Valea plângerii în sportul constănţean. Baze şi terenuri abandonate, ignorate de autorităţi

2102

Articole de la același autor

În timp ce copiii şi tinerii Constanţei nu au unde să descopere sportul şi să se antreneze, trei baze sportive din municipiu zac în mizerie, pline de bălării şi cu terenurile distruse. De ani de zile, complexul „Badea Cârţan”, complexul „Hidrotehnica” şi complexul „Triunghi” stau ferecate pentru că nicio instituţie nu vrea să pună bani ca să le îngrijească şi să le redeschidă.





Cele trei baze ar putea fi preluate de autorităţile locale pentru a le reabilita şi a le reda constănţenilor. Consilierii locali USR au realizat trei proiecte de hotărâre prin care propun preluarea complexurilor sportive în administrarea Primăriei Constanţa astfel încât să poată fi demarate investiţii cât mai curând şi să nu se mai aştepte fonduri de la ministerul de resort. Proiectele au fost retrase de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din luna noiembrie, însă vor fi supuse votului în perioada următoare.



În primul rând, consilierii au iniţiat solicitări către Guvernul României în vederea efectuării demersurilor necesare referitoare la trecerea Complexului Sportiv „Badea Cârţan”, Complexului Sportiv „Hidrotehnica” şi a Complexului Sportiv „Triunghi Constanţa” din domeniul public al statului român şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului în domeniul public al municipiului Constanţa. „La nivelul municipiului s-a identificat o nevoie majoră pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii sportive, pornind de la nevoia de a încuraja şi ajuta tinerii să facă sport. Este nevoie ca să asigurăm condiţii optime pentru practicarea sportului în mod generalizat, dar şi a sportului de performanţă, pentru a spori competitivitatea în rândul elevilor şi de a creşte rezultatele constănţene în competiţiile sportive. A investi în infrastructura sportivă înseamnă a investi în educaţia şi sănătatea copiilor constănţeni. Bazele, complexurile, terenurile sportive din municipiu se confruntă cu o serie de probleme, de la cele legate de inexistenţa sediilor şi a bazelor sportive proprii, la lipsa investiţiilor în reabilitarea celor existente, la lipsa fondurilor pentru materiale şi echipamente sportive, la bugetul insuficient pentru utilităţi şi participarea la competiţii naţionale şi internaţionale. Toate acestea arată problemele legate de identificarea de soluţii privind crearea şi aplicarea unui sistem de finanţare pentru infrastructura sportivă a acestora”, explică reprezentanţii consilierilor locali USR.



Gunoaie, maidanezi şi distrugere

Complexul sportiv „Badea Cârţan” cuprinde un teren cu o suprafaţă de 43.553 mp, inclusiv un teren de rugby. Acesta se află în imediata apropiere a viitoarei săli polivalente care este în construcţie în cartierul Tomis Nord. Abandonată de ani de zile, în urma unor litigii şi din lipsă de implicare a autorităţilor, baza s-a transformat într-o cloacă, plină de gunoaie şi buruieni. Periodic, autorităţile mai organizează câte o acţiune de salubrizare în complex, însă terenurile continuă să se degradeze. Doar câinii maidanezi şi unele persoane dubioase mai au curaj să se aventureze printre bălăriile înalte de doi metri. Atunci când s-a făcut împărţirea terenurilor pentru sala polivalentă ridicată de Compania Naţională de Investiţii, s-a sperat că pe locul fostului bazin se va ridica o nouă bază sportivă. Însă o mare parte a terenului a rămas abandonată.



Acelaşi dezastru este şi la Complexul Sportiv „Triunghi”, de pe bulevardul Aurel Vlaicu, în zona Caraiman. Zona a fost transformată într-o groapă de gunoi, unde sunt aciuate persoane fără adăpost. La nivel declarativ, autorităţile locale au mai făcut încercări de a prelua baza sportivă, în ultimii cinci ani, însă niciuna nu s-a concretizat.



În ce priveşte Complexul Sportiv „Hidrotehnica”, aici situaţia este puţin mai complicată deoarece, în prezent, acesta se află în administrarea Universităţii Maritime Constanţa. De altfel, în proiectul de hotărâre iniţiat de consilierii USR este menţionată solicitarea transmiterii imobilului de pe bulevardul Aurel Vlaicu nr. 123, în suprafaţă de 12.313,17 mp, din domeniul public al Statului Român şi din administrarea Universităţii Maritime Constanţa în domeniul public al municipiului Constanţa.



UMC a preluat Complexul Sportiv „Hidrotehnica“ în anul 2012, cu angajamentul de a-l reabilita. Au fost realizate expertize tehnice, a fost elaborat un proiect pentru „Reabilitare, modernizare, supraînălţare cu creare supantă, refacere acoperiş sală de sport şi anexe, construire gospodărie de apă subterană şi modificare împrejmuire Complex Sportiv Universitar Neptun”, însă nici acestea nu au fost finalizate niciodată.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5118 secunde