Astăzi

Concurs Ziua Națională fără Tutun

185

Articole de la același autor

Astăzi, în țara noastră este marcată Ziua Națională fără Tutun. Reprezentanții Ministerului Sănătății aduc în atenția opiniei publice impactul pe care îl are asupra sănătății una dintre cele mai grave boli cauzate de fumat - bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC). Potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate pe un eșantion de 2.434 de persoane, 30% dintre români sunt fumători în prezent. Cei mai mulți au vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani. Peste jumătate dintre elevii de liceu recunosc că au fumat cel puțin o dată în viață, arată o cercetare realizată de Centrul de Evaluare, Consiliere și Prevenire Antidrog Constanța
În ceea ce privește BPOC-ul, un milion de români suferă de această boală, însă doar 20 - 25 % dintre bolnavi sunt diagnosticați. Peste 90% dintre pacienții cu această boală au fost, iar unii încă sunt fumători.
Boala apare pentru că, din cauza fumatului, căile aeriene se îngustează, plămânul se umple de aer, dar nu mai poate fi scos din alveole, în totalitate, în expirație. Organismul nu mai primește suficient oxigen și suferă.
Primele semne ale bronhopneumopatiei cronice obstructive sunt greutatea în respirație, tusea cu expectorație, oboseala la eforturi din ce în ce mai mici.
Potrivit specialiștilor, în cazul în care boala nu este tratată, iar pacientul continuă să fumeze, inima are de suferit.
Tocmai de aceea, la primele semne, pacientul trebuie să se prezinte, obligatoriu, la medicul de familie, care îl va îndruma la un pneumolog.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.8463 secunde