Paris-Saint Germain "driblează" fairplay-ul financiar, la TAS

702
Paris-Saint Germain

Articole de la același autor

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a dat dreptate clubului de fotbal PSG în litigiul său cu UEFA, legat de fair-play-ul financiar, însă gruparea franceză nu a scăpat cu totul de griji, scrie AFP.

Cea mai înaltă jurisdicție sportivă a "anulat" decizia forului fotbalistic european, anunțată în septembrie, de a reexamina dosarul lui PSG, care inițial fusese clasat în luna iunie. TAS, cu sediul în orașul elvețian Lausanne, consideră că ancheta a fost "închisă" în luna iunie, iar concluziile sale au fost "definitive".

După traumatismul european al eliminării sale în Liga Campionilor de către Manchester United, PSG obține o mare victorie juridică, scăpând de o ghiulea pe care o târăște după ce a cheltuit 400 de milioane de euro în vara lui 2017 pentru aducerea lui Neymar și Kylian Mbappe.

UEFA anunțase în septembrie că PSG va fi supus ''unei examinări mai aprofundate''.

UEFA a deschis o anchetă formală în septembrie 2017 la presiunea mai multor forțe ale fotbalului european, printre care Spania, unde a evoluat timp de patru ani vedeta Neymar, înainte de a fi transferat de PSG pentru 222 milioane de euro, un record. La această sumă se adaugă cele 180 de milioane de euro plătite de PSG pentru Mbappe.

Ancheta ICFC, instanța însărcinată cu controlul financiar al cluburilor în cadrul forului fotbalistic european, a fost închisă în iunie, dar redeschisă o lună mai târziu. Camera sa de judecată a decis să ''trimită cazul în fața Camerei de instrucție a ICFC pentru o examinare mai aprofundată'', a precizat în septembrie UEFA.

PSG a atacat la TAS această "examinare mai aprofundată", estimând că a existat un viciu de procedură, deoarece nu a fost respectat termenul de recurs de 10 zile pentru a deschide orice reexaminare. Tribunalul a fost convins de acest argument.

Pus în practică din 2011, fair play-ul financiar (FPF) interzice cluburilor angajate în competițiile europene (Liga Campionilor, Europa League) să cheltuiască mai mult decât produc. În orice caz, ele nu trebuie să aibă un deficit mai marte de 30 de milioane cumulat pe trei exerciții financiare.

În caz de nerespectare a regulamentului, UEFA poate sancționa un club, mergând de la un simplu avertisment până la excluderea din cupele europene sau interzicerea efectuării de transferuri. PSG a fost deja sancționat în trecut, fără a ajunge la excludere.

PSG a început deja să respecte cerințele ICFC, clubul obținând venituri de circa 60 de milioane de euro în ultimul mercato de vară.

Sarcina lui PSG nu s-a terminat, chiar dacă recursul său la TAS a avut succes. Problema riscă să revină pe tapet lunile viitoare: FPF interzice un deficit de peste 30 de milioane de euro în ultimele trei exerciții contabile.

Pentru a-și dovedi buna-credință, PSG încearcă să arate că poate obține venituri fără ajutorul sponsorilor săi qatarieni. Potrivit presei, clubul trebuie să facă rost de circa 100 de milioane de euro până la finalul sezonului, pentru a prezenta conturi echilibrate pe 30 iunie și a amortiza transferurile lui Neymar și Mbappe. Astfel, clubul ar putea fi nevoit să vândă cel puțin un jucător la încheierea actualei stagiuni, ca să evite sancțiuni extrasportive ce ar merge de la o simplă amendă la excluderea din competițiile europene.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4027 secunde