Vaccinare cu frâna de mână trasă. Centre nefuncţionale şi programare cu erori, la Constanţa

1844

Articole de la același autor

Vârstnicii constănţeni pari hotărâţi să se vaccineze cât mai rapid împotriva infecţiei cu noul coronavirus. Programările pentru prima săptămână s-au epuizat extrem de repede, iar oamenii fac presiuni pentru a obţine un loc pentru imunizare. Unii au înroşit liniile de telefon, alţii au mers direct la centru, cu speranţa că vor prinde un loc… liber.

Doar cinci din cele 18 centre de vaccinare funcţionează, în prezent, în judeţ, la Constanţa, Medgidia, Mangalia, Cernavodă şi Hârşova. Dacă la Medgidia, nu e atât de aglomerat şi, luni, la primele orele ale dimineţii, încă se mai găseau locuri, la Constanţa, acestea au fost acoperite pentru mai bine de o săptămână încă de vineri,15 ianuarie, din prima zi de programări. Imunizarea se face doar la Spitalul Militar Modular, de pe bulevardul 1 Mai, centrul de la Pavilionul Expoziţional fiind încă în organizare. 480 de persoane erau programate, în cursul zilei de ieri, pentru vaccinare, în municipiul Constanţa, în cele opt cabinete amenajate la spitalul de campanie.



„În judeţ, funcţionează doar cinci centre de vaccinare, din cele 18. Marea majoritate dintre acestea sunt pregătite. Aşteptăm doar să spunem start şi să demarăm cu motoarele pornite la maxim. Între timp, am mai obţinut nişte fluxuri de la Bucureşti, în sensul că mai avem câte două suplimentare la Mangalia, Medgidia, Cernavodă. Încercăm, cumva să acoperim tot judeţul”, a declarat directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Constanţa, Cristina Schipor.

Între timp, vârstnicii constănţeni, care au reuşit deja să se programeze pentru vaccinare trebuie să se prezinte, în ziua şi la ora respectivă, la Spitalul Militar Modular de pe stadionul Portul şi nu la Spitalul Militar de pe bulevardul Mamaia. Aceştia vor primi şi un mesaj pe telefon, pentru a fi redirecţionaţi la adresa corectă. „A fost o eroare. De fapt, centrul de vaccinare este la Spitalul Militar Modular de pe stadionul Portul. Am găsit soluţia cu STS şi tuturor li s-a trimis mesaj să vină aici şi, în felul acesta, sperăm să nu existe persoane care să ajungă acolo, la adresa greşită, având în vedere că aşa a fost descris centrul, deoarece Spitalul Militar are adresa pe bulevardul Mamaia. Zilnic, STS-ul transmite mesaj tuturor celor care sunt programaţi să vină la adresa corectă şi, în felul acesta, sperăm că am rezolvat această problemă. Am făcut toate diligenţele necesare ca persoanele care se programează în continuare să intre pe adresa corectă”, a mai transmis directorul DSP Constanţa.



2.000 de persoane vaccinate pe zi

În ce priveşte centrul de vaccinare de la Pavilionul Expoziţional, autorităţile estimează că va fi gata săptămâna viitoare. „Se lucrează la compartimentare, apoi intrăm cu reţelele de apă şi mobilierul şi dotarea cu calculatoare, tablete de la STS, formularistică, birotică, spaţiu administrativ. Am urmat paşii legali pentru a-l putea amenaja, respectând procedurile, iar întârzierea este legată de etape birocratice. Din păcate, cea mai grea problemă este recrutarea personalului. Necesarul este de aproximativ 100 de persoane. Va fi adus personalul din reţeaua şcolară, le va înceta detaşarea asistentelor la DSP şi Ambulanţă şi vor fi repartizate la centrul de vaccinare, însă nu credem că va fi suficient”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, George Măndilă, consilierul personal al primarului în funcţie al municipiului Constanţa.



Potrivit acestuia, centrul ar putea deveni funcţional chiar de la mijlocul săptămânii viitoare. „Vor fi 20 de puncte de vaccinare, a câte doi asistenţi, astfel că se vor face 40 de vaccinuri simultan şi vom putea ajunge la 2.000 de persoane imunizate pe zi, doar la Pavilion”, a mai precizat George Măndilă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.473 secunde