X

Prăbușirea sportului constănțean! Rămânem fără campioni, fără antrenori, fără baze sportive

4422
5

Articole de la același autor

Criza sportului constănțean se adâncește, pe zi ce trece, tot mai mult. Bazele sportive sunt într-un stadiu avansat de degradare, sporturile de echipă au fost în bună parte "mazilite", sportivii  de calibru au părăsit Cetatea Tomisului, preferând să reprezinte alte cluburi din țară, iar acum ne părăsesc și antrenorii. Probabil, ultimul bastion al performanței din Constanța a început să cedeze, să-și piardă speranța că mai pot fi construite valori la malul mării. 


Fosta mare gimnastă crescută la Constanța, medaliată cu aur și argint la Jocurile Olimpice de la Atena 2004, Daniela Sofronie (27 de ani), a ales să-i antreneze pe micii gimnaști de la CSA Steaua București, în detrimentul celor de la CSS 1 Constanța. Un gest firesc, dacă ținem cont că un profesor angajat într-un club sportiv are același salariu precum un profesor de sport de la o școală gimnazială, fără a fi presat de performanțe. Și este foarte posibil ca fenomenul să ia amploare, deoarece orice răbdare are o limită. 


"Cei de la Steaua m-au primit cu brațele deschise și le sunt recunoscătoare. În același timp, gândul meu este la Constanța. Sper să revin cândva acolo, fiindcă acasă mă simt cel mai bine. Sper să se schimbe unele lucruri și să redevenim o forță în gimnastica mondială. Eu sunt un caz fericit, deoarece am o rentă viageră și tot ce fac, realizez din pasiune. Dar salariile sunt foarte mici și nu aș fi reușit să asigur tatălui meu medicamentele lunare fără această rentă", a declarat Daniela Sofronie. 


O statistică tristă 


Facem un scurt rezumat al exodului produs în ultima perioadă, anticipând și viitorul: Cătălina Ponor (30 de ani), multiplă campioană olimpică, s-a retras din activitate, campioana europeană la tenis de masă Elizabeta Samara (28 de ani) a semnat cu CSA Steaua București, multipla medaliată la Campionatele Europene și Mondiale de sambo Daniela Poroineanu (27 de ani) a semnat cu Dinamo București, cel mai talentat tânăr jucător de tenis de masă din Europa, Cristian Pletea (18 ani), legitimat la LPS "Nicolae Rotaru", a anunțat că va pleca în Germania după terminarea liceului, tot de la LPS, luptătorul antrenat de Ioan Giuglea, Florin Ghiorghe (19 ani), unul din cei mai valoroși tineri luptători ai României, multiplu medaliat în competițiile de juniori și seniori, își pregătește și el bagajele, fiind ofertat de mai multe cluburi din țară, care îi pot asigura un salariu decent, cu care își poate întemeia o familie. 


"Nu avem ce să le facem, nu putem să-i ținem cu forța la club, înțelegem și nevoile lor. Am avut foști campioni care s-au lăsat de lupte după terminarea junioratului deoarece voiau să se facă bodyguarzi. De neînțeles, ai muncit ani de zile doar pentru atât?", declară maestrul emerit Ioan Giuglea, resemnat la gândul că luptele constănțene s-au transformat din "sperietoare" în "pepiniera" cluburilor din țară. 


"Chiar mai merită efortul?" 


O altă disciplină care tinde să-și piardă din strălucire, la Constanța, este gimnastica aerobică. Lotul național al României este format preponderent din sportivi legitimați la CS Farul, medaliați în toate competițiile internaționale, considerați unii dintre cei mai valoroși din lume. Doar că, din nou, banii sunt insuficienți și în mintea fiecărui sportiv se naște întrebarea: "Oare chiar se mai merită efortul?". 


În luna septembrie a anului trecut, întoarsă acasă de la Campionatul European cu trei medalii de aur și una de bronz, sportiva Andreea Bogati (27 de ani) declara, printre altele: "Am 26 de ani și mă gândesc deja să îmi fac și eu o casă, dar cu banii din gimnastică aerobică nu am cum, așa că trebuie să muncesc, iar acum mă gândesc să îmi fac retragerea din sportul de performanță". 


Zis și făcut! Două din cele mai valoroase sportive din gimnastica aerobică românească, Andreea Bogati și Bianca Gorgovan (19 ani), au anunțat că s-au retras din sportul de performanță. Și, probabil, sunt mulți alții care vor face acest anunț în perioada următoare. 


Paloși, un caz special 


Cel mai valoros jucător român de tenis al generației sale, Ștefan Paloși (17 ani), este în continuare legitimat la TC Idu Mamaia, însă se antrenează în cu totul alte locații. 


În cazul său, situația este una mai delicată, fiind un "business" privat, fiecare și-l administrează cum dorește de cuviință. 


La JO 2020, cu taxiul! 


Prezent la ședința de bilanț a Clubului Sportiv Farul, directorul Liceului cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru", prof. Andrei Szemerjai, a redat în stilul său caracteristic situația sportului constănțean, potențialul actual cu privire la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. 


"Din păcate, nimeni nu poate spune cu exactitate, în acest moment, numele unui sportiv din Constanța care va fi prezent la Tokyo 2020. Înainte de Rio 2016, v-am spus că ne vom prezenta acolo cu autobuzul, iar la Tokyo 2020, cu taxiul. Prima parte s-a confirmat… Este o consecință a managementului defectuos al sportului românesc. Ne punem singuri bețe-n roate", a declarat profesorul Szemerjai. 


Ce se va alege de sportul constănțean? De ce ne lăsăm sportivii de valoare să plece la alte cluburi din țară sau îi "forțăm" să se retragă? Vom avea vreun sportiv legitimat la Constanța la JO de la Tokyo 2020? Se adeveresc previziunile directorului Andrei Szemerjai? 


Comentează știrea

Don Licio Lucchesi
20 ianuarie 2018
Immobiliare

Ce parere aveti daca in locul stadionului Farul s-ar construi niste blocuri?Dar pe terenul fostei baze "Triunghi"?Eu cred ca un bloc si o biserica ar incape si pe locul unde se afla CSS1.Ce sala polivalenta?Adio, blocuri tata.O sa ne vaicarim ca n-avem bani, ca UE nu deblocheaza banii din fonduri europene etc, si singura solutie va fi sa construim niste blocuri. Sa nu uitam, primul pas va fi facut cu ajutorul bisericii turnatorului "Mache"( asa apare in dosarul de la CNSAS), prima data va fi construita o biserica, ca sa "sensisiblizeze" prostimea, adica sa le puna pumnul in gura. Acest oras n-are nevoie de sport si nici de parcuri ci de : blocuri,biserici si Mall-uri Nu-l blamati pe Fagadau si nici pe cei din PSD, ci pe cei 47.975 de votanti care s-au vandut pe un pui congelat( "tacam " cum era pe vremea lui Nea Nicu) , dar mai ales pe cei care n-au iesit la vot dar se vaita si comenteaza. 268.114 este numarul cetatenilor cu drept de vot din Constanta.La vot au iesit 99943, adica 37,27%.,iar Fagadau a castigat cu 17,89% ( raportat la 268114 cetateni cu drept de vot).Asa ca stimati constanteni, voi ati ales.Este dreptul dvs. castigat in Dec.89 , dar va rog nu va mai vaicariti ca totul se prabuseste in jurul dvs. PS. Eu zic sa va faceti comanda de pe acum de costume populare teleornanene,ptr ca in 2019 o sa-l inscaunati pe Livache presedinte prin indiferenta dvs. Cat despre faptul ca biserica este varful de lance al mafiei imobiliar, sta drept dovada faptul ca in loc de parcuri, scoli, spitale ,parcari sau baze sportive se constuiesc biserici,toate cu acordul tacit al prostimii credincioase.A boicotat cineva bisericile aparute peste noapte?I-a flituit cineva pe preotii care cersesc bani?In Tomis Nord s-a opus cineva cand pe un fost loc de joaca s-a trantit o biserica( langa Cambridge School)?Nu, asa ca nu va mai vaitati,ptr ca sunteti partasi 100% la distrugerea orasului

Arabu
20 ianuarie 2018
Păcat !

Când ai ciuma rosie la destinele unei tari și a județului Constanta, oamenii valoroși, nu mai au loc de nulități teleormanene, tulcene,etc.S-au distrus parcuri , locuri de joaca și bazele sportive, Badea Cârtan, stadionul Faru, administrația locala continuuînd, sa minta populația și sa elibereze autorizații ,contra șpaga, pentru construcții aberante, supraetajate si bineînteles ....biserici ! Sper sa-I vina mintea romanului la cap și sa nu mai voteze în veci cu asemenea nenorociți, mai rai decât comuniștii.

Mihai
20 ianuarie 2018
L.P.S.

D-ule Cheles, ca politicul-securistic a distrus totul in tara asta, nu mai este nici un secret. Dar sa citati cu evlavie din 'profetiile' d-ului Szemerjai este la fel de trist: faceti o vizita la L.P.S. sa vedeti cum terenurile de sport din curtea interioara a scolii au devenit parcari, in timp ce agentul de paza platit din banii parintilor este mai degraba pentru decor... Stam si ne vaitam, dar nu facem ordine nici in propria ograda!

Liviu Chilian
20 ianuarie 2018
Blocuri, bunkare religioase("biserici") si merdialqaedani

Motto1: "Cu Rromarlanii nu poti sa faci nimic"(Adolf Frankenberger-"Hitler"), al doilea cel mai mare Israhatzelean al tuturor timpurilor). Motto2: "Disparitia mea va insemna disparitia Romaniei!"(Nicolae Ceausoglu, cel mai mare Gagautz al tuturor timpurilor). Motto3: "Imi bag sula in boborul...Rromarlan("Roman")"(Autentic. Inregistrat. Beat intr'o cârciumă din Tampitopole - Traian Bashitler-Basrevski-Basescu, al doilea cel mai mare Gagautz al tuturor timpurilor). --- Pe lângă blocuri grotesti si bunkare religioase, kkpIUDAlismul zsidano-jigano-pesedist mazaren din Kustendge, a produs in massa, si merdialqaedani demonici. Faceti o statistika. Cati merdialqaedani si cati sportivi sunt in pestilenta. Ei, merdialqaedanii, sunt laba in armata a politicastrilor ce distrug cu încetul fosta Romanie. Fara psihopati precum Titanelul din Gagesti, Bakanu, Tinu, Nistorescu, Titza-Kklin, Pergaitza et Co, nu ar fi posibil Holocaustul Romanilor. In Decembrie 1989, in România erau 400 jewrnalisti. Acum sunt peste 7000. Iar in "televiziuni" COLCAIE o fauna narcisist-sadica unica pe Terra! Blestemati sa fie merdialqaedanii Rromarlani! Focul cu care ei ii ard de vii pe Romani, sa se întoarcă impotriva lor!! Amin!

ghjk
20 ianuarie 2018
yuio

Las că avem bisericici, capelașe, mânăstriri, troițe, palate piscopuțe cu "sportivi" ai gloriosului Aliluia ! ,

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0161 secunde