FC Farul respiră din ce în ce mai greu

2122
FC Farul respiră din ce în ce mai greu - aaa503157d7236cead937939f4511eca.jpg
Aflat la un pas de faliment, clubul constănțean pare a eșua rând pe rând în toate încercările pe care le face pentru a rămâne în viață. Negocierile cu autoritățile locale par compromise, iar variantele de realizare a unui nou club se lovesc de o piedică insurmontabilă: datoriile.

Oficialii Farului au tot căutat în ultimele zile un club de Liga a III-a pe care să-l preia și care să joace în Liga a II-a, cu drept de promovare imediată. Au fost câteva variante, de prin zona Moldovei, însă, din diferite motive, până vineri după-amiază, nu se oficializase nimic, șefii Farului fiind nevoiți să sondeze și piața județului Constanța.
Însă, chiar și dacă s-ar găsi un asemenea club, se pare că modalitățile de preluare sunt greu de realizat, piedica în calea reușitei tranzacției fiind datoriile foarte mari ale actualului club FC Farul.

Perspectivă descurajantă
Am încercat să teoretizăm, potrivit prevederilor regulamentare, fiecare dintre variantele posibile, iar perspectiva nu e deloc încurajatoare pentru Farul. În condițiile în care cesiunea este interzisă de regulament, rămân în picioare doar fuziunea și absorbția prin comasare, dar, în majoritatea variantelor care ar rezulta, noul club trebuie să preia și datoriile Farului (cel puțin).
Astfel, prin fuziune, ia naștere un club care moștenește datoriile ambelor grupări participante. Absorbția prin comasare presu-pune două variante, clubul rezultat fiind obligat să preia datoriile, locul în campionat și sediul unuia dintre cele două cluburi care intră în tranzacție. În această situație, singura soluție ca noul Farul să scape de datoriile vechiului Farul este să joace pe terenul clubului de Liga a III-a pe care îl preia, cu tot cu datorii (sume, bineînțeles, mult mai mici decât cele ale actualului Farul).
E greu de crezut însă că această variantă, plecarea în exil a noului Farul, poate fi luată în calcul, echipa rupându-se practic de Constanța și, în plus, trebuind să joace în Liga a III-a.

Și aici e o bubă
Pe lângă acestea, ar mai fi o soluție teoretică, așa-numita divizare, prin care clubul Farul să rămână doar cu sectorul fotbalistic, ceea ce presupune, pentru continuarea activității, achitarea datoriilor doar către jucători. Însă și aici e o bubă: actualii patroni nu au siguranța că, după ce plătesc, vor și primi sprijin local. Apoi, există riscul de a veni la club noi datorii, către alți fotbaliști, apărute în urma unor hotărâri ale instanțelor FRF sau FIFA.

Mai așteaptă autoritățile locale?
Pe lângă problemele întâmpinate cu înființarea noului club, patronii Farului se lovesc, se pare, și de eșecul tratativelor cu autoritățile locale, iritate că, după mai multe întâlniri și discuții, nu le-a parvenit încă niciun act de la club. Condiție în care nu ar mai fi dispuși să aștepte.
Un semn în favoarea acestei ipoteze este și conferința de presă de luni, 12 iulie (ora 11, Restaurantul "Sport"), intitulată "FC Farul, prezent și viitor", întâlnire organizată de Direcția pentru Sport a județului Constanța și de Consiliul Județean Constanța, la care nu participă niciun conducător al Farului, ci, potrivit unui comunicat de vineri al Direcției, doar Elena Frîncu (director executiv DSJ), Cristinel Dragomir (vicepreședinte CJC), și antrenori ai Centrului de copii al Farului.
O frază din comunicatul remis presei, care explică subiectul conferinței, "urmare a discuțiilor purtate între administrația locală și președintele clubului Farului, Giani Nedelcu, în perioada 05 - 09.07.2010", duce cu gândul că tratativele s-au derulat doar în perioada menționată și că s-au încheiat.
Dacă, în ultimele zile, reprezentanții autorităților locale au acuzat tocmai că e târziu și că nu mai pot aștepta, dar ies cu declarații oficiale abia după patru zile după aceea, înseamnă că timpul nu mai contează pentru ei și că negocierile au căzut. Sau poate că se va anunța o altă soluție pentru menținerea în viață a clubului. Sau poate că, deși e greu de crezut, ziua de luni să fie ultimul termen acordat de autoritățile locale pentru primirea actelor. Vineri, în cercul suporterilor Farului se vorbea că Giani Nedelcu ar fi ajuns pe la Federație și că i-ar fi trimis pe fax lui Dragomir unele acte.

Înglodată în datorii, cu salariile neplătite de luni bune, fără jucători, cu o situație critică la baza sportivă și după ce Tribunalul Constanța a dispus deschiderea procedurii insolvenței împotriva sa (pe lângă alte dosare aflate pe rol), FC Farul este în mare pericol de a falimenta.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 07 Iulie 2010
Stire din Sport : Falimentul bate la ușa FC Farul
Pagina a fost generata in 0.2763 secunde