Vă place cum arată zona peninsulară? Constănțenii răspund: NU!

1394

Articole de la același autor

Zona peninsulară din Constanța a fost ani la rând lăsată de izbeliște. Autoritățile locale au tratat-o ca pe Cenușăreasa orașului și, abia când au început să cadă zidurile și să se rupă balustradele de la faleză, au început să se preocupe de soarta ei. Acum, a fost pe jumătate reabilitată și în parte revitalizată, dar mai sunt foarte multe de făcut. 


Peninsula este considerată, de mulți constănțeni, ca fiind - teoretic - o zonă emblematică a orașului. Este o zonă cu care se mândresc, pe care o apreciază pentru arhitectură, istorie și pentru cadrul natural. Este o zonă pe care o folosesc cu plăcere și pe care o văd unică și pe care o doresc păstrată neschimbată. Din păcate, însă, la fel de mulți consideră că Peninsula este în pericol din cauza degradării și a intereselor speculative. 


Acestea sunt concluziile celui mai nou studiu privind zona peninsulară a Constanței. Realizat cu prilejul dezbaterii publice lansate de Primăria Constanța în vederea elaborării Planului Urbanistic Zonal, studiul pus la dispoziția autorităților locale în mod gratuit ar trebui să fie un semnal de alarmă cu privire la situația actuală, dar mai ales viitoare a acestei zone istorice. 
Constănțenii chestionați, aproape 1.000 la număr, sunt nemulțumiți de aspectul general al Peninsulei, într-o impresionată proporție de 78,7 la sută. Nivelurile cele mai mari de insatisfacție, adică peste 80 la sută, sunt generate de situația spațiilor verzi și numărul și calitatea locurilor de joacă. Toate celelalte aspecte ale Peninsulei puse în discuție - infrastructura, numărul de automobile și viteza lor, parcările, spațiul pietonal, spațiile cu umbră - provoacă nemulțumire unei largi majorități. De asemenea, aproape jumătate dintre participanți sunt nemulțumiți de iluminarea publică a zonei și de aglomerația din sezon. 
Aproximativ 70 la sută dintre respondenții nerezidenți au ajuns în Peninsulă de cel puțin câteva ori pe lună în timpul iernii, cei mai mulți pentru plimbare și mers la restaurant. În timpul verii, crește proporția celor care vin de cel puțin câteva ori pe lună în zonă (87,8%). Peninsula este un spațiu social, mai mult de jumătate din respondenți s-au aflat în zonă în compania prietenilor sau cunoștințelor. 


Vor piste pentru bicicliști și mai puține mașini 
Prezența concertelor și festivalurilor, în Piața Ovidiu și la Cazino, a produs mai multă insatisfacție decât satisfacție, numărul celor nemulțumiți fiind dublu față de al celor mulțumiți. Totuși, marea majoritate dorește derularea de evenimente în Peninsulă, ceea ce arată că o parte a insatisfacției este legată de calitatea sau modul lor de organizare. 


Printre manifestările privite cel mai favorabil sunt filmele în aer liber, concertele, mai ales cele simfonice, festivalurile de teatru și festivalurile gastronomice. Printre cele mai puțin plăcute experiențe se numără Târgul de Crăciun din 2018 și, din nou, festivalurile gastronomice. 


Cel mai vizitat loc din Peninsulă este faleza, urmată de Piața Ovidiu. Portul Tomis este mai vizitat în special pentru zona cu restaurante, care începe în Piața Ovidiu. De altfel, Piața Ovidiu este spațiul de joacă preferat. 


În acest moment, marea majoritate ajunge în Peninsulă cu automobilul (76,6%) și/sau pe jos (44%), față de numai 25,1% cu mijloacele de transport în comun. Dacă circulația cu bicicleta în oraș s-ar îmbunătăți și Peninsula ar fi mai accesibilă din acest punct de vedere, numărul celor care s-ar deplasa cu bicicleta în Peninsulă ar crește spectaculos, la 75,7%. 
În privința a ceea ce ar trebui să fie în Peninsulă, cei chestionați doresc să fie curățenie, să fie mai multe spații verzi, bine îngrijite, renovarea clădirilor vechi, mai multe locuri de joacă și reabilitarea Cazinoului. De asemenea, studiul a măsurat acordul sau dezacordul cu o serie de proiecte vehiculate în ultimii ani. Larga majoritate susține restricționarea și mai mare a accesului vehiculelor în zonă (72%). De asemenea, se opune construcțiilor imobiliare pe taluz (75,3%) și a unor clădiri înalte în restul Peninsulei (73,6%). 


Parcări supraetajate și pasaj sub Piața Ovidiu 
În același timp, sunt sprijinite proiectele de accesibilizare a plajei și Portului Tomis cu lifturi sau funiculare (66,2%). Proiectul privind relocarea Tribunalului a atras mai mulți susținători (47,7%) decât oponenți. Cu protejarea mai strictă a clădirilor vechi din Peninsulă au fost de acord cei mai mulți dintre respondenți (94,4%), ceea ce ar trebui să se traducă prin luarea unor măsuri urgente de oprire a degradării clădirilor și de păstrare a specificului zonei peninsulare. 


Constănțenii care au participat la studiu susțin, în proporții diferite, construcția unor parcări supraetajate în diverse puncte ale zonei peninsulare, cum ar fi la Poarta 1 (81,7%), între Portul Tomis și plaja Modern (57,3%), în fața Tribunalului (47,7%). Ideea unei parcări supraetajate pe locul de joacă din Portul Tomis a întrunit și cea mai mare proporție de oponenți (42,4%). Proiectul privind pasajul sau o eventuală parcare sub Piața Ovidiu este susținut de 51,7 la sută dintre cei chestionați. 
"Gradul ridicat de nemulțumire al respondenților arată faptul că orașul, reprezentat, în acest caz, de zona peninsulară, nu își tratează bine cetățenii. Până acum, dimensiunea umană a planificării acestei zone a fost neglijată, fapt reflectat în nemulțumirea generală față de felul în care condițiile Peninsulei răspund nevoilor lor. Experiențele altor orașe europene ne arată că doar îngrijirea spațiului public și diversificarea funcțiilor sociale cresc participarea oamenilor la viața orașului și, implicit, a calității vieții", se arată în concluziile chestionarului. 


Studiul a fost realizat benevol de sociologii Simona Niculae și Sorin Tița Călin, fiind pus gratuit la dispoziția Primăriei Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5403 secunde