Pe drumuri europene! HC Dobrogea Sud, cel mai bun an din istorie

341
Pe drumuri europene! HC Dobrogea Sud, cel mai bun an din istorie - pedrumuri-1527695406.jpg

Articole de la același autor

În scurt timp, va cădea cortina peste ediția 2017/2018 a Ligii Naționale de handbal masculin. S-a decernat Cupa României, se încheie curând și campionatul, s-a terminat și aventura europeană, iar cele mai multe dintre echipe au intrat în vacanță, făcându-și socotelile pentru viitoarea stagiune.

Reprezentanta Constanței în competiție, HC Dobrogea Sud, a tras și ea linie, iar bilanțul este unul pozitiv: în cel mai bun an al său, HCDS și-a trecut în cont două trofee, Supercupa și Cupa României, asigurându-și astfel prezența în viitoarea ediție a Cupei EHF.

Performanța este cu atât mai mare cu cât, dacă dăm puțin timpul înapoi, începând din 2015, ultimul an al "erei HCM", și până la revenirea Constanței în prim-plan, doar trei echipe au cucerit trofee pe plan național: Baia Mare, Dinamo și CSM București!

O prezență constantă în cupele europene

De altfel, cel puțin în primă fază, aceasta este și dorința handbaliștilor dobrogeni, de a deveni o prezență constantă în Cupa EHF. HC Dobrogea Sud a jucat, în stagiunea recent încheiată, patru meciuri în această competiție continentală și puțin i-a lipsit pentru a se califica în faza grupelor. Nu trebuie uitat însă un aspect: echipa care a scos-o din cursă, SC Magdeburg, are un buget incomparabil cu al oricărui club din România (spre exemplu, gruparea germană are alocați 750.000 de euro numai pentru festivitățile protocolare de după meciuri!) și, cu toate acestea, în teren, un singur gol a făcut diferența.

Iar HC Dobrogea Sud este singura echipă din România care a reușit să învingă un colos german, într-un meci oficial!

Pentru viitor, când echipa se va întări, se dorește revenirea în cel mai important nivel: Liga Campionilor.

Diferență uriașă față de perioada HCM

HCDS a terminat campionatul pe locul cinci, o poziție onorabilă, având în vedere că energiile au fost concentrate în special pe Cupa României, odată cucerit trofeul deschizându-se căile europene. Poate ar părea puțin acest loc cinci, însă suporterii constănțeni, cunoscuți pentru exigența lor și obișnuiți cu marea performanță, trebuie să țină cont de un amănunt, deloc de neglijat: campionatul din ziua de astăzi nu mai seamănă cu cele din vremea HCM-ului. Au fost sezoane bune în care Constanța a dominat autoritar handbalul masculin românesc, însă în fiecare stagiune nu a avut decât o singură contracandidată la titlu.

Ei bine, în 2018, în campionat există cel puțin șase echipe de valori sensibil egale, toate având drept obiectiv calificarea în cupele europene, iar patru dintre ele, cucerirea titlului de campioană.

Toate echipele, finanțate din bani publici

Handbalul masculin românesc este dependent de banii publici. Este o realitate nu de ieri, de azi, și în mod precis va mai dăinui ani buni, mai ales în contextul economic al României. Toate echipele care activează în Liga Națională sunt finanțate din bani publici, de primării sau consilii județene, iar HC Dobrogea Sud nu face excepție de la regulă. Din start, Dinamo, Steaua și CSM București au bugete mult mai mari decât cel al Constanței, dar, alături de cluburile din Capitală, au mai apărut și alte grupări de provincie care emit pretenții pentru zona superioară a clasamentului. Deci, la anul, bătălia pentru trofee (titlu, Cupă și Supercupă a României) va fi mult mai aprigă.

Nu în cele din urmă, HC Dobrogea Sud alocă resurse importante și viitorului handbalului constănțean, motiv pentru care și-a creat propria Academie, în cadrul căreia activează peste 150 de copii. Marile performanțe încă nu au apărut, este - firesc - nevoie de timp, așa cum au avut și cele de tradiție, care se mândresc acum cu trofee și cu jucători lansați către marea performanță. De altfel, acesta ar trebui să fie principalul obiectiv al cluburilor/academiilor de copii și juniori: creșterea de individualități, în detrimentul medaliilor și rezultatelor imediate.

v v v

În concluzie, HC Dobrogea Sud a încheiat cel mai bun an din istoria clubului și își concepe la ora actuală strategia pentru un sezon ce se anunță mult mai dificil. Un sezon în care echipa va avea nevoie de susținerea Primăriei și Consiliului Local, dar și a suporterilor constănțeni, așteptați în număr cât mai mare în tribune. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4162 secunde