Jocurile Olimpice 2024. Decizia CIO în privința participării sportivilor din Rusia și Belarus

174
Jocurile Olimpice 2024. Decizia CIO în privința participării sportivilor din Rusia și Belarus - 2rmmsisc35l3rgvaxgibayvmge-1689338376.jpg

Articole de la același autor

Preşedinţia Rusiei, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, a criticat vineri decizia Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de a nu-i invita pe sportivii ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice de la Paris, transmite EFE.


CIO a anunţat joi că va trimite pe 26 iulie invitaţiile sale pentru Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris către 203 comitete olimpice naţionale, printre care nu se numără cele din Rusia şi Belarus, ţări în privinţa cărora nu a luat încă o decizie.


„Nu o considerăm corectă. Poziţia noastră este bine cunoscută. Suntem categoric împotriva politizării sportului. Sportivii ruşi trebuie să aibă dreptul de a concura în competiţiile internaţionale. Vom continua să colaborăm cu toată lumea, inclusiv CIO, pentru a apăra drepturile sportivilor noştri”, a spus Peskov în cadrul unei conferinţe de presă.


Din luna februarie 2022, de când Rusia a invadat Ucraina, sportivii ruşi şi belaruşi au fost excluşi de la mai multe competiţii internaţionale. Mulți dintre ei s-au declarat neutri, la recomandarea CIO, pentru a putea fi primiți. Potrivit site-ului independent rus Holod, aproximativ 200 de sportivi ruşi şi-au schimbat sau plănuiesc să-şi schimbe cetăţenia pentru a continua să participe la competiţii internaţionale.


Cu o zi înainte, ministrul sporturilor din Rusia, Oleg Matîţin, a spus că decizia CIO încalcă principiile olimpismului:
„Este încă o discriminare, o încălcare a principiilor olimpismului”. Forul olimpic internațional a anunțat că va lua la ”timpul potrivit” o decizie privind prezenţa rușimlor și a bielorușilor lor la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9023 secunde