Vești bune! Teatrul de Vară din Mamaia intră în renovare, la toamnă

705

Articole de la același autor

Sunt mai bine de șapte ani de când la Teatrul de Vară din Mamaia a căzut cortina. La propriu. Grădina de vară ce găzduia odinioară cele mai așteptate spectacole de la malul mării a devenit un morman de vechituri, numai bune de dus la gunoi. În toată această distrugere, renaște o speranță: la toamnă ar putea începe lucrurile de renovare.

În urmă cu 57 de ani, era inaugurat cu fast Teatrul de Vară din Mamaia. Acum zace în ruină, după ce, pe rând, a fost ridicat la "rang" de Palat al festivalurilor, apoi pasat de la o instituție la alta, ca o rudă mai săracă și bolnavă. În cele din urmă, în 2018, Consiliul Județean Constanța s-a îndurat de suferința bietului teatru și, cu pași mărunți, a demarat procedurile pentru renovarea lui. Din păcate, după ce au fost cheltuite peste 4,6 milioane de lei pentru o expertiză care să spună că grădina de vară este distrusă, proiectul s-a împotmolit. Prima licitație a fost ratată, iar acum a fost demarată cea de-a doua.



"În prezent, suntem în plină procedură de licitație. S-au depus ofertele și la ora aceasta comisia de evaluare analizează ofertele firmelor respective. Deci, da, suntem în evaluare. Probabil luna aceasta va fi desemnat câștigătorul licitației. Părerea mea este că până la sfârșitul lui septembrie va fi desemnat câștigătorul pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare", a declarat, pentru "Cuget Liber", vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu Palaz, cel care s-a ocupat de acest proiect important.

Acesta și-a exprimat speranța că, până dă frigul, ar putea fi demarate primele lucrări la teatru. "Actele sunt făcute, prețul este făcut, banii sunt alocați, o parte din ei… chiar nu mai sunt motive să oprim renovarea", a mai spus Claudiu Palaz.



Va fi refăcută grădina de spectacole


Potrivit proiectului Reabilitare și modernizare Teatru de vară Mamaia, vor fi refăcute și modernizate corpurile C1 și C2, pentru desfășurarea de activități culturale, considerându-se că spațiul este adecvat pentru desfășurarea în condiții optime a activităților culturale estivale. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ patru milioane de lei și vizează în mod special grădina de vară.



Din păcate, proiectul pentru renovarea întregului stabiliment, anunțat în 2016, de către președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, a rămas doar pe hârtie. CJC urma să depună, în cadrul POR 2014 – 2020, proiectul Complexul de agrement Teatrul de Vară Mamaia, pentru care ar fi trebuit să primească o finanțare de 4,5 milioane de euro din fonduri europene. Proiectul de reabilitare includea galeriile de artă din imediata vecinătate a teatrului, precum și aleile din perimetrul exterior al clădirii. Erau proiectate chiar și grădini suspendate pe terasa de jur-împrejurul teatrului de la intrarea în complex, locuri de joacă, zone de petrecere a timpului liber, precum și circuit velo și agrement.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4938 secunde