Ilie Floroiu: "Constanța ar putea avea un stadion numai pentru atletism"

356
Ilie Floroiu:

Articole de la același autor

Craiova se poate mândri cu o nouă bijuterie în sport - un stadion care va fi folosit doar pentru competițiile de atletism. Inaugurarea sa a avut loc, marți, 25 august, la eveniment luând parte și fostul mare atlet Ilie Floroiu.

Stadionul de atletism din Craiova are zonă de antrenament, zonă de concurs și o clădire principală compartimentată în patru corpuri. Acolo sunt peste 5.000 de locuri pentru spectatori, dar și dotări moderne pentru sportivi, arbitri, media, necesare desfășurării unor competiții omologate internațional.

"La Craiova, a avut loc inaugurarea unui stadion pe care se va practica doar atletismul. O arenă frumoasă, cochetă, cu o capacitate de 5.000 de locuri, pe care se pot organiza competiții la nivel național, dar și internațional. Un stadion modern, cu vestiare noi, cu gazonul frumos aranjat, cu opt culoare, exact așa cum ar trebui să arate o arenă pentru atletism.

Am fost invitat de către organizatori, de Primăria Municipiului Craiova. A fost prezentă toată «crema» atletismului românesc: Gabriela Szabo, Maricica Puică, Doina Melinte, Paula Ivan, Marian Oprea, dar și alții. Pe mine mă leagă foarte multe lucruri de Craiova. Acolo am efectuat primul meu cantonament la nivel de lot național, în 1972" , a declarat, pentru "Cuget Liber", Ilie Floroiu.

Constanța ar putea avea un stadion pentru atletism asemănător cu cel al Craiovei, iar Floroiu știe care este soluția. Fostul mare campion este de părere că stadionul de rugby din Complexul "Badea Cârțan" ar putea fi folosit pentru competițiile de atletism.

"Am vorbit cu domnul primar Decebal Făgădău despre această problemă. Stadionul de rugby din «Badea Cârțan» ar putea să fie modernizat și să fie făcut doar pentru atletism. Primăria va mai face încă o solicitare către Ministerul Tineretului și Sportului vizavi de acest stadion. Am putea să avem un stadion mare, cu foarte multe locuri și astfel acolo ar putea fi construită casa atletismului constănțean.

La acel stadion am muncit și eu pe vremea lui Ceaușescu. Ne puneau pe toți sportivii să cărăm zgură cu roaba. Descărcau basculanta într-un loc și apoi noi încărcam roabele cu zgură și căram.

Nu știm cam câți ani ar putea dura construcția unui astfel de stadion. Este foarte dificil să aproximăm, mai ales că ne confruntăm și cu această pandemie de coronavirus. Trebuie să facem un stadion cu instalație de cronometraj, cu nocturnă, să fie modern", a adăugat Ilie Floroiu.



Un record nebătut de 42 de ani


Astăzi, se împlinesc nu mai puțin de 42 de ani de când Ilie Floroiu a stabilit recordul european în proba de 10.000 de metri din cadrul Campionatelor Europene din 1978, care au avut loc în Cehia, la Praga.

Timpul pe care Ilie Floroiu l-a înregistrat atunci este de 29:54.51 și nu a fost depășit nici până în ziua de astăzi de niciun atlet.

Fostul mare campion își amintește că nu s-a gândit niciun moment la record, pentru că a pierdut cursa, chiar în ultima mie de metri. Floroiu a terminat atunci pe locul 7 și a fost foarte mâhnit.

"Astăzi, 29 august, se împlinesc 42 de ani de când am stabilit recordul în cursa de 10.000 de metri la Campionatele Europene care au avut loc la Praga, în 1978. Nu m-am bucurat deloc de record la acel moment, pentru că la acea cursă nu am cucerit medalie. Am terminat pe locul 7. Mă aflam printre favoriți. Am dus cursa până la 9.000 de metri foarte bine, iar apoi au venit peste mine și nu am mai avut ce să fac. Am fost extrem de supărat, foarte trist. Nici nu mi-a păsat de record", a concluzionat Ilie Floroiu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6493 secunde