Campionatul Național de șah pe echipe, Diviziile A și B

Cine triumfă și cine tremură la retrogradare?

2231
Cine triumfă și cine tremură la retrogradare? - eecf7d682825f4ec4c000bab710590af.jpg
Miroase a creier încins la Complexul Cleopatra din Mamaia. După trei runde disputate în Campionatul Național de șah pe echipe masculine, Divizia A, lupta este extrem de echilibrată. Nu mai puțin de șase echipe se află clasate la o diferență de un punct.

Pe primele locuri, s-au instalat CSU Ploiești, CM Șah Baia Mare, Șah Club Potaissa Turda, cu câte cinci puncte, urmate de Șah Club Ineu, Clubul de Șah Deva și CS Colosseum Giurgiu, cu patru puncte. Ceva mai în spate, încercând să scape de cele trei locuri retrogradabile, se bat patru echipe: CSU Arad (2 p), Șah Club Cugir (1 p), CS Sissa Constanța și Șah Club Bistrița, ambele fără punct câștigat.
"În general, acest campionat oferă un suspans până în ultima rundă, având în vedere că, din cele zece echipe participante, primele trei vor promova în Superliga Națională, iar ultimele trei vor retrograda în Divizia B. Rezultatul de până acum al echipei Sissa este scuzabil prin faptul că joacă fără o masă - neavând timp să transfere un alt junior -, iar în primele trei runde, a întâlnit două dintre echipele cu pretenții la promovare. Să sperăm că vor reuși să se mobilizeze în continuare, pentru a evita retrogradarea", a decla-rat, pentru "Cuget Liber", președintele Asociației Județene de Șah Constanța, prof. Claudiu Iordache.
Runda a doua s-a desfășurat fără surprize mari, favoriții adjudecându-și victoria, poate cu excepția meciului Colosseum Giurgiu - Șah Club Ineu, încheiat la egalitate. Celelalte rezultate din runda secundă: CS Sissa - CM Baia Mare 2 - 4, CSU Ploiești - Șah Club Cugir 3 ½ - 2 ½ , CS Deva - Șah Club Bistrița 5-1, CSU Arad - Șah Club Potaissa Turda 1-5.
Runda a treia a debutat cu o remiză tactică între echipele CM Baia Mare și CSU Ploiești, care s-au menajat reciproc, odihnindu-se pentru următoarele meciuri. CS Sissa s-a ținut foarte bine cu una din favorite, Potaissa Turda, dar numai cu sufletul nu s-a putut trece peste valoarea generală superioară a adversarilor: A. Istrățescu - Al. Kutnic 1-0, M. Zaim - A. Toma 1/2, D. Horvat - C. Dragomir 0-1, M. Voicu - F. Fulop 1/2, C. Almășan - G. Buzgaru 1-0, P. Toma +- (4-2).
În rest, rezultate scontate: Șah Club Ineu - CSU Arad 5-1, Șah Club Bistrița - Colosseum Giurgiu 2 1/2 - 3 1/2, Șah Club Cugir - Clubul de Șah Deva 3-3.

Duminică se joacă ultima rundă
În Campionatul Național pe echipe feminine, până acum doar două echipe sunt neînvinse: CSM Lugoj și CSM Craiova, care sunt și principalele favorite la promovare în Superligă. Celelalte echipe joacă fără nici un stres, având în vedere că de aici nu retrogradează nimeni, înscrierea în această competiție fiind liberă.
Programul rundelor, atât la masculin cât și la feminin, continuă până vineri, de la ora 16, sâmbătă este rundă dublă (de la 9.00 și 16.00), iar duminică, ultima rundă, de la ora 9.00.

Andrei Istrățescu, victorii pe linie
Marele maestru internațional Andrei Istrățescu, unul dintre cei mai mari jucători din istoria României, și-a onorat cartea de vizită (ELO 2631), câștigând toate partidele de până acum. Acesta evoluează cu o siguranță și un calm ieșite din comun.
"Deși miza financiară nu e chiar atât de mare, se joacă cu multă ambiție. Și un lucru nemaiîntâlnit la turneele de șah: jucătorul Călin Almășan, de la Potaissa Turda, a izbucnit în râs la sfârșitul partidei pe care a câștigat-o în dauna constănțeanului Gabi Buzgaru. Fair-play-ul domnește la șah, dar tind să cred că acest gest este doar excepția care confirmă regula", a declarat Antonio Rușa, președintele CS Sissa.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 05 Octombrie 2010
Stire din Sport : Aici, doar creierul contează!
Luni, 20 Septembrie 2010
Stire din Politică-Administrație : Bilanțul lui Mazăre dă cu minus
Pagina a fost generata in 0.2473 secunde