Panică printre constănțeni! Sunt probleme cu dozele de vaccinare?

4174

Articole de la același autor

Toate locurile pentru vaccinare până aproape de jumătatea lunii februarie sunt epuizate, în acest moment, în judeţul Constanţa. În niciunul din cele cinci centre de pe platforma de vaccinare, Constanţa, Mangalia, Medgidia, Cernavodă şi Hârşova, nu mai era încă de miercuri dimineaţă, de la primele ore ale dimineţii, niciun loc disponibil. Mii de vârstnici care doresc să se imunizeze, dar nu au reuşit să se programeze în primele zile, îşi fac griji că nu vor mai „prinde” vaccinul.

Vaccinarea vârstnicilor bate pasul pe loc în judeţul Constanţa. Din cele 18 centre de imunizare promise de autorităţi funcţionează doar cinci, iar programări nu se mai fac deloc. Pe platforma online, toate locurile sunt ocupate până pe data de 10 februarie, iar dincolo de această zi nu se poate programa nicio persoană. La call-center, norocoşii care au reuşit să prindă linia au fost informaţi că nu mai sunt locuri libere în niciun centru din judeţ.



„Am încercat prin medicul de familie să mă programez, dar mi-a spus că abia prin martie voi avea rând, aşa că am încercat apoi la telefon şi copiii au încercat pe internet. Nu mai sunt locuri libere. Nicăieri. Eu vreau să mă vaccinez cât mai repede, pentru că nepoţeii vor merge la şcoală, de la 8 februarie, şi va trebui să stau cu ei, să îi iau, să facem teme împreună, cât părinţii lor sunt la serviciu. Şi dacă se termină vaccinurile, se tărăgănează cu programările pentru că nu mai au vaccinuri?”, ni s-a plâns Mioara Barbu, o pensionară din Constanţa.

În situaţia acesteia sunt însă mii de vârstnici din întreg judeţul, dar şi persoane cu boli cronice care nu au reuşit să prindă un loc în faţă, la vaccinare.

„Ni s-a spus că suntem în grupa de risc, că vom fi vaccinaţi. Eu am cancer, fac tratament, doar ce am terminat radioterapia. Am 51 de ani. Medicul mi-a spus să mă programez cât pot de repede, dar nu am reuşit. Am aflat apoi că s-au vaccinat deja angajaţi din domenii cheie, dar care stau la birou sau în perioada aceasta lucrează de la domiciliu, doar pentru că au fost mai abili să facă programarea online. Pe noi, ăştia bolnavi, vor să ne omoare… este clar. Noi nu mai contăm. Nu suntem o prioritate”, ne-a spus, necăjit, un alt constănţean care aşteaptă un loc la vaccinare.



Urmează să se deschidă şi alte centre pentru imunizare

Autorităţile locale spun, cu jumătate de gură, că în curând se vor mai deschide şi alte centre de imunizare şi că va creşte capacitatea de imunizare. De asemenea, dau asigurări că dozele ar fi suficiente. „Majoritatea centrelor sunt pregătite. Urmează ca fiecare unitate administrativ teritorială în parte să îşi asigure personalul necesar. Nu sunt probleme cu stocul de vaccin. În plus, luni (n.r. 25 ianuarie) va mai veni în România o nouă tranşă de vaccin”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa.

Aşadar, deocamdată, se administrează vaccin împotriva COVID-19 la Spitalul Militar Modular de pe stadionul „Portul” din Constanţa, la Spitalul Municipal Medgidia, la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia, la Spitalul Orăşenesc Hârşova şi la Spitalul Orăşenesc Cernavodă. Urmează să devină funcţionale centrele de la Pavilionul Expoziţional din Constanţa, Centrul multifuncţional de sănătate Năvodari, fosta cantină din incinta campusului şcolar Cernavodă, Centrul Cultural „Elena Roizen” din Ovidiu, Centrul pentru Tineret Valu lui Traian, complexul „Steaua de Mare” din Eforie, Centrul socio-educativ din Cumpăna, la grădiniţa din localitatea Mihail Kogălniceanu, la fostul cinematograf din Negru Vodă, la Căminul Cultural Cobadin, la Centrul Sportiv „Sparta” din Techirghiol, în incinta Serviciului de Ambulanţă Băneasa şi la grădiniţa din Cogealac.



XXX

Chiar înainte de închiderea ediţiei, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţii privind Vaccinarea Împotriva COVID-19 a anunţat că va deschide sesiunea de programare la vaccinare pentru perioada februarie – martie, în centrele de vaccinare deja existente, de la 1 martie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3024 secunde