Cine și de ce trage "sforile" la Federația Română de Karate

1253
1
Scandal la Adunarea Generală a Federației Române de Karate, eveniment desfășurat, sâmbăta trecută, la Complexul Olimpic de la Izvorani. 


În două părți a fost structurată reuniunea FRK. În prima, a fost prezentat raportul de activitate pe 2012, raportul cenzorilor, s-a aprobat calendarul competițional pe 2013 și a fost stabilit cuantumul taxelor pentru cluburi și sportivi. În cea de-a doua parte a adunării, s-a declanșat "circul". 

Astfel, conform ordinii de zi, trebuia să aibă loc alegerea președintelui și al Consiliului Director. Au existat două candidaturi - Adrian Popescu Săcele (actualul președinte al FRK) și Lucian Băroiu (președinte al CS Oto-

peni) -, iar cum punctele de vedere și programele erau divergente, actualul președinte al federației a luat decizia de a nu mai candida și de a pleca din FRK. Și nu singur, ci urmat de 30 de cluburi, pentru a înființa o nouă federație, denumită Federația Română de Karate-do și Discipline Asociate.

De asemenea, Popescu a cerut Adunării Generale să aprobe dezafilierea FRK de la Federația Mondială (WSKU - World Shotokan Karate Union). Întrucât susținătorii lui Băroiu nu au dorit acest lucru, reprezentanții cluburilor care îl susțin pe Popescu s-au retras din Adunarea Generală, pentru a stabili ce e de făcut în situația nou creată. Astfel, alegerile nu au mai avut loc.

O manevră rapidă și suspectă

După ce reprezentanții cluburilor au părăsit sala, membrii "grupării Băroiu" au luat decizia de a orga-niza o nouă Adunare Generală, a doua zi, duminică, de la ora 10.00, tot la Izvorani. Sâmbătă seară, în jurul orei 20.00, a fost trimis un e-mail prin care era anunțată decizia luată, fără a fi însă înștiințați și telefonic membrii susținători ai președintelui Popescu.

"Termenul legal pentru reluarea alegerilor era de 15 zile. Duminică, la ora 10.00, s-au întâlnit doar susținătorii lui Băroiu, care au orga-nizat o nouă Adunare Generală și, având participare de 50%+1, au desfășurat alegerile doar în prezența candidatului Băroiu. Bineînțeles, acesta a fost ales cu unanimitate de voturi", a povestit, pentru "Cuget Liber", unul dintre președinții de cluburi.

Decizia va fi atacată în instanță de cluburile care nu au putut participa, ai căror reprezentanți au plecat sâmbătă, la ora 17.00, de la Izvorani și au aflat abia duminică dimineață de noua Adunare Generală.

"Prin manevra făcută, Băroiu este președinte ales al FRK, însă, dacă instanța de judecată va considera că s-au încălcat drepturile cluburilor care au aflat târziu de această schimbare, Adunarea Generală de alegeri și rezultatele acesteia vor fi anulate, iar conform legii și statu-tului, va trebui organizată o nouă Adunare Generală în următoarea perioadă", a explicat același pre-ședinte de club.

Cererea a fost depusă la Jude-cătoria Sectorului 3 București, pe raza căruia se află federația.

În spatele cortinei

Vă întrebați, pe bună dreptate, de ce s-a creat această dispută. Ei bine, miza este mare - aceea de a controla loturile naționale pentru concursurile de karate din străi-nătate, dar și premierile sportivilor și antrenorilor.

Președintele Popescu a cerut, la începutul anului 2012, să se încheie contracte de performanță cu antrenorii de la lot și cu cei de la cluburi care nu primeau niciun ban pentru rezultatele sportivilor pe care îi aveau la loturi. "Gruparea Băroiu" nu a acceptat această schimbare majoră. Și pentru că am pomenit de grupul care îl susține pe boss-ul de la Otopeni, trebuie precizat că în componența acestuia se regăsesc numai tehnicieni din structuri din București: Vasile Manea (secretar general al FRK, antrenor CS Dinamo), Cristian Bogza (vicepreședinte FRK, antrenor CSA Steaua), Adrian Ghinea (antrenor federal FRK, antrenor Sportul Studențesc). Concluzia o trageți dumneavoastră.


Comentează știrea

Cap limpede
6 iunie 2013
Anulare alegeri ?

Au fost statutare alegerile ? Candidatii intrunesc toate prevederile prevazute in statut ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2329 secunde