Viituri, inundaţii şi drumuri închise, la Constanţa. „A fost prăpăd!”

184

Articole de la același autor



Prima ploaie după luni bune de secetă, aşteptată cu sufletul la gură de locuitorii judeţului Constanţa, a adus cu ea şi multe necazuri. A turnat cu găleata, copacii au fost puşi la pământ, grindina a distrus grădinile, iar viitura a ajuns în gospodăriile oamenilor.


Luni dimineaţă, norii negri ameninţători s-au dezlănţuit deasupra mai multor localităţi ale judeţului. La ora 9, meteorologii au emis cod portocaliu de averse abundente, însoţite de vijelii. În numai câteva ore, ploile au făcut ravagii pe drumurile judeţene, iar în unele zone au pus în pericol locuinţele oamenilor. În Valu lui Traian, a început să plouă încă dinainte de ora 9. Aversele au fost însoţite de grindină. Bucăţi mari de gheaţă au umplut imediat străzile şi grădinile, punând la pământ culturile. „15 străzi au fost inundate, iar apa a intrat într-o magazie şi cinci case. De asemenea, un copac a fost doborât. 12 subofiţeri şi un ofiţer au intervenit în localitatea Valu lui Traian, cu o autospecială de stingere, una de intervenţie, un microbuz şi patru motopompe, pentru a evacua apa din zonele inundate”, a precizat Anamaria Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea.


Oamenii au fost îngroziţi de grindina căzută şi au privit neputincioşi cum le sunt distruse verdeţurile de prin grădini. „A fost prăpăd. Aşa am aşteptat ploaia, de luni de zile. Era necesară pentru pământ şi pentru culturi, dar aşa ceva a fost mai rău decât seceta. Mare parte din grădină este complet pusă la pământ”, ne-a mărturisit un locuitor din Valu lui Traian.


O oră mai târziu, urgia a lovit şi localitatea Palazu Mic din comuna Mihai Kogălniceanu. Micuţa localitate a fost acoperită de un strat consistent de grindină. „Viitura a afectat o locuinţă în care se aflau cinci persoane, din care trei adulţi şi doi copii. Stratul de grindină acumulat s-a revărsat în gospodărie şi a blocat accesul în casă. Toate persoanele care se aflau în interior au fost evacuate şi sunt în siguranţă, fără probleme medicale. Din cauza viiturii produse, trei maşini au fost mutate la o distanţă de zeci de metri, iar mai multe clădiri au fost afectate. În unele zone, stratul de grindină a atins un metru grosime, pompierii au acţionat pentru crearea unui culoar necesar pentru scurgerea apei acumulate.


Cod galben de inundaţii, pe râuri


În urma precipitaţiilor înregistrate, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică Cod galben care vizează posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile mici din judeţele Constanţa şi Tulcea.


Probleme au fost şi pe drumurile judeţene, unde au ajuns viituri şi s-au produs inundaţii pe mai multe sectoare. „Un copac a căzut pe DJ 228, între Culmea de Nord şi Culmea, iar DJ 391 Cerchezu, DJ 226 intrare Corbu şi Nuntaşi, DJ 392 General Scărişoreanu şi Plopeni au fost inundate. Utilajele au acţionat pentru curăţarea şoselei de aluviuni. Din fericire, nu s-au înregistrat accidente”, a anunţat Lucian Lungoci, directorul Regiei Autonome de Drumuri şi Poduri Constanţa.


Potrivit acestuia, în jurul orei 15, a fost nevoie ca drumul DJ 391, între localităţile Ciobăniţa şi Osmancea, să fie închis circulaţiei pentru a putea fi curăţat.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.4244 secunde