm să dezvoltăm clubul mai armonios decât până acum. Avem proiectul deja dat la finanțare. De sala respectivă va beneficia și clubul. Finanțarea este asigurată din venituri proprii, cu completare de la Ministerul Educației Naționale. Avem o Facultate de Educație Fizică foarte puternică și este păcat ca pentru oamenii aceștia să nu reușim să avem și un club ca atare, pentru că altfel pleacă în altă parte", ne-a spus rectorul UOC, prof. univ. dr. Sorin Rugină.

La rândul său, directorul CSU Știința, prof. univ. dr. George Stănculescu, ne-a confirmat că noua denumire a clubului este "Simona Halep".

"Mergem în continuare. Vom vedea cum va fi cu noua organizare, pe măsură ce va trece timpul. Ar trebui să fie mai bine", și-a exprimat speranța profesorul Stănculescu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3641 secunde