Valurile mari înghit plajele iar algele au invadat litoralul

2186
Valurile mari înghit plajele iar algele au invadat litoralul - fotofondvalurimariinghit2-1561746726.jpg

Articole de la același autor

Valuri mari mătură plajele de pe întreg litoralul de câteva zile bune. Acestea au înghițit metri buni de uscat și au adus cu ele tone de alge, înflorite exagerat de mult din cauza apei foarte calde. Specialiștii spun că sunt fenomene meteorologice normale pentru sezonul de vară și că se vor mai semnala și în perioada următoare.


Deși valurile mari ar trebui să-i distreze pe turiști, sunt zone din stațiuni unde scăldatul este interzis, din cauza curenților puternici și a pericolului de înec. Din păcate, nici în golfurile mai liniștite nu este prea plăcut să faci baie, deoarece la mal s-au adunat foarte multe alge. În plus, din cauza căldurii, acestea emană mirosuri neplăcute.
Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral susțin că fenomenele meteorologice din ultima perioadă sunt normale și au făcut ca linia țărmului să înainteze foarte mult spre uscat din cauza intensității și direcției vântului, care a adus și alge în unele zone de pe litoral. 


"Linia țărmului este o zonă definită ca fiind linia între apa mării și uscat și nu este un punct fix, ci datorită acțiuni pulsatorii a valurilor marine ea poate varia. Valurile reprezintă fenomenul activ dominant întâlnit în zona de coastă, iar cele mai reprezentative valuri sunt cele generate de vânt. Acestea provoacă cele mai semnificative modificări la nivelul liniei țărmului și respectiv al plajelor. În termeni hidraulici, valurile sunt definite ca mișcări nepermanente cu suprafața liberă, aceste mișcări se propagă sub forma de undă", explică reprezentanții ABADL.


Baldachine și șezlonguri "plutitoare"
Astfel, atunci când vântul atinge valori de aproximativ 0,5 metri pe secundă, pe suprafața liberă a apei încep să se observe încrețituri. "Odată ce viteza vântului depășește valoarea de un metru pe secundă, iau naștere valurile care cresc direct proporțional cu durata vântului, cu întinderea suprafeței de apă și adâncimea apei. Atunci când vântul se oprește, valurile își continuă mișcarea datorită inerției, iar forma acestora devine relativ regulată. Acest fenomen se numește hulă. Începând cu data de 23 iunie, marea a prezentat valuri la țărm, fapt generat de vântul de intensitate medie, predominant din N - NE, cu forța 3 - 5Bf, gradul de agitare al mării ajungând la 3 - 4, în zona de coastă, și 5 în larg", mai spun cei de la Administrația bazinală de Apă Dobrogea - Litoral. 


Astfel, în condiții de val, linia țărmului poate înainta pe suprafața de plajă cu mai mult de cinci metri, fâșie care trebuie să fie liberă la linia țărmului pentru ecologizare și pentru mașinile aparținând MAI. "În aceste condiții meteorologice mai sus pe unele porțiuni de plajă și în funcție de profillul geomorfologic al acesteia, accesoriile turistice fixe pot fi pentru o perioadă în bătaia valurilor", completează specialiștii. 


Tot în urma condițiilor meteorologice din aceste zile, fenomenul de înflorire algală a înregistrat valori crescute pe întreg litoralul. Potrivit celor de la ABADL, numai în șase zile, săptămâna aceasta, au fost colectate de pe întreg litoralul turistic românesc peste 3.000 de tone de alge. Acest fenomen a fost mai intens în sudul litoralului, fiind vorba de stațiunile Olimp, Mangalia, 2 Mai, tronsonul Olimp - Vama Veche, de unde au fost strânse 2.175 de tone de alge. Ca o comparație, de pe tronsonul Agigea - Eforie - Costinești, în aceeași perioadă, au fost strânse 485 de tone, iar de pe tronsonul Năvodari - Mamaia - Constanța au fost adunate alte 450 de tone.


"Până la finalul sezonului estival în funcție de condițiile meteorologice, adică de forța vântului, vor mai exista situații în care marea să înainteze spre țărm și de înflorire algală", încheie reprezentanții ABADL.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1851 secunde