Urmaşii persecutaţilor etnic s-au săturat. "Vor să fie siguri că murim cât mai mulți"

2191

Articole de la același autor

„Ordonanța-trenuleț” i-a afectat teribil pe bieții pensionari urmași ai persoanelor persecutate din motive politice. Deja este a treia oară când plata banilor este amânată, iar vârstnicii se tem că nu vor mai fi în viață când Legea 154/2021 va fi, în sfârșit, respectată. Din acest motiv, sunt revoltați că nu își primesc banii promiși de Guvern. „Nu mai avem timp să aşteptăm. Vrem să beneficiem, câte zile mai avem de la Dumnezeu, de sumele care ni se cuvin”, susţin ei.

Vârstnicii din judeţul Constanţa ne-au mărturisit că s-au săturat să tot aştepte să intre în posesia unor bani care li se cuvin. Din păcate, în ultimii ani nu au primit altceva decât promisiuni, pentru că nici acum, în 2025, persoanele care au dreptul la pensie de urmaș pentru persecuțiile politice din anii 1940 nu își primesc drepturile. Ne referim la beneficiarii Legii 154/2021, fiii sau fiicele persoanelor persecutate de regimurile instaurate în România din septembrie 1940 până în martie 1945 din motive etnice.



Deşi la sfârşitul anului 2024 a fost emisă o altă Ordonanță de Urgență care prevede amânarea acordării acestor pensii, oamenii spun că nu mai suportă această situaţie. „Ne-au amânat o dată, de două ori, hai, de trei ori, dar până când trebuie să mai aşteptăm? Am tot sperat, de la un an la altul, că ne vom primi banii, dar suntem amânați, pentru a fi siguri că mor cât mai mulți dintre noi, între timp”, este părerea lui Ionel G.

Şi Maria T. consideră că se trage de timp, din acelaşi motiv. „Asta şi vor, să murim. Aşa scapă de gura noastră şi fac mai puţine plăţi. Cine are zile poate apucă să facă ceva cu aceşti bani, cine nu, la groapă cu ei”, a adăugat femeia.

Unii sunt mai optimişti şi spun că speră, totuși, ca la finele lui 2025 să nu se mai confrunte cu această situaţie, şi urmaşii persecutaţilor etnic să îşi primească drepturile stabilite prin lege. Câte persoane aşteaptă banii de la stat?

Peste 30.000 de dosare depuse la Casa de Pensii

Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii (CJP), până la acest moment, s-au înregistrat 30.403 cereri, din care 1.055 sunt dosare duble (unii şi-au depus solicitările şi la ghişeu, şi prin poştă sau email). De asemenea, 248 dosare au fost transferate în alte judeţe şi avem, cum spuneam, și decedați, 418 la număr. „Din totalul de 30.403 dosare, 804 au fost înregistrate în 2024, iar 78 în anul 2025”, a precizat purtătorul de cuvânt al CJP, Kristina Mutiş.



În acelaşi timp, reamintim că la data de 13 iulie 2022, în Monitorul Oficial, a fost publicată Legea nr. 210/2022. Conform acestui act normativ au fost emise și expediate hotărâri și decizii pentru urmașii persoanelor care au fost deportate în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, au fost private de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare, au făcut parte din detașamente de muncă forțată sau au fost supraviețuitoare ale trenului morții. Urmașii persoanelor care au suferit persecuțiile de mai sus au primit la domiciliu hotărâri și decizii și au fost puși în plată cu luna următoare datei depunerii cererii. În județul Constanța, avem 668 de astfel de beneficiari.


Din păcate, a precizat reprezentantul CJP, prin efectul OUG 156/30.12.2024, punerea în plată a celorlalţi beneficiari a fost prorogată pentru luna ianuarie 2026. Ne referim la urmașii persoanelor care au fost refugiate, expulzate sau strămutate în altă localitate, au fost evacuate din locuința pe care o dețineau. Precizăm că această indemnizație nu reprezintă doar un sprijin financiar, ci și o reparație morală pentru suferințele îndurate de înaintași.

În continuare, cei care nu și-au depus încă dosarele pentru a intra în posesia drepturilor amintite au nevoie de următoarele documente, necesare pentru stabilirea calității de beneficiar: cerere tip; act de identitate al solicitantului - copie și original; certificat de naștere al solicitantului - copie și original; certificat de căsătorie al solicitantului, după caz - copie și original; certificat de deces al părintelui decedat - copie și original; decizie/hotărârea privind calitatea de beneficiar al OG nr. 105/1999 a părintelui decedat - copie; talon de pensie al solicitantului (în situația în care acesta este pensionar).



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2225 secunde