Aurel Onița povestește prin ce trec "cavalerii fluierului":

"Arbitri fugăriți prin porumb sau amenințați cu furca"

1340
4
Într-o perioadă în care arbitrajul românesc suferă la toate capitolele, iar imaginea "cavalerilor în negru" este șifonată de jignirile și acuzațiile repetate aduse de conducătorii cluburilor, există încă tineri care sunt atrași de această meserie. Președintele Comisiei județene de arbitraj Constanța, Aurel Onița, explică etapele pe care un tânăr arbitru trebuie să le parcurgă până să ajungă să oficieze în Liga I.

- Care sunt primele lucruri pe care trebuie să le facă un tânăr care visează să ajungă arbitru de fotbal?

- În primul rând, trebuie să se înscrie la cursurile școlii de arbitraj, cursuri care se organizează de obicei în toamnă și durează aproxi-mativ două sau trei luni. La finalul cursurilor, se susține examenul în urma căruia se primește carnetul de arbitru. Odată ce au intrat în posesia carnetului, ei devin arbitri delegați și pot conduce meciuri de copii și juniori. După această perioadă, vor da examen și devin arbitri de categoria a II-a, arbitrând la Liga a V-a și, posibil, la Liga a IV-a, în caz că dovedesc că au valoare.

- În ce constă examenul respectiv?

- Examenele sunt fizice și teoretice. Cele fizice constau în șase bucăți de 40 de metri, la care cursanții trebuie să scoată un timp de 5,5 secunde, la care se adaugă celebrul test Cooper.

- Care este limita de vârstă până la care un tânăr se poate înscrie la cursuri?

- Vârsta maximă până la care o persoană se poate înscrie la cursurile școlii de arbitraj este de 25 de ani. Dar sunt și tineri care se apucă de arbitrat de la vârste foarte fragede, cum ar fi 14-15 ani.

- În ultimii ani, printre arbitri se regăsesc tot mai multe fete. Ce credeți că le atrage la fotbal?

- Da, este foarte adevărat. Numărul fetelor care aleg această meserie este în continuă creștere. La Constanța, avem trei fete foarte bune, care vor lua parte, luna viitoare, la un curs intensiv. Și la băieți stăm bine, avem trei arbitri foarte buni, pe care, în câțiva ani, o să-i putem vedea pe prima scenă a fotbalului românesc. Este vorba de Sebastian Stoianov și Paul Dimancea (ambii asistenți) și Dragoș Teodor (central).

- Care ar fi plusurile și minusurile de care trebuie să țină cont tinerii care vor să se apuce de arbitraj?

- Arbitrajul la ligile inferioare nu este foarte bine plătit. Cei mai mulți care arbitrează la Liga a V-a și a IV-a o fac mai mult din pasiune. De asemenea, trebuie să recunosc că mă deranjează foarte tare și faptul că, la ligile inferioare, arbitrii nu sunt protejați. Primarii de la sate și comune nu își dau interesul să asigure paza și integritatea fizică a brigăzilor de arbitri. Din această cauză, se întâmplă episoade triste, când arbitrii sunt fugăriți prin porumb sau amenințați cu furca. Au fost multe episoade, când arbitrii au fost agresați, iar cei prezenți se amuzau pe seama faptului că un om este linșat și, în loc să facă ceva să-l ajute, îi stârneau și mai tare pe agresori. Este trist, dar se întâmplă în România anului 2012 și asta e foarte grav.

Comentează știrea

LIBERUL ARBITRU
13 aprilie 2012
Bietele victime.....

Aurel baiatule,nu mai bate campii ! Nu va mai dati victime imaculate,cand voi prin prestatia voastra ii scoateti din papuci si pe cei mai calmi oameni de pe stadion ! Cu inaintasii de frunte pe care i-ati avut ca Fratila,Lica samd care arbitrau IN FUNCTIE de ce primeau - la modul grobian -cum vreti voi sa fiti respectati ? RESPECTA DACA VREI SA FII RESPECTAT !

Am facut,impreuna cu zeci de vecini, sesizare pt 1o trecere de pietoni-e aprobata acum aproape 11 luni!!2, amendarea celor care fac custi ilegale de caini pe langa blocuri de vreo 4-5 lunisi altele...oricum absolut nimc nu s-a rezolvat;PRIMARIA ,INSPECTOR
13 aprilie 2012
Am facut,impreuna cu zeci de vecini, sesizare pt 1o trecere de pietoni-e aprobata acum aproape 11 luni!!2, amendarea celor care fac custi ilegale de caini pe langa blocuri de vreo 4-5 lunisi altele...oricum absolut nimc nu s-a rezolvat;PRIMARIA ,INSPECTOR

Am facut,impreuna cu zeci de vecini, sesizare pt 1o trecere de pietoni-e aprobata acum aproape 11 luni!!2, amendarea celor care fac custi ilegale de caini pe langa blocuri de vreo 4-5 lunisi altele...oricum absolut nimc nu s-a rezolvat;PRIMARIA ,INSPECTORII SI ANGAJATII LOR NU FAC NIMIC..1, trecere de pietoni aprobata de 11-12 luni-si unii vecini au facut cerere de vreo 2-3- ani!2,aceleasi haite de caini in peninsula pe langa catedrala ortodoxa si catolica-de nu pot sa merg acolo fara frica;3, aceiasi caini pe langa toate blocurile din cartier desi ar fi trebuit distruse custile ilegale de caini si cei care au facut custi amendati -pt ca au semnat aproape 100 vecini de cartier!!ar mai fi si altelerdar la aceste probleme primaria nu a raspuns cu absolut nimic,nicio masura ,absolut nimic de 1 an de zile !!ASA CA NU VA MIRATI DRAGI CONSTANTENI, ACEASTA PRIMARIE SI ADMINISTRATIE NE SFIDEAZA TOTAL!

Anonymous
13 aprilie 2012
@ 2

si ce treaba au mainadezii cu arbitrajul ??????

Axy1960
14 aprilie 2012
si marmota ce facea?

bai ala de la nr,2...tu esti sanatos la cap? ce treaba are nene ce scri tu cu ce scriu astia in articol :)))

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 Octombrie 2009
Stire din Sport : Alexandru Tudor, reținut de la delegări
Pagina a fost generata in 0.1865 secunde