Andrei Szemerjai: "S-au citit stâlpii pentru atletismul constănţean”

50963
Andrei Szemerjai:
Directorul Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din Constanţa, Andrei Szemerjai, a făcut o radiografie strictă în ceea ce priveşte sportul constănţean. Şi s-a referit în principal la demolarea stadionului „Gheorghe Hagi” şi la construirea celui nou.

 

Nemulţumirea lui Szemerjai are legătură cu sportivii constănţeni de la atletism, care nu vor mai avea nicio pistă unde să se antreneze, deşi aceştia au obţinut multe performanţe la concursurile naţionale sau internaţionale.

„Constanța merită un stadion modern, o arenă de nota 10! Hagi merită un stadion pe măsura numelui, performanțelor și eforturilor financiare și nu numai, refuzat de Constanța aleșilor din trecut. Dar de ce să faci un eveniment dintr-o acțiune de demolare, cu invitați de marcă, când ai atâtea lucrări începute și neterminate (vezi Cazinoul, Sala Polivalentă – cu termen de finalizare 2021) și multe alte baze sportive lăsate în paragină și nefuncționale. Constanța trebuie să intre în Europa cu sportul, dar mai întâi trebuie să aducem Europa la Constanța. Pentru asta ar fi necesar un stadion multifuncțional (fotbal+atletism), o sală polivalentă, o arenă de tenis meritată și nefăcută după atâtea performanțe ale lui Horia Tecău și Simona Halep și un bazin de înot care poate ar mai produce un Răzvan Florea, așa cum a produs ligheanul de la Palatul Copiilor. Despre gimnastică, numai de bine. După atâtea titluri olimpice, mondiale și europene micile fetițe se antrenează tot în sala construită de Matei Stănei, în 1970. Concluzionând: Constanța nu a făcut nimic pentru performanțele olimpice, mondiale și europene ale unor glorii precum: Simona Amânar, Cătălina Ponor, Daniela Sofronie, Răzvan Florea, Horia Tecău, Simona Halep și mulți-mulți alții.

De ce stadion fără pistă de atletism? Toate marile metropole și orașe ale Europei au stadioane construite de municipalitate cu pistă de atletism, iar cele fără pistă sunt ale cluburilor de fotbal, bineînțeles private.

În schimb, în România, pe bani publici se construiesc stadioane fără pistă (vezi București – cu Arena Națională, Rapid, Ghencea și mai nou Dinamo, Pitești, Hunedoara și altele) cu toate că un englez, mai deștept decât noi a spus cândva sunt prea sărac să îmi cumpăr lucruri ieftine.

Tocmai din această cauză Bucureștiul este singura capitală din Uniunea Europeană care nu are o pistă de atletism omologabilă internațional, fiind în imposibilitatea de a găzdui o competiție de nivel internațional.

Festivitatea la care invitații au fost aleși pe sprânceană, și aici mă refer la faptul că cele 4 structuri sportive, cu secții de atletism de zeci de ani nu au fost invitate, la fel ca și președintele Asociației Județene de Atletism, s-a bucurat de audiența unora cu mai multe sau mai puține merite în ceea ce privește sportul constănțean, dar care au dat bine la poza de protocol și care în mod direct au asistat la înmormântarea atletismului constănțean. 10 iulie 2023 este data la care s-au citit stâlpii pentru atletismul constănțean, pentru că, începând cu această dată, sportivii secțiilor de atletism devin copiii străzii. După întoarcerea de la Campionatele Naționale de Seniori și Tineret (unde s-au obținut 6 medalii de aur, 5 medalii de argint și 4 medalii de bronz) și de la Campionatele Europene de Tineret din Finlanda, ei nu vor mai avea ceea ce se numește acasă”, a transmis Andrei Szemerjai.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5309 secunde