V-aţi vaccinat? Cât timp rămâneți imuni împotriva Covid-19

2045
V-aţi vaccinat? Cât timp rămâneți imuni împotriva Covid-19 - fondvaccinare-1614626516.jpg

Articole de la același autor

Populaţia a început să se vaccineze împotriva noului coronavirus, dar foarte multă lume se întreabă ce se va întâmpla după administrarea celei de-a doua doze, dacă vor fi imuni în faţa bolii sau vor trebui să se teamă de o posibilă infectare.

Vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie „Tomis”, dr. Laura Condur, sfătuieşte populaţia să se vaccineze, deoarece aceasta este cea mai sigură și rapidă cale de protecție împotriva Covid-19.

Medicul afirmă că, potrivit studiilor existente până la acest moment, eficacitatea în ceea ce privește protecția oferită de vaccinuri, vorbind de cele care au la bază tehnologia ARN-mesager(Phizer-BionTech și Moderna), este de aproximativ 95 % în prevenirea simptomelor.

„În cazul vaccinării, nivelul maxim de protecție este atins la şapte zile după rapel pentru vaccinul Pfizer și la 14 zile după cea de-a doua doză pentru vaccinul Moderna, protecție evidențiată prin titrul de anticorpi neutralizanţi anti-proteină Spike, ce pot fi dozaţi la mai multe laboratoare. O protecție timpurie, însă, apare din a 12-a zi după prima doză de vaccin, dar nu se știe dacă este suficientă pentru protecție. De aceea este necesar și rapelul, întrucât titrul de anticorpi creşte semnificativ după rapel”, a declarat medicul pentru „Cuget Liber”.

În ceea ce privește contactarea infecţiei și după vaccinare, dr. Condur spune că aceasta este posibilă, deși şansele de a vă îmbolnăvi sunt cu mult reduse. Cel mai important, însă, este că efectele infectării vor fi mult diminuate, boala fiind asimptomatică sau cu simptome ușoare.

„Importantă este protecția împotriva formelor severe care pot pune viaţa în pericol, ceea ce este esențial. Cu toate acestea, este necesară purtarea măştilor. De ce trebuie să mai purtaţi mască? Pentru că până la realizarea imunizării în masă, de aproximativ 70% din populație, prin vaccinare, încă suntem vulnerabili, iar riscul de infecție există încă. De aceea, trebuie continuate măsurile de protecție (mască, distanțare, spălat repetat pe mâini etc.) pentru a ne proteja și pe noi, dar și pentru

a-i proteja pe cei nevaccinaţi, care pot face forme severe”, a adăugat medicul.

Întrebată despre acest lucru, dr. Eugenia Muja, de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, a precizat că populaţia trebuie să se protejeze în continuare, întrucât vaccinul oferă imunitate, dar, ca şi cel antigripal, pentru un anumit serotip şi mai ales pentru o perioadă limitată de timp.

La rândul său, medicul de familie Veronica Chiorniţă susţine că, în cazul celor care au fost vaccinați cu Pfizer, imunitatea se instalează la şapte zile după cea de-a doua doză, iar la cei vaccinați cu Moderna după 14 zile de la rapel. Ea a completat că durata imunității după vaccinare nu se cunoaște cu exactitate. „Se știe că suntem încă în studiu experimental. Se presupune că imunitatea ar fi între trei și şase luni, asemănătoare celei după boală. După această perioadă, se poate contracta virusul, așadar trebuie să purtăm în continuare masca”, a subliniat dr. Chiorniţă. În cazul celor care aleg să se imunizeze cu vaccinul AstraZeneca, aceștia vor trebui să aștepte cel puțin 14 zile după rapel, pentru a li se instala imunitatea. Fiind diferența mare între doze, de două luni, trebuie să respecte regulile de igienă foarte strict, pentru că între doze există riscul să se infecteze cu Covid-19. „Imunitatea nu este completă decât după rapel”, a încheiat medicul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3658 secunde