Concentrate pe monobob! Fetele profesorului Paul Neagu, pregătire în Franța

411
Concentrate pe monobob! Fetele profesorului Paul Neagu, pregătire în Franța - bob-1553452119.jpg

Articole de la același autor

După participarea la Campionatele Mondiale de la Whistler (Canada), lotul feminin olimpic de bob al României a revenit în Europa. Avion, aeroport, mașină și… la drum, spre La Plagne (Franța), via Winterberg (Germania). 


Sportivele antrenate de profesorul Paul Neagu au schimbat rapid boburile și, după altă mie de kilometri de mers cu mașina, au descins în stațiunea La Plagne. 


"Am studiat cu atenție pârtia și ne-am concentrat pe monobob, noua disciplină olimpică. Duminică (n.r. - ieri), avem și un concurs, suntem interesați și de rezultate", explică tehnicianul constănțean, sub comanda căruia se află trei sportive, legitimate la CSSI Mamaia: pilotul consacrat Andreea Grecu, Ștefania Popescu, medaliată cu bronz în proba de monobob la Campionatele Naționale ale României din decembrie, de la Innsbruck, și Teodora Andreea Vlad, care dorește să facă și ea pilotaj, cu atât mai mult cu cât, pentru Andreea Grecu, anul viitor are să fie ultimul de juniorat. 


"Ne-am antrenat în sală, la 2.000 metri altitudine, am făcut cu Andreea Grecu coborâri cu bobul de doi. Sezonul viitor, aici, în La Plagne, se vor disputa Cupa Mondială și Cupa Europei, așa că este important să ne obișnuim cu pârtia, cea mai lungă pârtie artificială din lume. Ca un amănunt, complexul francez se autofinanțează prin coborârile cu bobul pentru turiști! Zilnic, sunt cel puțin 250 de turiști care, după ora 16, vin să se dea cu bobul. În fiecare săptămână, este un flux de 50.000 de turiști care vin la schi", a mai spus profesorul Neagu. 


Celebra stațiune franceză atrage ca un magnet, în această perioadă, practicanții sporturilor de iarnă. 
Astfel, alături de românce s-au pregătit multe vedete ale bobului mondial, precum Tania Vicenzino (Italia), cea mai bună săritoare în lungime din "Cizmă". 
"Din echipa Italiei face parte și Tania Vicenzino. Are 33 de ani și a sărit recent la Campionatele Europene de sală de la Glasgow (Scoția). În calificări, 6.68 m, iar în finală, 6.58 m. A făcut tot sezonul bob și a mers cu pregătirea de la bob direct în concurs", explică antrenorul lotului feminin olimpic de bob al României. 


Calcule pentru sezonul următor 
În timp ce fetele profesorului Neagu se aflau încă în Canada, la Whistler, unde au participat la întrecerile Campionatului Mondial, s-a dat publicității programul pentru sezonul 2019/2020. 


"În luna februarie, Campionatele Europene se vor desfășura în Letonia, la Sigulda. Este o pârtie pretențioasă, făcută numai pentru sanie, în anul 1983, înainte de Jocurile Olimpice de iarnă de la Sarajevo. Această pistă de bob a fost moștenită de la URSS și întreținută mai departe. Virajele sunt foarte înghesuite și, din această cauză, boburile de 4 persoane nu au cum să alunece. Este similară cu cea din Oberhof, din Germania de Est, și am să vă povestesc un episod foarte interesant. 
Pârtia din Oberhof a fost construită în anul 1972, iar în 1973, marele pilot de bob al României Ion Panțuru a fost chemat să o testeze. În virajul 12/13, din greșeală de pilotaj, Panțuru a lovit la intrarea în 13 sus în lemne, bobul s-a răsucit și a alunecat mai departe cu spatele în virajul 14! Întrebat ce s-a întâmplat, Ion Panțuru a spus că a vrut să știe dacă este posibil să se meargă pe această pârtie cu bobul… cu spatele. Ceea ce spun este pură realitate, deoarece, cu un an mai târziu, am fost împingătorul lui Panțuru pe pârtia din Oberhof și chiar el mi-a povestit acest episod. Pe această pârtie, nu poate împinge pilotul, ci numai cel din spate. 


Revenind la Europenele de la Sigulda, trebuie să evităm ceea ce s-a întâmplat la Whistler. Ideea este să avem destule coborâri pe pârtie, să diminuăm riscul de răsturnare. 
Am făcut câte două antrenamente pe zi a câte patru coborâri. După cinci zile de antrenament, fetele au fost epuizate la maximum", a povestit profesorul Neagu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7066 secunde