Vă puteţi cumpăra până la şase ani de vechime. Care sunt condiţiile

132
Vă puteţi cumpăra până la şase ani de vechime. Care sunt condiţiile - vechime-1603726350.jpg

Articole de la același autor



Veste bună pentru constănţeni. Începând cu sfârşitul lunii septembrie, vă puteţi cumpăra, din nou, vechimea în câmpul muncii. Potrivit Casei Naţionale de Pensii, încheierea unui astfel de contract de asigurare socială poate fi solicitată numai până la data de 31 august 2021. Astfel, în intervalul de şase ani, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate. 


De precizat că, în temeiul acestui act normativ, contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. 


Reţineţi, contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă şi numai pentru perioade anterioare. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare.


Contractul de asigurare socială (model) se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei interesate ori, după caz, a mandatarului. Pentru anul 2020, valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată utilizat la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate, este de 2230 lei. Ca urmare, suma minimă lunară de plată este de 558 lei.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9458 secunde