"Șerpăria" din curtea Liceului cu Program Sportiv

Buruieni și ruinele plângerii! Atât merită campionii Constanței?

1522

Articole de la același autor

Tenisul de masă românesc strălucește de ani buni, iar în urmă cu doar câteva zile, echipa feminină de tenis de masă a României a reușit o performanță incredibilă, aceea de a câștiga Campionatul European din Franța, de la Nantes. Chiar și așa, în Constanța, orașul care a dat-o pe Eliza Samara și în care își desfășoară activitatea Viorel Filimon, antrenorul tricolorelor, există foarte multe probleme când vine vorba de acest sport. 


Foarte mulți juniori se antrenează, zi de zi, în sala de sport a Liceului cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru" din Constanța, în speranța că va veni momentul când vor deveni campioni. 


Antrenorul Viorel Filimon a explicat că, până la un moment dat, sportivii veniți din toată țara să joace tenis de masă la Constanța se antrenau într-un cămin improvizat, aflat pe strada București. După doi ani de activitate, autoritățile au luat decizia să modernizeze acel cămin, fapt pentru care jucătorii, împreună cu antrenorii, au fost evacuați. Și, colac peste pupăză, căminul nu a fost deloc renovat, ba mai mult, se află și la această oră în paragină, iar zona este complet dezafectată. 
Viorel Filimon, ceilalți antrenori și elevi lor au fost nevoiți să își găsească un alt loc în care să își desfășoare activitatea, însă nu au avut prea multe opțiuni. S-au antrenat pentru o perioadă în sala de sport a Colegiului Tehnic "Tomis", apoi s-au mutat într-o fostă bază sportivă din zona CET. 


În prezent, antrenamentele au loc în sala de sport a Liceului cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru". Condițiile sunt acceptabile, după spusele lui Viorel Filimon, însă se oferă prea puțin pentru sportivii care au pus România pe harta tenisului mondial, dar și pentru cei care vin din urmă. 


"De un an și jumătate stăm și așteptăm!"
"Am creat această sala de sport de pe strada București din nimic. Era doar o magazie acolo. Prin forțele noastre proprii, am reușit să facem un loc în care să se poată juca tenis de masă. Ne-au ajutat și părinții sportivilor. În 1987, am adus acolo Centrul Olimpic de Tenis de Masă, în ideea că liceul se afla aici în apropiere și acest lucru îi ajuta pe copii. Am amenajat spații de cazare acolo. Copiii se simțeau ca acasă și de acolo au ieșit campioni europeni și mondiali, nu doar la tenis de masă, ci și la alte sporturi. Când am auzit că va fi renovat, am fost foarte bucuroși, dar puțin sceptici. Apoi ne-au dat la o parte și nu am mai fost băgați în seamă. Și astfel, am rămas fără spațiu să ne antrenăm. De un an și jumătate stăm și așteptăm", a declarat, supărat, Viorel Filimon, pentru "Cuget Liber". 


După ce s-a întors de la Campionatul European, Viorel Filimon a luat hotărârea să meargă la primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, și să îi expună problema. După discuții, edilul s-a deplasat, împreună cu antrenorul și cu directorul LPS, prof. Andrei Szemerjai, la sala de sport unde, în prezent, se antrenează sportivii. 


"Domnul Făgădău a acceptat să ne facă o vizită și s-a convins. A rămas mirat când a văzut că pereții liceului sunt scorojiți și că pardoseala din sala de sport este una foarte veche și deteriorată. Aici se antrenează campioni europeni și mondiali și riscă să se accidenteze din cauza acestei suprafețe. După ce a văzut cum stă treaba, ne-a promis că va rezolva lucrurile. De față cu mine și cu domnul director a dat câteva telefoane și a început demersurile. Situația este gravă. Nu există apă caldă și nu există toalete funcționale. Este inuman. Sper să se țină de cuvânt și să ne creeze condițiile necesare pentru a face performanțe și mai mari decât am făcut până acum", a adăugat Viorel Filimon.


"Am picat la mijloc!" 
Directorul Liceului cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru", prof. Andrei Szemerjai, a discutat și el cu primarul Decebal Făgădău despre stadiul în care se află sălile de sport de la LPS. 


"Domnul primar ne-a asigurat că se vor face toate demersurile necesare pentru a începe cât mai repede lucrările la sala de sport a liceului nostru, dar și la fostul internat al liceului. Noi am picat la mijloc! Au existat neînțelegeri între firma de construcții care a preluat lucrările și autoritățile locale. Și astfel noi am fost evacuați. Vom înlocui și suprafața de joc din sala de tenis de masă unde se antrenează în prezent sportivii de la Centrul Olimpic. Ne va costa în jur de 12.000 de euro" , a adăugat prof. Andrei Szemerjai. 


XXX 
Situația în care se află campionii de la tenis de masă este specifică întregului sport constănțean. Infrastructura sportivă la Constanța este un mare zero barat. Nu avem un stadion modern, nu avem săli de sport, nu avem terenuri de sport, nu avem bazine de înot. Avem ruine, bălării, rămășițe comuniste. Oare atât merită campionii Constanței, eroii care fac cinste României la Mondiale și Europene? 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5175 secunde