Antrenorul federal Octavian Tileagă:

Concurs "Constanța nu duce lipsă de talente"

533

Articole de la același autor

Antrenorul federal Octavian Tileagă, omul sub comanda căruia Răzvan Florea a câștigat, la Jocurile Olimpice de la Atena 2004, prima medalie pentru natația masculină românească, a acordat un interviu ziarului "Cuget Liber",
în care vorbește despre perspectivele pe care le au "delfinii" constănțeni.

- Sunteți constănțean și știți foarte bine că bazinul de la Palatul Copiilor este închis de multă vreme. Cu toate acestea, înotătorii noștri nu au dispărut din top. Care să fie explicația?

- Analizând competițiile naționale din actualul sezon de vară, îmi face realmente plăcere să remarc faptul că în topurile naționale pe grupe de vârstă se regăsesc foarte mulți înotători constănțeni. Când spun topuri naționale, nu mă refer strict la ierarhiile stabilite prin concurs, ci în mod special la sportivii considerați efectiv de mare perspectivă. Lucrul acesta mă bucură nespus de mult, deoarece, de aproximativ doi ani, Federația Română de Natație și Pentatlon Modern a introdus în strategia sa de promovare și dezvoltare a natației românești cu deosebire grupele de vârstă mai mici, care vizează următoarele două ediții ale Jocurilor Olimpice, din 2012 și 2016.

- Care credeți că sunt juniorii constănțeni care ar putea călca pe urmele lui Răzvan Florea?

- În primă instanță, la lotul național de juniori II, regăsim un nume despre care cu siguranță se va vorbi în curând: Mihai Spălățelu. Descoperit de prof. Veronica Macovei, la Palatul Copiilor, în prezent beneficiar al unei duble legitimări cu CS Farul, Mihai este considerat în unanimitate unul din cei mai tehnici înotători în procedeul spate din generația sa. Fiind un sportiv polivalent, el se află în vederile echipei naționale pentru mai multe probe (400 m liber, 200 m spate, etc.) urmând să reprezinte România la Concursul Țărilor Central Europene (Praga, 3-4 decembrie 2008). La aceeași categorie, Constanța mai avansează o propunere pentru loturile naționale, de la care așteptăm confirmarea în sezonul următor: Sorin Bodiu (antrenor, Doru Oancea).

- Există un lider al acestei tinere generații?

- Categoria copiilor de 13 ani, care, de la 1 ianuarie 2009, vor trece la juniori II, este dominată de Răzvan Grădinaru. Legitimat la Palatul Copiilor, Răzvan este multiplu campion național în diverse probe, distribuite pe mai multe procedee. Înoată cu succes toate distanțele de bras (50 m, 100 m, 200m), fluture, spate sau mixt. De o bună bucată de vreme, a intrat în atenția DSJ-ului, instituție care sprijină pregătirea acestui copil. Începând de anul viitor, va fi cu certitudine un component de bază al lotului național de juniori II al României. La aceeași categorie de vârstă, se remarcă în mod constant și sportivul Mircea Gheorghe (antrenor, Nicolae Coteț). Multiplu medaliat al Campionatelor Națio-nale, constănțeanul este așteptat din ianuarie 2009 la selecția pentru lotul național al juniorilor II. Lista sportivilor constănțeni care bat la porțile lotului național nu se încheie aici. Un nume aflat în plină ascensiune, intrat deja în vederile selecției la lotul național de juniori II este cel al sportivei Andra Singuran. Dar lista continuă, după cum spuneam, pentru că centrul de la Constanța nu duce lipsă de talente.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6999 secunde