Numărul de îmbolnăviri cu TBC a scăzut semnificativ în județul Constanța

351
Numărul de îmbolnăviri cu TBC a scăzut semnificativ în județul Constanța - fondtbc-1615490989.jpg

Articole de la același autor

Dacă în anii trecuţi, judeţul Constanţa avea foarte mulţi bolnavi cu tuberculoză în evidenţă, la acest moment, situaţia este cu totul alta, susţin reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa. Potrivit statisticilor, numărul de îmbolnăviri a scăzut semnificativ pe parcursul anului trecut.

Tuberculoza este o afecțiune contagioasă, fatală doar dacă este netratată. Aceasta afectează, în special, plămânii și, spun specialiştii, orice persoană poate dobândi tuberculoza, însă anumiți factori cresc probabilitatea de infecție bacteriană. Printre aceștia se află: un sistem imunitar slăbit, pe fondul unor afecțiuni sau al urmării anumitor tratamente medicamentoase, afecțiuni ca SIDA, diabet, unele forme de cancer, chimioterapia, malnutriția, vârsta înaintată etc. Cert este că, până la sfârşitul anului 2020, Constanţa a înregistrat 189 de bolnavi cu TBC, cărora li se adaugă alte 275 de cazuri nou depistate.

Pentru a se menține cifrele reduse, este foarte important ca populația să prevină boala.

„Cel mai important lucru pentru orice boală transmisibilă sau infecto-contagioasă este să ştim calea de transmitere, pentru că, atunci când ştim calea de transmitere, ştim cum să o blocăm sau ce ar trebui să facem, care este setul de măsuri ce trebuie luat pentru prevenirea bolii respective. Atunci când vorbim de tuberculoză, care este o afecţiune cu transmitere respiratorie, putem să spunem că toate bolile cu transmitere respiratorie sunt mai greu de prevenit decât celelalte. De ce? Pentru că noi nu trăim izolați, noi nu trăim sub un clopot de sticlă și atunci măsurile principale, în aceste situații sunt legate de izolarea persoanei sau deblocarea căii respiratorii. Dacă facem o paralelă pentru că și Sars- Cov-2 se transmite pe cale respiratorie, și aici s-a recomandat izolarea. În cazul tuberculozei, ideea este depistarea precoce, după care urmează ancheta epidemiologică, prevenirea complicațiilor, tratamentul strict supravegheat, și apoi reinserția socială. Oamenii trebuie să știe că orice tuse persistă mai mult de trei săptămâni, deși a primit tratament, aceea trebuie investigată și pentru tuberculoză”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Loti Popescu. Aşa că, dacă există cineva care, în afară de tuse, transpirații nocturne, are o oboseală generală și în cele din urmă și o spută, atunci ne gândim la tuberculoză.

Medicul precizează că tusea care nu cedează ridică semne de întrebare, legate de tuberculoză. Totodată, trebuie ştiut că tuberculoza nu are doar localizare pulmonară, deși aceasta este cel mai frecvent întâlnită. Există și localizări osteoarticulare, renale, cerebrale, dar cea respiratorie este cel mai des întâlnită.

În plus, a subliniat medicul, este foarte important ca oamenii să facă mișcare, pentru că mișcarea ajută la creșterea imunității, mai ales pentru că bolile infecto-contagioase își găsesc gazde care au imunitatea scăzută. „Durata mișcării este de minimum oră pe zi. De asemenea, alimentația trebuie să conțină o cantitate corespunzătoare de proteine și grăsimi de cea mai bună calitate, vitamine și minerale și scăderea consumului de grăsimi saturate și de dulciuri” este recomandarea specialistului. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2685 secunde