Printre bălării cât casa! Ce mai înseamnă performanța la Palatul Copiilor

446

Articole de la același autor

Palatul Copiilor din Constanța este o instituție în cadrul căreia mulți tineri desfășoară activități sportive sau culturale. Din păcate, în ultimii ani, terenurile sportive ale instituției ce aparține de Ministerul Educației se aseamănă mai degrabă cu o junglă, în care noțiunea de performanță s-a pierdut.

Odată intrați pe poarta Palatului Copiilor, observăm o arie largă de gard viu, copaci neîngrijiți și suntem întâmpinați de un miros ciudat, un aer stătut și destul de multe gunoaie pe care angajații unei firme care are contract cu instituția se chinuie din când în când să le strângă.

Din cauza pandemiei de coronavirus, cursurile au fost întrerupte în luna martie și nu au fost nici în momentul de față reluate, deși la alte cluburi sportive școlare, cum ar fi LPS sau CSS 1, sportivii și-au reluat antrenamentele.

Directorul Palatului Copiilor, Roxana Mitan, ne-a explicat că speră ca activitatea să fie reluată cât mai repede și că se fac eforturi mari pentru a pune la punct tot ce este nevoie, astfel încât copiii să se antreneze în cele mai bune condiții.

"Începând din luna martie a acestui an, cursurile Palatului Copiilor Constanța s-au desfășurat în mediul online, așa cum s-a întâmplat în întreg învățământul românesc. A fost o experiență grea și o provocare, mai ales pentru colegii de la sport. Copiii încă nu vin la antrenament. Elevii noștri desfășoară anumite antrenamente de pregătire fizică, dar nu în incinta Palatului Copiilor.

Vom încerca să implementăm procedurile Ministerului Educației și ale Ministerului Sănătății, tocmai pentru ca aceste cursuri să se desfășoare în siguranță.

Deocamdată, noi avem grupe de performanță doar la înot, dar la bazinul care se află în incinta Palatului Copiilor activitatea era suspendată, iar cadrele didactice sunt în concediu", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul Palatului Copiilor Constanța, Roxana Mitan.

Fără competiții, scade motivația

La Palatul Copiilor, performanță se face doar la catedra de natație. Chiar și în aceste condiții, bazinul este momentan închis și apa a fost scoasă, pentru a se efectua lucrările de reparație necesare.

Catedrele de baschet și de fotbal mai există, dar acolo copiii merg să facă doar mișcare. Aceștia nu participă în cadrul niciunei competiții, astfel că motivația lor este una foarte scăzută.

"În afară de catedra de natație, care deține grupe de performanță, la celelalte secții avem grupe de începători și avansați și mai există copii în grupa de performanță la secția de șah, acolo unde cursurile se desfășoară în mediul online, aplicațiile existente permit acest lucru, iar domnul profesor Claudiu Iordache face o treabă foarte bună.

La baschet există două cadre didactice, Mioara Coșa și Teo Dăineanu. La fotbal, antrenorii pe care îi avem sunt Costin Costel și fostul mare fotbalist al FC Farul Ilhan Mustafa, care se află în ultimul său an de activitate înainte de pensionare", a explicat Roxana Mitan.



Șase ani de procese


Roxana Mitan a încercat să ne explice că locul în care a fost amplasată pista de karting și în care a existat și un patinoar se află acum în paragină din cauza unor procese care există între Palatul Copiilor și cei care au deținut patinoarul.

O altă problemă ar fi și câinii vagabonzi, care sunt stăpâni în locurile dezafectate din incinta Palatului Copiilor și ar putea reprezenta un real pericol pentru copii sau pentru părinții care îi însoțesc pe aceștia la antrenament.

"Din punctul nostru de vedere, atât sala de sport, cât și bazinul de înot permit ca activitatea să se desfășoare în condiții de siguranță și în condiții foarte bune, pe stadion se antrenează într-un mod normal grupele de fotbal, iar acolo există lucrări de întreținere.

Vom încerca să dăm drumul unor lucrări de investiție, să reabilităm acolo unde este cazul, tocmai pentru ca această activitate să se desfășoare într-un mod normal. Noi am avut lucrări de investiție realizate la bazinul de înot la sfârșitul lunii decembrie. S-a refăcut sistemul de ventilație al bazinului, au fost lucrări făcute pe partea electrică, lucrări care nu se văd dar există.

Avem și o pistă de karting, este în inventarul nostru, dar nu funcționează în acest moment. Dacă ați observat, cum ați intrat pe poarta instituției, pe partea stângă, există fostele terenuri de tenis care acum nu mai sunt practicabile, iar la un moment dat, a existat și un patinoar acolo. Nu mai avem catedră de tenis, astfel încât nu mai avem nici terenuri.

Ne aflăm într-un litigiu cu cei care au deținut patinoarul și sperăm să rezolvăm cât mai repede acest lucru. Există niște procese care datează din 2014 și sperăm să terminăm odată cu ele", a concluzionat Roxana Mitan.

În concluzie, printre bălăriile din curtea Palatului Copiilor, noțiunea de performanță s-a pierdut…



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3722 secunde