30 de ani de activitate! CS Marea Neagră Constanța, la ceas aniversar

379
30 de ani de activitate! CS Marea Neagră Constanța, la ceas aniversar - karate-1579709277.jpg

Articole de la același autor

Unul dintre cele mai longevive cluburi de arte marțiale din România, CS Marea Neagră, va sărbători, mâine, 30 de ani de activitate. 


La 24 ianuarie 1990, la Casa Tineretului din Mangalia, s-a desfășurat ședința de constituire a Clubului Sportiv de Arte Marțiale Marea Neagră. La această adunare, au participat sportivii antrenați de un grup de practicanți de arte marțiale, condus de Vasile Ovidiu Ploșniță, Florin Iordănoaia, Sever Sîngeorsanu și Daniel Ogrinjea. 


Gruparea de practicanți s-a format în anul 1983, odată cu sosirea la Mangalia, în urma terminării facultății, a lui Vasile Ovidiu Ploșniță, ofițer inginer în Marina Militară. Alături de acesta s-au aflat și s-au antrenat Adrian Ogrinjea, Emil Ogrinjea, Daniel Ogrinjea, Sever Sîngeorsanu, Anca Vlădescu (Maximenco), Adriana Fechete și mulți alții. La grupare au mai aderat Vasile Tusluc, în 1987, și Florin Iordănoaia, în 1988. 


Antrenamentele s-au desfășurat în sala de gimnastică de la Casa Tineretului, la sala de sport de la o unitate militară de pregătire a personalului, la Liceul Industrial nr. 1 (în prezent, "Ion Bănescu") și pe insula din portul Mangalia. 
La 20 ianuarie 1990, la București, s-a înființat Federația Română de Arte Marțiale. La ședința de constituire, au participat Vasile Ovidiu Ploșniță și Florin Iordănoaia, ca membri fondatori. La patru zile după această ședință, la 24 ianuarie 1990, s-a organizat ședința de înființare a unui club sportiv. La adunare, alături de cei patru inițiatori, au participat ing. Alexandru Dumitru Radu, președintele Consiliului Frontului Salvării Naționale din Mangalia, prof. Doru Cioată, membru al CFSN Mangalia, Irina Todașcă, director al Casei Tineretului Mangalia, sportivii și părinții celor care se antrenau în acel moment. 
În funcțiile de conducere au fost aleși Vasile Ovidiu Ploșniță - președinte, Florin Iordănoaia - vicepreședinte, Sever Sîngeorsanu - secretar general, Daniel Ogrinjea - secretar adjunct și dr. Constantin Catană - medic. După ședința de constituire, au fost depuse documentele la federație și, timp de un an, clubul a funcționat ca filială a federației. 
În luna septembrie 1990, Florin Iordănoaia s-a separat de cei trei colegi instructori și a format alte grupe de sportivi, în Mangalia, Constanța și București. 


În luna aprilie 1991, s-a organizat o nouă Adunare Generală pentru înființarea Ligii de Arte Marțiale Marea Neagră, care, în luna mai 1991, a obținut personalitatea juridică, având sediul în Mangalia. La înființare, LAM Marea Neagră a avut trei filiale, în Mangalia, Constanța și București, cu două secții: Karate și Wushu Kung-Fu, în cadrul fiecărei filiale. 


2000, anul reorganizării 
În anul 2000, conform prevederilor noii legi a sportului, LAM Marea Neagră s-a reorganizat și s-a transformat în Clubul Sportiv Marea Neagră, cu sediul juridic în Constanța. Până în anul 1997, clubul a fost afiliat la Federația Română de Arte Marțiale, iar din 1998, secția de Karate a fost afiliată la Federația Română de Karate (Modern). Din anul 2004, secția de Wushu Kung-Fu a fost retrasă de la FRAM, iar în 2012, secția de Kung-Fu a fost afiliată la Federația Română de Arte Marțiale de Contact. 
De-a lungul celor 30 de ani, în sălile de sport ale clubului s-au antrenat mii de copii, tineri și adulți. Mulți au participat la concursurile de Karate, Wushu și Kung-Fu, obținând sute de titluri de campioni naționali, vicecampioni și medalii de bronz. De asemenea, mulți sportivi ai clubului au fost selecționați în loturile naționale și au obținut titluri de campioni balcanici, europeni și mondiali, la Karate și la Kung-Fu, alături de multe medalii de argint și de bronz. 


Actuala conducere a clubului este formată din Florin Iordănoaia - președinte, Mihai Cîju - prim-vicepreședinte, Dumitru Varsami - vicepreședinte Karate, Gheorghe Istrate - vicepreședinte Kung-Fu, Laurențiu Radu Iorguș - vicepreședinte organizare, Mihaela Laura Ocolișan - secretar general, Tudor Bocai - secretar adjunct, Adrian Stîlpeanu - director secția de Ju-Jitsu "Hakko-Ryu". 


XXX 
Vineri, 24 ianuarie 2020, de la ora 11.00, la Casa Tineretului din Mangalia, se va desfășura o adunare festivă, la care au fost invitați sportivi, antrenori, personalități din lumea artelor marțiale. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2675 secunde