Ursul, inclus pe lista animalelor pentru care vânarea este permisă

146
Ursul, inclus pe lista animalelor pentru care vânarea este permisă - ursulbrunursusarctos5240-1569481038.jpg

Articole recomandate

Senatul a adoptat, miercuri, o propunere legislativă pentru modificarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006 prin care ursul a fost inclus, pentru o perioadă de 5 ani, pe lista animalelor sălbatice pentru care vânarea este permisă în anumite perioade ale anului.


Propunerea legislativă, inițiată de un grup de parlamentari de la PSD, a fost aprobată de Senat cu 68 de voturi 'pentru' și 13 abțineri.


Potrivit unui amendament adoptat de plen, ursul a fost eliminat de pe lista cu animale pentru care vânarea este interzisă și inclus, pe o perioadă de cinci ani, pe lista cu animale care pot fi vânate în anumite perioade.


Pentru urs, aceste perioade sunt 1 aprilie - 30 mai și 1 septembrie - 1 decembrie, iar cuantumul despăgubirilor în cazul unor fapte ilicite este de 20.000 de euro în care vânarea este permisă și 40.000 de euro în afara acestor perioade.


"Pentru o perioadă de 5 ani, ursul a fost trecut în altă anexă, care permite emiterea unor autorizații prin care populația de urs poate fi optimizată. Prin reducerea în ultimii ani a intervenției oamenilor, populația de urs a scăpat practic de sub control. Dacă ne uităm la alte state UE, vedem că folosesc acest drept de derogare de la Directiva UE și intervin în mod profesionist și hotărât pentru reglementarea și optimizarea populației. Asta dorim și noi de la Ministerul Mediului - să găsească în această perioadă o soluție să negocieze cu Comisia Europeană un program de derogări prin care să se intervină, alături de asociațiile de vânătoare, pentru optimizarea populației de urs din România", a afirmat, miercuri, pentru AGERPRES, senatorul UDMR Tanczos Barna.


El a explicat că în prezent "nu există vânătoare, ci doar intervenție în cazul urșilor care au generat deja pagube sau au atacat oameni".


"Nu există un program de optimizare sau management al populației. Înainte de 2016, existau cote de intervenție, poate că ele nu au fost administrate perfect, dar ar trebui să revenim la un program de optimizare a populației de urs", a adăugat Tanczos Barna.


Senatorul USR Mihai Goțiu și-a exprimat nemulțumirea în plenul Senatului față de amendamentul adoptat, dar Emanoil Savin (independent) l-a invitat în curțile caselor din Bușteni să vadă pericolul prezentat de urs.


Actul normativ adoptat de Senat mai reglementează modul despăgubirilor acordate în urma pagubelor produse de animalele sălbatice.


Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0971 secunde