Vopsiți ouăle de Paște? Atenție la aditivii din vopselurile de pe piață!

438
Vopsiți ouăle de Paște? Atenție la aditivii din vopselurile de pe piață! - vopsiti-1555854987.jpg

Articole de la același autor

În Joia Mare, gospodinele roșesc ouăle pentru a ciocni cu oaspeții în noaptea de Înviere. Unele deja s-au aprovizionat cu vopsea, altele încă se mai gândesc ce nuanțe să cumpere și cum să decoreze tradiționalele ouă. Atenție, însă, ce vopseluri folosiți, pentru că multe din produsele de pe piață conțin chimicale care pot pătrunde prin coajă în albuș și care pot deveni periculoase pentru sănătatea noastră.

InfoCons a realizat un studiu comparativ aferent perioadei 2015 - 2019 pe 59 de produse tip vopsea de ouă, ținând cont de rezultatele studiilor din 2015, 2016, 2018 și 2019. Produsele analizate fac parte din următoarele branduri: Alex, Gallus, Carmin, Take Line, Heitmann și Atifco. Îngrijorător este că numărul maxim de aditivi regăsit într-un produs a crescut cu 58% în studiul din 2019 față de studiul din 2015. Respectiv, în studiul din 2015 media numărului de aditivi regăsiți într-un produs era de trei față de cinci, regăsiți în studiile din 2016, 2018 și 2019.

Astfel, pe parcursul celor patru ani de studiu în compoziția produselor de vopsit ouă au apărut modificări în ceea ce privește numărul de aditivi. Numărul aditivilor diferă în funcție de tipul de vopsea, gramaj și cantitatea de ouă pe care o poate vopsi. De exemplu, într-un produs analizat anul acesta au fost identificați nici mai mult nici mai puțin de 12 aditivi. De fapt, fiecare produs a avut în compenență minimum un aditiv alimentar. Cel mai frecvent folosit este acidul lactic (E270), prezent în 27 de produse, urmat apoi de azorubina (E122), prezent în 25 de produse, albastru brilliant FCF (E133), prezent în 22 de produse, tartrazina (E102), prezent în 17 produse și acidul citric (E330), prezent în 16 produse.

"Creșterea numărului de aditivi ca medie în diferitele produse agroalimentare ne îndepărtează de practica Uniunii Europene creând premisele de a avea produse în raft cu tot mai mulți aditivi alimentari ceea ce duce la produse de o calitate diferită. Citește eticheta! Alege în cunoștință de cauză!", este recomandarea pe care ne-o face Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3029 secunde