Vechi de 100 de ani, Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare are nevoie de "resuscitare"

3352
2

Articole de la același autor

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din cartierul Palazu Mare a fost înfiinţat în urmă cu aproape 100 de ani şi de atunci asigură tratamentul tuturor pacienţilor care se confruntă cu afecţiuni pulmonare. Din păcate, din cauza vechimii considerabile a spitalului, clădirile în care medicii îşi desfăşoară activitatea şi sunt internaţi şi investigaţi bolnavii au nevoie de o „resuscitare” de urgenţă.

În acest sens, conducerea unităţii sanitare a solicitat autorităţilor locale un alt spaţiu, venind cu argumente pertinente. Cadrele medicale spun că investiţia pleacă de la necesitatea îndeplinirii condiţiilor obligatorii pentru obţinerea acreditării Autorităţii Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) şi a asigurării tuturor funcţionalităţilor impuse de normativele în vigoare. În acest sens, există propunerea construirii unui corp nou de clădire, în cadrul extinderii spitalului, imobilul urmând a avea funcţiunea de pavilion Pneumologie III. Acesta ar avea în componenţă secţii de spitalizare continuă, cu un total de 117 paturi, din care 90 de paturi pentru pneumologie, şapte paturi - ATI, zece paturi - chirurgie toracică. La acestea se adaugă un laborator de analize medicale, un laborator de imagistică cu aparate Roentgen şi computer tomograf, un laborator de explorări funcţionale, un compartiment de bronhologie intervenţională şi o secţie de spitalizare de zi cu zece paturi.



Toate acestea sunt necesare având în vedere faptul că deceniile care s-au scurs de la înfiinţarea spitalului şi-au pus amprenta asupra lui. Potrivit cadrelor medicale, acest lucru constituie un pericol pentru bolnavi, dar şi pentru personal, deoarece pandemia de Covid-19 a evidenţiat vulnerabilităţile infrastructurii sanitare, suprasolicitarea sistemelor de instalaţii electrice şi de fluide medicale învechite. Din păcate, nici structura de spitalizare de zi nu funcţionează conform normelor Ministerului Sănătăţii, existând, de fapt, nu o structură, ci două saloane la parterul unuia dintre corpurile destinate internărilor de zi.

Drept urmare, atât serviciul de spitalizare continuă, cât şi spitalizarea de zi funcţionează în spaţii insuficiente acestor scopuri, amenajările, fluxurile, dotările existente nefiind conforme standardelor actuale. În acelaşi timp, se poate observa organizarea defectuoasă a sectoarelor din cadrul structurii organizatorice spitaliceşti dintre cele mai esenţiale în realizarea actului medical, fiind necesară o reorganizare funcţională în cadrul spitalului.

Cazuri mai puţine, dar foarte grave

„Adaptarea infrastructurii la nevoile de servicii de sănătate actuale este aproape imposibilă sau mult mai costisitoare decât construcţia unei clădiri noi în care să se transfere activitatea curentă a spitalului, având în vedere că cele existente au fost construite în prima parte a secolului XX. Astfel, este imperios necesară realizarea unei clădiri noi unde să poată fi înfiinţat Pavilionul Clinic de Pneumologie III. Acesta ar putea prelua din paturile de pneumologie existente, alături de înfiinţarea unui compartiment de chirurgie toracică şi un compartiment ATI, cu un laborator de imagistică aferent, iar structura de spitalizare de zi să fie transferată şi reorganizată în spaţii adecvate. De asemenea, este necesară şi dotarea cu aparatură modernă şi echipamente moderne, actuale, de performanţă îmbunătăţită. Mai mult decât atât, unele echipamente şi dotări existente sunt insuficiente, iar din această cauză este îngreunată şi activitatea medicală”, a precizat directorul medical al spitalului, dr. Ariadna Petronela Fildan.



De asemenea, la Palazu Mare, atât cabinetele de consultaţie, camerele de tratament, cât şi saloanele şi alte săli anexe trebuie dimensionate conform normelor în vigoare şi diferenţiate după activităţile specifice. Drept urmare, realizarea proiectului este extrem de importantă, acesta fiind singurul spital de monospecialitate de acest gen din judeţul Constanţa, dar şi din zonele arondate. În ceea ce priveşte pacienţii, comparativ cu anii anteriori, numărul celor care li se adresează este, momentan, în scădere. De exemplu, anul acesta, unitatea sanitară a înregistrat un număr de aproximativ 2.200 de pacienţi, ceea ce înseamnă că o parte dintre ei nu s-au mai prezentat la spital, ci în cabinetele de specialitate din municipiu.



Potrivit directorului medical al instituţiei, dr. Ariadna Petronela Fildan, din păcate, cazurile care ajung să fie internate, multe dintre ele, sunt extrem de grave. „Avem cazuri de tuberculoză, ca de război. De 20 de ani de când lucrez, nu am prea văzut astfel de plămâni afectaţi şi pacienţi tineri. Recent, am avut un deces la un pacient de 19 ani, care a murit în timpul tratamentului, pentru că a făcut o sângerare severă, el făcând parte dintr-o familie cu alţi doi membri bolnavi de TBC. A ajuns la spital prea târziu, cu o hemoglobină extrem de scăzută, deci suferinţa era de ani de zile, dar, cu toate acestea, nu s-a prezentat la medic”, a adăugat medicul.  



Comentează știrea

gica bolnavu de plamani
10 noiembrie 2022
spital de 100 de ani cu conducere visatoare

infractorii ordinari care au condus tara si orasul in ultimii 70 de ani nu fost in stare sa faca nimic pentru spital pana acum - nu inteleg de ce crede conducerea spitalului ca vor face acum in conditiile in care ei nu sunt in stare sa mai asigure de multi ani apa calda si caldura in oras, vorbesc de un nou cet si cheltuiesc aiurea sume mari de bani pe beculete de craciun, panselute, adaposturi de caini si cine stie ce alte lucruri inutile; reamintesc ca romania are cel mai mic procent din pib si buget alocat sanatatii de cel putin 3 decenii asa ca este clar ca bolnavii de acolo vor muri sub daramaturi la primul cutremur mai puternic iar de dotarile moderne la care viseaza conducerea spitalului (cam in ceasul al 15 lea) - vise placute; inca o problema - unitatea militara de langa spital bruiaza telefoanele mobile si bolnavii care sunt practic inchisi acolo nu pot cere un ajutor din afara - un pachet, o hartie igienica, un sapun, etc - dar mafia armatei este tinuta la loc de cinste de politicieni de mai mult de 3 decenii si nimeni nu face nimic; oricum toata stima si aprecierea pentru profesionalismul doctorilor de acolo unde am fost si eu internat in mod special pentru doamna dr dumitrache elena; evident este nevoie urgenta de un spital nou dar nu cred ca este nici o sansa

gica bolnavu de plamani
10 noiembrie 2022
spital fara aparat radiografie x

uitasem - spitalul nu avea aparat de radiografie cu raze x de plamani in vara lui 2021 - se stricase si a stat stricat din cate am inteles cateva luni cel putin; m-au trimis cu ambulanta la ambulatoriul de pneumoftiziologie din constanta de 2 ori sa fac o simpla radiografie; mi s-a parut o mare bataie de joc lipsa aparatului de radiografie x intr-un spital mare ca cel de boli de plamani unde este absolut indispensabil - bataie de joc din partea primariei si consiliului municipal care ar fi trebuit sa se implice imediat si sa dea bani sa rezolve cel putin aceasta problema; de fapt ar fi trebuit sa se implice si ia aparate noi inainte ca aceasta problema sa apara in mod normal; dar este clar ca nu putem avea nici o pretentie nici de la actualul primar si nici de la actualul consiliu municipal asa cum nu am putut avea nici de la ceilalti care au condus orasul cel putin in ultimii 32 de ani; sa va fie rusine magarilor (chiar daca stiu ca nu va e) tuturor celor care ati condus orasul si tara in ultimii 32 de ani si nu ati facut nimic pentru spitalul asta !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.472 secunde