Vino la Festivalul "Gevat Rașit", la Lumina!

149
Vino la Festivalul

Articole de la același autor

Primăria și Consiliul Local Lumina, împreuna cu Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, organizația locală Lumina, îi invită pe constănțeni, dar și pe turiștii aflați în vacanță pe litoral, la cea de-a IV-a ediție a Festivalului "Gevat Rașit", ce va avea loc duminică, 1 septembrie, începând cu ora 15.00, la Căminul Cultural din localitatea Lumina.

Manifestarea are ca scop omagierea poetului-rapsod Gevat Rașit (1927-2004), născut în localitatea Lumina.

Despre viața și activitatea lui Gevat Rașit, va vorbi profesoara Guner Akmolla, urmând apoi ca pe scena Căminului Cultural să evolueze soliști și ansambluri de dansuri, precum:

- Ansamblul Can Renkler Topraisar;

- Corul Ilahi al Muftiatului;

- Ansamblul Kikene Qanara Ovidiu;

- Ansamblul Luminițe Dobrogene Lumina;

- Servin și Erdal.

XXX

Gevat Rașit a făcut primii ani de studiu la școala din localitate, urmând, în perioada 1942-1944, cursurile Seminarului Musulman din Medgidia. Mai târziu, s-a transferat la un liceu militar, devenind ofițer.

Absolvent al Facultății de Medicină și Farmacie, Secția Farmacologie (1951-1955), Gevat Rașit a lucrat ca farmacist în cadrul armatei, de unde s-a și pensionat cu grad de colonel, în anul 1987.

Poetul-rapsod Gevat Rașit a scris versuri, dar a compus și melodii. Iubirea față de limba maternă, familia, copilăria și obiceiurile tradiționale ale tătarilor dobrogeni sunt teme care se regăsesc în creația sa literară.

Începând cu ora 17.00, pe terenul de lângă parcul central din Lumina, va avea loc și o competiție de lupte tătărești, Kureș. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6556 secunde