Vilă salvată de la pieire de Ordinul Arhitecților. "Vrem să o redăm constănțenilor!"

2189

Articole de la același autor

Într-un oraș unde istoria pare că nu mai interesează pe nimeni, unde se construiește haotic, în cele mai kitshcioase stiluri posibile, o mână de arhitecți se luptă să salveze o clădire emblematică și să o redea constănțenilor. 


Vila Elena, de pe bulevardul Ferdinand, ani de zile locuită abuziv și distrusă de tot felul de familii aciuate, va intra într-un amplu proces de reabilitare. Clădirea a fost cumpărată, la finele anului 2012, de filiala Constanța a Ordinului Arhitecților din România, după ce fostul proprietar a înțeles că nu are posibilitatea financiară de a o renova. Vila din centrul Constanței are o istorie lungă și zbuciumată. Clădirea și-a pierdut măreția de odinioară după ce, ani la rândul, a trecut printr-un lung proces de revendicare și reîmproprietărire. 


OAR Constanța a reușit să o cumpere cu fonduri strânse din cotizațiile celor peste 210 membri, 125.000 de euro, dar și cu o contribuție egală, de la organizația națională a Ordinului Arhitecților. Acum, la mai bine de șapte ani distanță, se pregătește să demareze lucrări ample de consolidare și punere în siguranță. 
În cursul zilei de ieri, Primăria Constanța a emis Certificatul de Urbanism nr. 2065, pentru executarea de lucrări de intervenție în primă urgență, de sprijinire a elementelor structurale și nestructurale avariate, demolări parțiale și consolidări la structura de rezistență îngrădire teren și organizare de șantier. 
"Noi, când am cumpărat casa, am avut o parte din bani, din fonduri proprii și donații de la arhitecți, și restul am completat cu niște bani de la Ordinul Național al Arhitecților, pentru a salva clădirea, căci altfel nu reușeam. Ulterior, a trebuit să strângem din nou bani, pentru a demara lucrările de punere în siguranță, de aceea a durat destul de mult. Și tot ne mai trebuie încă de trei ori atâta", a declarat, pentru "Cuget Liber", arhitectul Alexandru Bălan, vicepreședintele filialei Constanței a Ordinului Arhitecților România. 


Puțin câte puțin 
Proprietatea are 633 de metri pătrați de teren și două corpuri de clădire, ambele în stare avansată de degradare. 
"Noi am luat un teren cu ruine, dar cu un caracter deosebit al casei din față. Avem două scopuri: de a reface ambele case, la nivelul caracterului din 1922 - 1923, să le renovăm și să facem reconversie pe ea pentru a o reda comunității. Deocamdată, se fac lucrări conform legii, în regim de urgență. Dar ne mișcăm destul de greu, tocmai din cauza fondurilor reduse. Autoritățile locale nu știu cât ne pot ajuta, conform legilor. Visul meu este ca această casă să fie redată constănțenilor, să devină un centru de cultură urbană. Din păcate, nu cred că vom reuși să o facem așa de repede. Am tot încercat să obținem fonduri, inclusiv prin credite de la bănci, și am făcut socoteli, dacă luăm 50.000 de euro de exemplu, în zece ani dăm aproape dublu înapoi", ne-a mai explicat arhitectul Alexandru Bălan. 


"Dorim să salvăm o bucățică de istorie a acestui oraș!" 
Potrivit acestuia, casa nu este înscrisă în patrimoniul cultural național și, din această cauză, OAR Constanța nici nu poate accesa fonduri europene pentru renovarea ei. Intenția actualilor proprietari este ca vila să aibă un regim deschis și să poată fi utilizată pentru diferite evenimente culturale și artistice ale Constanței. 
"Vrem să dăm un exemplu și să procedăm la refacerea unei case vechi, să păstrăm amintirea locului. Noi am făcut acest efort tocmai pentru ca să salvăm o casă a Constanței, o bucățică de istorie a acestui oraș. Vila va fi în regim deschis, în sensul că acolo trebuie să fie o clădire în care să se audă și muzică, să fie și expoziții, discuții, mese rotunde, inclusiv întâlnirile comisiilor de la Direcția Județeană de Cultură să se desfășoare acolo, căci ei nu au unde să se reunească, se duc ba la muzeu, ba nu știu unde. De asemenea, în clădire va funcționa și Uniunea Arhitecților și Registrul Urbaniștilor din România", a completat arhitectul Alexandru Bălan. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5675 secunde